“Yaratıcı yıkıcılık” kavramı, özellikle serbest piyasa sisteminde, işleyişin doğal sonucu olan devrevi buhranların rolünü anlatmak için eskiden beri kullanılır. Buna göre ekonomik krizler sistem içindeki zayıf unsurları ayıklar, düzgün işlemeyen ilişkileri tasfiye eder ve daha sağlıklı olanların öne çıkmasını sağlayarak sistemin kendini tamir etmesini mümkün kılar ve böylece bir anlamda “yaratıcı yıkıcılık” rolü oynar.
Bu kavram, son dönemde ABD’nin 2000’lerin başında Büyük Ortadoğu Projesi ile eş zamanlı olarak uygulamaya koyduğu “Turuncu Devrimler”in rolünü ifade eden bir kavram olarak siyaset dilindeki yerini aldı.
Yugoslavya’da, Gürcistan’da, Ukrayna’da ABD’nin “yaratıcı yıkıcılığı”nın başarılı uygulamaları sahneye kondu. Bugünlerde Belarus’ta yaşanan da, ABD patentli bir “yaratıcı yıkıcılık” operasyonudur.
Amaç kontrol altında ve yönlendirilmiş kitle hareketleri ile hedef ülkeyi istikrarsızlaştırmak, yönetilemez hale gelmesini sağlamak ve en sonunda ABD ile uyumlu yeni bir yönetimin işbaşına gelmesini sağlamaktır.