Rektör Battal'dan haklı tepki

Bağlı bulunduğunuz üniversitenin sağladığı imkanları sonuna kadar kullanacaksınız, bir yerlere gelerek adınızı duyuracaksınız ama kurumunuzu yok sayarak bilimsel çalışmayı ekranlarda kişisel şova dönüştüreceksiniz. Yok, böyle bir şey. Bu yaklaşımı kimse kabul etmez.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof Dr. Peyami Battal geçtiğimiz gün tepki göstererek eleştirilerde bulundu.

 

Rektör Battal, Van Balığı ile ilgili bazı belediyelerce düzenlenen etkinliklerde ve bazı kişilerce yapılan açıklamalarda üniversiteye haksızlık yapıldığını belirterek, "Van'ın değerleriyle ilgili üniversitemizin yaptığı çalışmalar görmezden geliniyor" dedi.

 

Battal Hoca, Van balığının neslinin korunması için yıllardır proje üreten, destek fonları çıkaran, çalışmaları destekleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin arka planda tutulduğuna dikkat çekti. Van balığının varlığını sürdürmesinin sadece avlanmaya bağlı olmadığının altını çizen Battal, "Van balığı için Van YYÜ Bilimsel Araştırmalar Projeleri fonlarımızda yaklaşık 400 bin TL destek vermek suretiyle çok değişik alanlarda araştırma yaptık. Kirliliğe karşı, gen yapısında meydana gelen değişiklerden tutun, suyun kalitesine ve yetiştiriciliğine bağlı detaylı çalışmalar yapılmıştır. Van balığımızla ilgili yaklaşık 150'nin üzerinde araştırma ve çalışmada bulunduk. Bu çalışmalar Üniversitemizin 1992 yılından itibaren kurmuş olduğu su ürünleri bölümü ile başladı ve bugün de kurduğumuz Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde çalışmalar devam etmektedir. Yapılan 150 çalışmanın büyük bir çoğunluğu Van YYÜ öğretim üyeleri tarafından yapılmıştır… Van YYÜ burada bölüm kurmaya başladıktan sonra Van balığı odak noktası haline geldi.  Birilerinin üniversitemizin yapmış olduğu çalışmaların üstüne gelip oturma ve algı oluşturma gibi bir şansı olmamalıdır. Bu noktada yanlış yapanları kınıyoruz. Üniversitemizde bir öğretim üyesinin yapmış olduğu çalışmayı doğru değerlendirmek gerekiyor. Arkadaşımız bu çalışmayı Van YYÜ'nün gücünü, imkanlarını arkasında htiği için yapıyor. Bu da Van YYÜ'nün Van bağlının neslinin korunmasında birinci aktör olduğunu göstermektedir. Van balığı ile ilgili bütün çalışmaların üniversitemiz kontrolünde yürüdüğüne özellikle dikkat çekmek istiyorum" şeklinde konuştu.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme