Renklerin suyla dansı

Geleneksel sanatlarımızdan olan ebru'ya karşı son yıllarda yoğun bir ilginin arttığı bilinmektedir. Birçok inceliği bünyesinde barındıran bu uğraşa 'sır sanatı' da denmektedir. Çünkü tekneden kağıda geçecek desenin nasıl çıkacağını kimse bilemediği gibi, zorlu ve emek isteyen bir sanat olan ebru desenlerinin kesinlikle tekrarı yoktur.

Geleneksel sanatlarımızdan olan ebru’ya karşı son yıllarda yoğun bir ilginin arttığı bilinmektedir. Birçok inceliği bünyesinde barındıran bu uğraşa “sır sanatı” da denmektedir. Çünkü tekneden kağıda geçecek desenin nasıl çıkacağını kimse bilemediği gibi, zorlu ve emek isteyen bir sanat olan ebru desenlerinin kesinlikle tekrarı yoktur.

 

Ebru sanatçısı teknedeki yoğunlaştırılmış su üzerine döktüğü boyaya fırçası ile ince ve kıvrak desenler vererek geri dönüşü olmayan, tekrarı olmayan, çok değişkenli bir sanatı icra eder. 

 

 Sanatın en incesi en can alıcısı o ufak, yumuşak dokunuşlarla su ile boyanın iç içe geçmesi, sanatçının marifetli eli ile boyanın fırça yardımı ile su üzerindeki ahenkli dansıdır.

 

Ebru yapımında kullanılan kitreli su geven otunun özsuyundan elde edilir. Kıvamı arttırılan bu suyun içine öd katılarak teknede işlem yapılacak su elde edilir.  Su yüzeyine erimeyen boyaların serpilmesi ve meydana gelen desenin kağıda aktarılması ile ebru oluşur.

 

Teknede yer etmeye çalışan boyalardan ödü çok olan boya teknede kendine daha fazla yer alırken, ödü az olan boya teknede sıkışıp, küçülür. Ödü fazla olan boya tıpkı yaşamda güçlü insanların kendine yer etmesi gibi fazla yer kaplıyor.  Böylelikle ebruya renk olarak daha fazla sahip oluyor,  daha öne çıkıyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme