Rumlar'dan Türkiye'ye Engel
Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı, 'AB'nin Türkiye ile ilgili dondurulan başlıkları açmasına onay veremeyiz.' dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ileCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında dün gerçekleştirilen görüşmeden Avrupa Birliği ile ilgili olumlu mesajlar çıkması Güney Kıbrıs'ta tepkiyle karşılandı. Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı, "AB'nin Türkiye ile ilgili dondurulan başlıkları açmasına onay veremeyiz." dedi.
"BUNA RIZA GÖSTEREMEYİZ"
Güney Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, AB ile Türkiye arasında dondurulmuş fasılların açılmasını 'onaylayamayacaklarını' söyledi. Kasulidis, 'İtiraz ettiğimiz noktalar hâlâ olduğu yerde duruyor' dedi. "Mevcut durum sürdükçe, buna rıza gösteremeyiz" diyen Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides, "yargı ve temel haklar" ile "adalet, özgürlük ve güvenlik" başlıklarının açılmasına karşı olduklarını söyledi.
Rumların tavrı konusundaki endişeler, dün Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Merkel'e de sorulmuş ancak Merkel bu soruya net bir yanıt verememişti.
MERKEL'İN ZİYARETİNDE DONDURULAN FASILLARIN AÇILMASI GÜNDEME GELMİŞTİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretinde AB'ye katılım müzakerelerinde dondurulan fasılların yeniden açılmasını gündeme gelmişti. Merkel, Kıbrıs Rum Kesimi'nin veto ettiği 17. fasıl olan Ekonomi ve Parasal Politikalar faslını açmak istediklerini söylemişti.
"RUMLARI NASIL İKNA EDECEKSİNİZ?" DİYE SORULMUŞTU
Angela Merkel, dünkü ziyaretinde, yeni fasılların açılmasıyla ilgili Kıbrıs Rum kesimini nasıl ikna edecekleri yönündeki soru bir soru üzerine Almanya'nın fasılların açılışına destek vereceğini ve 17 faslın açılmasını temin etmeye çalışacaklarını söylemişti.
Alman bir gazeteci Merkel'e "6 fasıl talebine nasıl bakıyorsunuz? Kıbrıs Rumlarını nasıl ikna edeceksiniz? 3 milyar Euro'luk yardım Türkiye'nin adaylık fonundan mı?" sorularını yöneltmiş, Merkel, Türkiye'ye yükün paylaşılması konusunda maddî yardım konusunun da konuşulduğunu ve Türkiye'nin bu konudaki taleplerini anladıklarını söylemekle yetinmişti.
iğer fasılların da çok önemli olduğunu ve tam üyelik için tüm ülkelerin onayının gerektiğini söyleyen Merkel, "Söz verilen ödemelerin yapılmadığını biliyoruz. Ek bir ödeme olacak, ayrıntıları daha sonra ele alacağız" demişti.