• Haberler
  • Güncel
  • Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nden ortak basın açıklaması VASKİ insanlara zulmediyor

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nden ortak basın açıklaması VASKİ insanlara zulmediyor

Van'da aylardır devam eden su kesintisi üzerine VASKİ tarafından 14-20 Ağustos tarihleri arasında 6 günlük su kesintisi yapacak olmasıyla ilgili ortak basın açıklaması düzenleyen Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan ve Gelecek Partisi İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık yaptıkları açıklamada, '14 Ağustostan itibaren 6 gün boyunca sürecek su kesintisi, zaten aylardan beridir ilimizde süren su kesintilerinin üzerine vatandaşlarımıza yapılacak yeni bir zulümdür. İlimiz su idaresi uzun süredir vatandaşlarımıza zulmeden başına buyruk bir kuruma dönmüş durumdadır. Su arızasının aciliyeti yoksa su kesintisi havaların daha serin olacağı ileri bir tarihe ertelenmelidir' ifadelerine yer verdiler.

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nden ortak basın açıklaması VASKİ insanlara zulmediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van’ın sorunlarını gündeme getirerek çözümüne katkı sunmak için birlikte hareket etme kararı alan Saadet Partisi ve Gelecek Partisi, düzenledikleri basın toplantısında Van Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından 6 günlük su kesintisi kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydettiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, “Saadet Partisi ve Gelecek Partisi olarak Meclis’te grup kurduğumuzdan bu yana önemli adımlar atılmıştır ve Meclis’te birçok konuda soru önergesi verilmektedir. İki kez de Meclis olağanüstü toplantıya davet edilmiş, Türkiye’nin önemli meseleleri görüşülmüştür. Van’da da bizler Gelecek Partisi ile birlikte zaman zaman ortak sorunlarımız için beraber basın açıklaması yapacağımızı daha önce belirtmiştik” dedi.

“6 GÜNLÜK SU KESİNTİSİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

Daha sonra ortak düzenlenen basın metnini okuyan Gelecek Partisi İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, VASKİ tarafından gerçekleştirilecek 6 günlük su kesintisine değinerek, “Bu hafta ki gündemimiz su kesintisi, 14 Ağustostan itibaren 6 gün boyunca sürecek olan su kesintisi, zaten aylardan beridir ilimizde süren su kesintilerinin üzerine vatandaşlarımıza yapılacak yeni bir zulümdür. İlimiz su idaresi uzun süredir vatandaşlarımıza zulmeden kendi başına buyruk bir kuruma dönmüş durumdadır.  En temel ihtiyaç olan suyu fahiş fiyata vatandaşına veren yönetim, yaşam hakkı olan su yüzünden geçtiğimiz yıl birçok vatandaşımızı icraya veren kurum, son aylarda il merkezinde birçok noktada su kesintileri yaparak insanımızı çileden çıkarmıştır. Tüm bunların üzerine haklı bir talep için kuruma müracaat eden seçilmiş muhtarı dövmeye kalkışacak kadar işi ileriye götüren kurum yöneticileri adeta ali kıran baş kesen konumuna dönmüştür. 6 günlük su kesintisi kabul edilebilir bir durum değil” ifadelerine yer verdi.

“ACİLİYETİ YOKSA SU KESİNTİSİ İLERİ BİR TARİHE ERTELENMELİ”

Karabıyık açıklamalarının devamında, “Misyonunu; ‘Sürdürülebilir su kültürü oluşturarak su yönetimi ve yönetişiminde yeni politikalar geliştirmek, atık suların ekolojik ve modern bir çalışma prensibi ile dönüşümünü gerçekleştiren, çevre ve insan sağlığına duyarlı, su kaynaklarını en iyi şekilde koruyan ve kurumsal gelişimde modern yönetim anlayışını benimseyen bir idare olmak’ olarak belirleyen söz konusu kurum. VASKİ yönetimi ne suyun kültüründen ne de suyun yönetiminden bihaberdir. Çevreye ve insana duyarlılığı tartışmalı bir kurum olarak önümüzdedir. Suya en çok ihtiyaç duyulan yaz ortasında il genelinde 6 gün sürecek su kesintisi kabul edilebilir bir durum değildir.  Van’ın suyu 1,5 milyon nüfusa fazlasıyla yetecek durumdayken VASKİ yönetiminin, beceriksizliği, teknik bilgiden yoksun oluşu kayyum idaresinin sorgulanamaz durumda oluşu keyfi hareket etmelerine sebep olmaktadır. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi İl Başkanlıkları olarak yaptığımız tespitler ışığında biliyoruz ki arızaların giderilmesi için su kesintileri yapılmak zorunda olduğu durumlarda su kesintisi yapıldıktan sonra maksimum 2,5- 3 günde su arızası giderilebilir. Su arızasının aciliyeti yoksa su kesintisi havaların daha serin olacağı ileri bir tarihe ertelenmelidir. Van’da uzun yıllardır devam eden kayyum belediyeciliği her alanda iflas etmiş, kurumlarda keyfilik başını alıp gitmiştir. Buradan son bir kez daha Valimizi ilimizde ki bu kötü gidişata son vermek adına VASKİ başta olmak üzere tüm kurumları ve yönetimlerini gözden geçirmeye davet ediyoruz” dedi.

