ŞABAN AYININ FAZİLETİ

Van Emekli Müftüsü Nimetullah Arvas yazdı...

Şaban ayı Hicri takvime göre yılın 8. Ayıdır. Zaman ve mekanı yaratan yüce Allah, bazı mekanları mukaddes, bazı zamanları da mübarek kılmıştır. Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa, Peygamber Efendimizin mescidi olan Mescid-i Nebi ve Peygamber Efendimiz Medine’ye hicret ettiklerinde ilk inşa ettiği Takva mescidi ve yeryüzündeki diğer mescitler. Bunlar mukaddes mekanlardır. Mescid-i Haram ile Mescid-i Aksa Kuran-ı Kerim’de bildirilmiştir.

Zamanlara gelince yine bir kısmı Kuran-ı Kerim’de açıkça bildirilmiş. Razaman ayı, Kadir gecesi ve haram aylarından olan Recep ayı gibi. Bazıları da Peygamber Efendimizin hadis-i şerifleriyle fazileti bildirilmiştir. Zilhicce ayının ilk 10 günü, Ramazan-ı şerifin son 10 günü, Aşure günü, Recep ayının ilk Cuma gecesi, Cuma geceleri, bayram geceleri, idrak etmekte olduğumuz Şaban ayı ve ayrıca Şaban ayının 15. Gecesi ve her Hicri ayın 15-16-17. günleri gibi. Bu zaman dilimleriyle ilgili çokça hadis-i şerifler vardır. Bu hadis-i şerifler amellerin faziletini bildiren kaynak eserlerimizde mevcuttur.

Şaban kelimesinin hangi manaya geldiğiyle alakalı değişik rivayetler vardır. Haram aylarından olan Recep ayı çıkınca, Arapların çeşitli yerlerde su aradıklarından bahisle kaynaklar bu ismin verildiğini kaydetmektedirler. Özellikle bu ayda oruç tutan Müslümanların etrafta hayır, bereket aradıklarından da bahsedilmektedir.

Peygamber Efendimizin aleyhissalatu vesselam, Şaban ayında çokça oruç tuttuğu Hazreti Ayşe annemizin dikkatini çekmiş ve Efendimize, Şaban ayında çokça oruç tuttuğunu, onun dışındaki aylarda bu kadar oruç tutmadığının hikmetini sormuş. Efendimiz: ‘’Bu ayda ameller Allahü Teala’ya arz olunmaktadır. Bende amelimin arz olunduğu zamanda oruçlu olmayı tercih ediyorum.’’ buyurmuştur.

Bu ameller bir yıllık amellerdir. Haftalık amellerin arz edildiği günlerde Pazartesi ve Perşembe günleridir. Şaban ayında hayır, bereket ve fazilet yönünden büyük bir gece vardır ki bu gece Şaban-ı şerifin 15. gecesidir. Yani Berat Kandili gecesi. Efendimiz bu gece ile alakalı şöyle buyurmuştur: ‘’Bu gecede (Şaban’ın 15. ve Berat kandili gecesi) Allahü Teala kullarına rahmet nazarıyla bakar ve kul hakkı hariç bütün müminleri affeder. Ancak müşrik(Allah ortak koşan) ve kin güdenler hariç. Zira Allahü Teala şirk hariç bütün günahları affedeceğini  bildirmektedir.

‘’Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a ortak koşan, kuşkusuz, derin bir sapıklığa düşmüştür.’’ (Nisa 116)

Kin gütmenin enfeksiyon kaynağı şirktir. Bütün buhranların, bunalımların, maddi ve manevi sıkıntıların, krizlerin kaynağı şirk ve müşrikliktir. İnsanlık şirkten kurtulmadıkça huzur bulamaz. Allahü Teala’yı bir bilip O’na yönelen, O’ndan af dileyen, bağışlanmayı isteyen fert ve toplumları, yeryüzü ve gökyüzünün bereketiyle yüce Allah ödüllendirir. Sevgide rahmet vardır, kinde ise azap. 

Efendimiz: ‘’Recep ile Ramazan arasında öyle bir mübarek ay vardır ki(Şaban), insanların çoğu bundan gafildirler.’’ buyurmuştur. Gaflet müminin sıfatları arasında yoktur. Müminin her zaman kalben uyanık olması gerekir. Gafil olan insanı şeytan avlar ve onu oyuncak haline getirir. Kalben uyanık olmak ise Allah’ı hatırlamak, farzları yapıp, günahlardan kaçınmakla mümkündür. Allahü Teala’nın yasak kıldığı, haram kıldığı her davranış nefse hoş gelsede ruh için zehirdir. Günahkar insanın kalbinde şeytan kendisine yer edinir. İnsanın ezeli ve ebedi düşmanı olan şeytanın ve şeytanın dürttüğü her türlü şirk, şek, şüphe, vesveseden kurtulmak ancak kalbin bu kötülüklerden tasfiyesiyle mümkündür.

Peygamber Efendimiz: ‘’(Peygamberler hariç) Bütün insanoğlu günah işler. Günah işleyenlerin en hayırlısı tövbe edenlerdir.’’ buyurmuştur. Geliniz yüce Rabbimizin ilahi mesaj ve çağrısını dinleyelim.

De ki: “Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”  (Zümer 53)

Bu gece tövbe edelim. Yüce Rabbimize bağışlanma dileyelim. Kalben uyanık olalım. Huzursuzluğa sebep olan davranışlardan uzak kalalım. Allah’a arz olan amellerimizin olup olmadığının muhasebesini yapalım. Dünyamızı huzursuz eden çılgın davranışlar içerisinde bulunan insanların şerrinden ve fitnesinden Allah’a sığınalım.

Ya Rabbi içimizden bir takım beyinsizlerin işledikleri günahlar yüzünden bizi helak etme. Vatanımızı, milletimizi her türlü hile, desise ve tuzaklardan muhafaza eyle. Bu gece hürmetine bize bolluk, bereket ihsan eyle.

Allah’ım bizi “Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru” diye dua edenlerden eyle.

Kandiliniz ve Cumanız mübarek olsun.

Bakmadan Geçme