SAĞLIK MÜDÜRÜ UYARDI!

 Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, kavak ağaçlarının fazla miktarda salgıladığı polenlere karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Çapları 20 ile 60 mikron büyüklüğündeki polenler, 100 mikrondan daha büyük olan polenlere oranla daha fazla tehlike taşıyor” dedi.
Polenlerin zararları ve korunma yollarıyla ilgili  açıklamalarda bulunan Dr. Bilal Acar, kavak ağaçlarının fazla miktarda salgıladığı polenlere karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi. Çapları 20 ile 60 mikron büyüklüğündeki polenlerin 100 mikrondan daha büyük olanlara oranla daha fazla tehlike taşıdığını ifade eden Dr. Acar, 20 ile 60 mikron boyutundaki polenlerin rüzgar gibi faktörlerin etkisi ile birkaç mikronluk daha küçük taneciklere ayrıldığını ve evlerin içine kadar girebildiğini kaydetti. Dr. Acar, “Ancak her polen alerji yapmaz. Polen ile mücadelenin en zor yanı soluduğumuz havada bulunan polen taneciklerini kontrol edebilmenin güçlüğüdür. Özelikle alerjik polene karşı hassasiyeti bulunan vatandaşların dikkat etmesi gerekir” dedi.
Polenlerden korunmanın yollarını da anlatan Dr. Bilal Acar, "Polenlerin zararlı etkilerinden kurtulabilmek için ev ve arabalarda polen filtresi kullanılmalıdır. Polenlerin yoğun olduğu zamanlarda dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli, zorunlu durumlarda ağız ve burun koruyucu maskelerle kapatılmalıdır. Polen alerjisi bulunan vatandaşların polen mevsiminde açık havada spor ve egzersizden, ağaçlık, çimenlik yerlerde oturmaktan kaçınmalıdır. Eve gelir gelmez saçın yıkanması, gün içinde giyilen kıyafetlerin yatak odası dışında çıkartılması, polenin etkisini azaltan en önemli etkenlerdir. Böylece vücudun dinlenme pozisyonuna geçtiği ve savunmasız olduğu uyku saatlerinde kişi polen riski ile karşı karşıya kalmayacaktır. Gün boyu üzerine milyonlarca polen biriken giysilerin eve gelir gelmez çıkarılması da önemlidir. Ayrıca polenlerin adeta yağmur gibi yukarıdan aşağıya doğru hareket ettiği göz önünde bulundurularak bu dönemde gün içinde güneş gözlüğü, maske, şapka takılmasının da büyük yararı olacaktır" diye konuştu.
Her bitkinin yılın belli döneminde polen ürettiği için kişinin alerjik olduğu polene göre önceden koruyucu tedaviye başlayarak hazırlık yapabileceğini de söyleyen Dr. Acar, “Polen sayısının ılık, kuru ve güneşli günlerde artması, sabahları erken saatlerde ve yağmur sonrasında azalması nedeni ile özellikle polen miktarının fazla olduğu saatlerde, açık alanlarda olabildiğince az sürelerde kalınmalıdır. Çim polenine alerjisi olanlar, bahçe çimlerini kendileri biçmemelidir. Polenler ile kaplanma sonucu iç mekanlarda alerjiye neden olma riskine karşı giysiler ve çamaşırlar yazın açık havada kurutulmamalıdır. Polen mevsiminde polene karşı alerjisi olan kişilerin pencerelerini kapalı tutulmalıdır. Eğer mümkün ise polen mevsiminde tatile çıkılmalı ve şikayetleri tetikleyen polenlerin bulunmadığı kıyıdaki esintiler vasıtası ile polen sayısının nispeten daha az olduğu deniz kıyısında yer alan bölgelere seyahat edilmelidir” şeklinde konuştu.
 
 

Bakmadan Geçme