“VASKİ KARARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ”

Soruları yanıtlayan Gelecek Partisi İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, su kesintisinin mağduriyet oluşturacağını belirterek, “Su kesintisi Van turizmini son derece olumsuz etkileyecek. Şuan sadece su üzerine hizmet veren işletmelerimiz var. Su olmazsa olmaz dediğimiz oteller, hamamlar, kuaförler, lokantalar gibi işletmeler ne yapacak? En büyük mağduriyeti onlar yaşayacak. Turizm sezonunda su kesintisinin yapılacak olmasını kabul edemeyiz. Elbette arıza veya bakım onarım çalışmaları yapılabilir ama 6 günlük su kesintisi olmaz, olamaz. Turistlerle birlikte yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Van’da 6 günlük su kesintisi yapmak herkese zulümdür. Bu bir defa insan hakları ve hayvan hakları ihlalidir. Her canlıya yapılan bir ihlaldir. Bu sadece insanları olumsuz yönde etkilemeyecek, bitkileri bile etkileyecek. VASKİ kararını gözden geçirmeli. Van halkına bunu reva göremez. 6 günlük su kesintisini kesinlikle kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

“SU EN TEMEL YAŞAM HAKKIDIR”

Belediye hizmetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna yanıt veren Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, “Belediyecilik uzun zamandır ilimizde rafa kaldırılmış durumdadır. Van’da 2014 yerel seçimlerinden bu yana 9 yıldır şehri kayyum idaresi yönetiyor. Bu idarede ne bir karar, ne bir meclis, ne bir danışma kurulu söz konusu olmadığı için tamamen keyfiyet söz konusu, kendileri atanmış olan, hiçbir şekilde hesap vermeyecek olan belediye anlayışı şehrimizi her alanda ucube, içinden çıkmaz bir hale dönüştürmüştür. Bugün Türkiye’nin sözde 19’uncu büyük kentiyiz. Hatta Kahramanmaraş’ın depremden sonraki halini düşünürsek 18’inci büyük kentiyiz fakat bu kentin birde özellikle yaz aylarında İran’dan ve Irak’tan gelen turistleri de göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye’deki 15 büyük ilin içerisinde yer aldığımız gerçeği ortadadır. Hal böyleyken bir belediye meclisi olmaması ve belediye meclislerinin aktif olmaması, büyükşehir yönetiminin, valinin aynı zamanda belediye başkan vekili olarak belediyeyi yönetmesi işin içinden çıkılmaz bir hali başlı başına ortaya koymuştur. Şehir imar anlamında sıkıntılıdır. Ne yazık ki belediyenin kurumları iflas etmiş durumdadır. Bugün taşımacılık anlamında sıkıntıları görüyoruz. En son baş gösteren ve gündeme gelen su kesintilerinden dolayı VASKİ bir yönetim rezaletini ortaya koymaktadır. Bir su isale hattının ortalama boşalma süresi 18-20 saattir. Yani şehrin suyunu kapattığınızda borularda maksimum 18-20 saatte su tükenir ve çalışmaya başlanır 20’inci saatte, ekipler 24 saat esaslı vardiyalı çalışır ve 24 saatte her türlü arıza giderilir. Su en temel yaşam hakkıdır. İnsanlarımızı mağdur etmeye hakkınız yok” dedi.

“SEÇİMLERDE BU KÖTÜ GİDİŞATA SON VERECEĞİZ”

31 Mart 2024 tarihinde yapılması beklenen yerel seçimlerde Gelecek Partisiyle birlikte hareket ederek Van’daki kötü gidişata son vereceklerini söyleyen İlhan, “Van’ın bunun yanında imar, ulaşım, çevre yolu, çevre, park sorunu var. Birçok sorun birbirini tetikliyor. İlin geleceğine yönelik bir vizyonu, yapılacaklara dair hiçbir şeyi yok. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki bu kayyum anlayışının şehre hiçbir katkısı, hiçbir faydası olmadığı gibi yaptığı her icraatta önümüzde bir belirsizlik, ucubelik olarak durmaktadır. Örneğin Cumhuriyet Caddesinde bulunan Van City harabeye dönmüş durumdadır. Hemen arkasında otopark olarak yapılan daha sonra avm’ye dönüştürülen yer hala şehrin gündeminde yer almaktadır. Daha önce gelen kayyumun keyfi iradesiyle tarihi bir konumu olan Müzeyi yıktığına hepimiz şahit olmuştuk. Bu kişilere hiçbir yaptırım uygulanmadı. Şehrimiz yönetilememektedir. Belediyecilik iflas etmektedir. Gelen vali birkaç ay şehri tanımakla meşguldür. Bunun yanında kurumlardaki işleyişlerden bihaberdir. Daha önce belediyecilik yapmamış, belediyeciliğin ne olduğunu bilmeyen kimselerdir. Atanan sekreterlerde aynı durumdadır. İlimizin birçok yerini tanımadan, bilmeden ili yönetmeye çalışıyorlar. Saadet Partisi olarak Gelecek Partisiyle birlikte hareket edeceğimiz seçimlerde bu kötü gidişata son vereceğiz. Bu şehri artık iki çıkmaz sokaktan çıkarıp yeni bir yol açacağımızın sözünü de veriyoruz” diye konuştu. HABER: BURHAN ERGİN

 

Bakmadan Geçme