Rusyadan İrana darbe mi
İran Rusyayı Suriyeye çekip sonra da ABD ile ambargo pazarlığı yapmasının sonucu yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
İran Rusya’yı Suriye’ye çekip şimdi de bölgede yalnızlaştırma stratejisini Rusya erken fark etti. Rusya, İran’a S-300 hava savunma sistemini Tahran Yönetimi’nin Hizbullah’a silah vermesini gerekçe göstererek satmaktan vazgeçtiğini Kuveyt gazetesi El Ceride, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İran’a S-300 hava savunma sistemi transferi kararını iptal ettiğini duyurdu. Putin’in kararının sebebi, İran’ın bu Rus silah sistemlerini Hizbullah’a gönderiyor olması. Uluslararası geçerliliği olabilecek bir bahanenin arkasına saklanıyor Rusya. İran’ın söz konusu Rus hava savunma silahlarını Hizbullah’a göndermemeye söz verdiği, fakat bu sözünü yerine getirmediği belirtiliyor haberde. Oysa Hizbullahın elinde olan ve İsraili sürekli tehdit eden korkutan kaktuşya füzelerinin varlığı bilinmektedir. Ajanslara bu şekilde yansıyan haberin altında yatan gerçek İran’ın Rusya’yı Suriye’de yalnızlaştırmasıdır. ABD’nin İran’a uygulanan ambargoyu kaldırma tarihi Rusyasın İran ile istihbarat işbirliği adı altında imzaladığı ve bu anlaşmaya istinaden Suriyeye hava kuvvetlerini göndermesinden sonra gerçekleşmesi ister istemez konunun bir de bu açıdan incelenmesini gerektirmektedir. İsrailin endişelerinin bölge dengelerinde çoğu zaman dikkate alınmıyordu Rusya tarafından.
Rusya ve İran’ın Suriye’ye gönderdiği gelişmiş silahların Hizbullah’ın eline geçmesinden duyduğu endişeyi sık sık dile getiren İsrail Başbakanı Netanyahu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “İran’ın Suriye üzerinden Lübnan’daki Hizbullah’a gelişmiş silahlar göndermesine razı olmayız. Golan tepelerinde İsrail’e yönelik ikinci bir terör cephesi açılmasını da kabul etmeyiz. Bunlar İsrail’in kırmızı çizgileri olarak belirlenmiştir ve İsrail’in kırmızı çizgileri olarak kalmaya devam etmektedir” ifadelerini kullanmıştı. Rusya İran ilişkilerinin en yoğun olduğu dönemlerde bile İsrail’in ses çıkaramamasının altında yatan gerçek Rusya’nın hiç Bir şekilde dış baskılarla hareket etmemesinde yatar. İsrail İran İlişkilerinin savaşın eşiğine geldiği günlerde Rusya İran’a S 300 füzesini satma aşamasına gelmişti. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi kaktuşya füzeleri Hizbullahın İsraile karşı kullandığı en büyük taarruz silahlarıdır.
Rusya, 2007 yılında İran’a 800 milyon dolar değerinde S-300 füze sistemi satma anlaşması imzalamış, ABD ve İsrail’den gelen tepkiler üzerine ise 2010 yılında füze sisteminin teslimatını ertelemişti. Rusya bu gelişmeyi pazarlık konusu yaparak Rusyaya karşı ABD’nin uyguladığı bir çok konuyu devre dışı bıraktırmıştı. Hatta bu günlerde İran Rusya Venezuella savunma anlaşması yapılarak Rusya bu S 300 silahlarını Venezuaelleya vererek İran’a karşı ABD -İsrail harekatı olma ihtimaline karşı bir caydırıcı unsur olarak devreye sokulması için hazırlıklar yapılmıştı. ABD İrana saldıracağı bir sırada Venezulladan ateşlenecek füzeler ABD için korkulu rüya olabilirdi. Rusya İran Venezulella anlaşması belki de İranın kaderini değiştirdi ve ABD İsrail saldırından kurtulduğu gibi bu gün batı ile anlaşmasının da önünün açmış oldu bir anlamda. Fiilen uygulanmaya girmeyen ama adının bile ABD tarafından korkuyla karşılanan İran Rusya Venezuella anlaşması fiilen gerçekleşmedi ama İran’ın Batı’yla vardığı mutabakatın temelini oluşturdu. Bu mutabakatın ardından Rusya S-300 hava savunma sistemlerinin İran’a teslim edileceğini duyurmuştu. Fakat şimdi İsrail makamlarınca tepki ile karşılanmasından dolayı bu silahların verilmemesi ne kadar gerçeği yansıtıyor. İsrail tepkisinden dolayı bu silahların verilmemesinin altında yatan gerçek ne olabilir. Bir de İsrail Türkiye yakınlaşmasını bu süreçte bir kere daha düşünmek gerekir. Eğer Rusya İrana satacağı S 300 sisteminden vazgeçmişse belki Türkiye İsrail yakınlaşması Rusyayı korkutmaktadır.