Rus ordusunda Suriye ayrılığı

Suriye'de Afganistan benzeri bir maceraya atılmaya hazırlanan Rusya'nın askeri müdahalesi kendi ordusunda bölünmelere yol açtı.

Rusya, askerlerinin Suriye'nin Tartus limanında Esed'in ordusuna eğitim verirken çekilen görüntüleri ile Lazkiye'de çekilen uydu fotoğraflarına rağmen "sınırötesi" müdahaleyi makul göstermeye çalışırken, Rus ordusunda ise isyan sesleri yükselmeye başladı. Rus basınında yer alan haberlerde Suriye'ye gitmek istemeyen askerlerin "vatana ihanetle" tehdit edildiği yazılırken, "Gazeta.ru" adlı haber sitesi, ordudaki çatlağa dair çarpıcı iddiaları gündeme taşıdı. Adını Alexei N. olarak veren bir üsteğmenle görüşen site, çok iyi eğitilmiş 20 askerin "sıcak bir bölge"de çatışmak üzere hazırlandığını aktardı. Yetkiliye göre bu askerler, iklim koşulları farklı bir bölgeye gidecekleri ve burada zehirli hayvanların da olduğu konusunda uyarıldı fakat ülke ismi verilmedi. Karadeniz'deki Novorossiysk limanına gönderilen grup, ilk başta Ukrayna'nın doğusuna sevk edileceklerini sandı ancak güzergahın hiç de beklemedikleri bir yer olduğunu öğrendiklerinde işin rengi değişti.
DÖRT AYDIR ORADALAR
16 Eylül'de Genelkurmay'dan gelen sivil kıyafetli bir yetkili, askeri birliğe, gizli bir kararname uyarınca Lazkiye'ye gönderileceklerini ve orada çatışmaya girebileceklerini söyledi. 17 Eylül'de yola çıkılacaktı. Beklenen olmadı ve grup içindeki birçok asker istifalarını sunarak istifa etti. Siteye konuşan başka bir yetkili ise, "Teknik ekipman yola çıkacaktı. Bize Suriye'deki hava üssünün sağlamlaştırılması söylendi. Yükleme yapılan istasyondaki insanlardan birinin anlattığına göre, bizim adamlarımız zaten 4 aydır oradaydı" ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde Rus askerlerin, Moskova'nın gönderdiği yeni silahların nasıl kullanıldığını göstermek için Tartus'ta Suriye ordusuna eğitim verirken çekilmiş görüntüleri ortaya çıkmıştı.
'YENİ AFGANİSTAN' KORKUSU
Suriye'de son yaşananlar Afganistan savaşını anımsatıyor. Stratejik güvenlik istihbaratı servisi sunan Soufan Group kuruluşu direktörlerinden Patrick Skinner, "Afganistan'da yaşananlar tekrar edilebilir” sözleriyle Sovyet-Afgan savaşının bir benzerinin Suriye için de geçerli olabileceği öngörüsünde bulunmuştu. Şam-Moskova hattında yapılan son açıklamalar da bu ihtimali kuvvetlendirmişti.
ATEŞKESİ İRAN İSTEDİ 
Suriye'de başkent Şam'da rejim ve Hizbullah güçlerinin kuşattığı Lübnan sınırındaki Zebadani ve Madaya ile İdlib'de muhaliflerin kuşatma altında tuttuğu Fua ve Kefreyya köylerinde geçici ateşkese varıldı. Çatışmaların yoğun yaşandığı Şam'ın kuzeybatısındaki Zabadani ilçesi ve Madaya bölgesi ile İdlib'e bağlı Fua ve Kefraya kasabasında İran'ın arabuluculuğuyla ateşkes ilan edildi. Ateşkese zorlayan tarafın Esed rejiminden ziyade Tahran tarafının olması, muhaliflerle yapılan çatışmalarda İran'ın zorlanmasına bağlandı. Kararın, Suriye'de muhalif çatı birliği Fetih Ordusu'nun, stratejik öneme sahip Fua köyüne yakın Harbel tepesini ele geçirmesi ve Fua ve Kefreyya'ya yapılan saldırılarda aralarında Hizbullah milislerinin de bulunduğu 74 rejim askerini öldürmesinin ardından gelmesi dikkat çekiyor.

Bakmadan Geçme