Sağlık çalışanlarına yönelik saldırıya kınama

Türk Tabipler Birliği (TBB) Van-Hakkari Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi, sağlık çalışanlarına yönelik yapılan saldırıyı kınadılar.

Dün YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde üroloji asistan Dr. Şeyhmus Aras, görevi başında iken polikliniğe başvuran bir hasta tarafından darp edilmişti. Olaya tepki göstermek için hastane önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, yaşananlara tepki gösterdi. TBB Van-Hakkari Odası adına basın metnini okuyan hekim Yusufcan Mulamahmutoğlu, dün YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde halkın sağlığı ve yaşamı için durmaksızın emek veren sağlık emekçilerine yönelen şiddeti kınadıklarını belirtti. Yıllardır giderek dozunu arttıran ve şiddete varan tepkinin sağlık sisteminin çarpıklığından, sorunlarından, çalışma koşullarının olumsuzluğundan kaynaklanmakta olduğunu anlatan Mulamahmutoğlu, “Bu tepkinin muhatabı biz hekimler değil, bir yandan sağlık sistemini sorunlar yumağı haline getiren öte yandan şiddet ve nefret dilini kullanarak sağlık çalışanlarını değersizleştiren ve halk nezdinde itibarsızlaştıran yöneticilerdir. Artık olağanlaştırılmak istenen, normal gibi gösterilmeye çalışılan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin mutlaka önü alınmalıdır. Sağlık Bakanlığı her gün en az 31 sağlık çalışanının sözel veya fiziksel şiddete uğradığını açıklamaktadır. Bu sayı hız kesmeden artmaya devam etmektedir. Bu artışa rağmen sağlık çalışanları hedef gösterilmeye devam edilmekte, sorunun çözümüne yönelik herhangi bir çaba gözlenmemektedir. Sağlık çalışanlarının ve sağlık kurumlarının çalışma koşullarına ne kadar ciddiyetsiz yaklaşıldığı, acil servisler ile ilgili yapılan talihsiz açıklamada gösterilmiştir. Acil servislerdeki yoğun çalışma koşullarını, sağlıkta dönüşüm ile birlikte acil servislere acil olmayan başvuruların çokluğunu, giderek artan sağlık harcamaları nedeniyle halkın neden acil servislere yığıldığını ve bu koşullarda çalışanların uğradığı şiddeti görmeden, acil servisleri evlendirme merkezi gibi gören bu zihniyetin karşısındayız” dedi.
Darp edilen hekim arkadaşlarının hukuki olarak sonuna kadar destekçisi olacaklarını vurgulayan Mulamahmutoğlu, “Sağlık sistemindeki sorunların kaynağı hekimler ve sağlık çalışanları değil, bizzat uygulanan sağlık politikalarıdır. Hekime ve sağlık emekçilerine uygulanan şiddet sorunların çözümünü sağlamaz, aksine sağlık çalışanlarının güvensiz bir ortamda çalışıyor olma duygusu ile giderek içinden çıkılmaz bir hâl alır. Şiddet bulunduğu ortamdaki tüm sesleri duyulmaz hale getirir. Halkımıza sesleniyoruz; sağlık sistemindeki sorunlar sizleri yaşama bağlayabilmek ve sağlığınızı daha iyiye götürebilmek için düşünen kafalarımıza, saatler süren ameliyatlarda yorulan ellerimize ve uykusuz geçen nöbetlerde yıpranan bedenlerimize vurarak, darp ederek düzelmez. Sağlıkta şiddet sadece bireysel bir sorun olarak görülemez, şiddet tüm toplumu etkileyen bir olgudur. Halkımızın, kendilerine sağlık hizmeti veren biz sağlık emekçilerine yönelik şiddeti körükleyen bu sağlık sistemine ve bizlere uzanan ellere karşı bizimle birlikte, bizlerin yanında durarak ‘artık yeter’ demesini bekliyoruz. Bizler hekimler ve sağlık emekçileri olarak her zaman şiddete karşı duracağımızı ve buna karşı mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan basın açıklamasının ardından grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Bakmadan Geçme