Sağlıklı ve doyurucu bir sahur nasıl olmalı?

Değerli Vansesi okurları merhaba,
Bundan böyle sizlerle gazetemizde birlikte olacağız. Yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilme ve var olan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanma konusunda sizleri güncel, güvenilir bilgilerle aydınlatmaya çalışacağım.  Ayrıca  sağlığınızı korumak ve geliştirmek, daha kaliteli bir hayat sürdürmeniz için  de sizlerden  gelen  beslenme sorunlarına ilişkin  sorularınızı  yanıtlamaya çalışacağım….
Ramazan ayının yaklaşık 1/3'ünü geride bıraktık. Günler her ne kadar uzun ve sıcak olsa da metabolizmamız uzun açlığa ve susuzluğa uyum sağladı, fakat vücudumuzun açlığa ve susuzluğa adepte olması büyük ölçüde bizim elimizde. Peki ya nasıl?
Uzun ve sıcak günlerde oruç tutmayı kolaylaştıran ana yol beslenmeden geçer.  En önemli öğün olan kahvaltının yerini ramazanda sahur alır, bedenin 16-17 saatlik açlığa ve susuzluğa dayanması için mutlaka sahur yapılmalı ve tembellik yapılıp sahura kalkmamazlık yapılmamalıdır.
Vanlılar sahurda neler tüketmelidir?
Yaz günlerinin uzun ve sıcak olması oruç tutanların sahuru atlamamalarını zorunlu kılar, sağlıklı ve doyurucu bir sahur için şunlar mutlaka yapılmalıdır.
1-Sahur mutlaka yapılmalı, atlatılmamalı. 2-Açlığa dayanmak için mideyi geç terk eden ve uzun süreli doygunluk hissi veren proteinden zengin besinleri tercih etmeli, şekerli ve karbonhidrattan zengin besin tüketimi azaltılmalıdır. Çünkü karbonhidratlar çabuk sindirilip, emilir ve mideyi çabuk terk eder açlığı kolaylaştırır. 3.Yağdan zengin besin tüketimi sınırlandırılmalı daha çok doymamış(sıvı) yağlar, zeytinyağı,omega3 yağı tercih edilmelidir. 4-Sıvı tüketimi yeterli olmalı iftar ve sahur arası 3-3.5 litre su tüketilmeli.
Bu doğrultuda sahurda şunları tüketebiliriz:
1-Karbonhidrattan zengin besinler;
-Beyaz ekmeğe tercihen tam randımanlı buğday unundan yapılan kepekli  ekmekten 2 ince dilim. Reçel,bal,şekerli besinler  glikoz oranı yüksek besinlerdir ve glikoz çok çabuk emilip kana geçer ve açlığı çabuk başlatır bu yüzden reçel,bal,şekerli besinler sahurda çok az tüketilmeli.
2-Proteinden zengin besinler;
-Otlu peynirden küp şeker boyutunda 5 dilim, ya da otlu peynir yerine 3 tatlı kaşığı kadar Van'ın meşhur  kahvaltılık cacığı. 1 tane haşlanmış yumurta,ya da omlet yada onun yerine doyurucu olan menemen  tercih edilebilir
3-Yağdan zengin besinler;
5 adet zeytin,2-3 adet ceviz ya da 5-6 adet fındık veya 5 adet  badem
4-Vitamin ve minarelden zengin besinler;
1/8  dilim karpuz,kavun ya da söğüş domates -salatalık…. Birkaç dal maydanoz, 1-2  yaprak marul da terle kaybolan magnezyum ihtiyacını gidereceği için mutlaka her sahurda yeyin.Y az mevsimine uygun meyvelerden bir bir porsiyon tüketilmeli.
5-Sıvı tüketimi;
Sahurda 2 çay bardağı az şekerli yada şekersiz açık çay,yemekten sonra  2 su bardağı su mutlaka tüketilmeli. Şekerli,gazlı,asitli  içeceklerden uzak durulmalı.

Bakmadan Geçme