SAHİL YOLU MESELEMİZ!

Üç ilçede yürütülen sahil çalışmalarıyla Vanlıların hayali yarım asır sonra gerçekleşiyor.

Van Gölü  kirlilik denilen çevre felaketiyle tanışmadığı, insanların doğaya karşı saygılı olduğu ve sorumluluk duyarak doğayı kirletmediği yıllardı. Van Gölü’nün tüm sahilleri gibi İskele, Fidanlık, Edremit sahilleri de pırıl pırıl temiz,  doğal kumsalla bezeliydi.

Benim gibi binlerce Vanlı çocuğun sodalı sularında zevkle kulaç attığı, kumsalında güneşlendiği, sahilinde karpuz, peynir ekmek yediği, ailelerin hafta sonu “Bir semaver bir mangal; ye, de gül, eğlen " anlayışıyla piknik yapmak  için akın ettikleri semti deryaydı Van Gölü kıyıları.

Van Gölü şehir merkezine göreceli olarak uzaktı. Kent ve kıyı birbirinden kopuktu.  Yerel ifadeyle  kent  denize sırtını dönmüştü adeta.

Vanlıların  htikleri kopukluğu  kendi aralarında "Denizin kenarında İstanbul, İzmir benzeri sahil yolu/ sahil bandı olsa ne güzel olur" sözleriyle konuşurken toplumdan yansıyan bu özlemi biri duyarak dert etmişti. 

1975’de bağımsız seçilen Van Belediye Başkanı merhum Tayyar Dabağoğlu  sahil yolunu proje olarak planlayarak ilk defa şehrin gündemine getiriyordu.  Dabbağoğlu belediye ekibine ve çevresine, “En büyük hayalim ve eserim Edremit-İskele arasında sahil yolu projesini hayata gerçekleştirmektir” diyordu.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme