SAHİLDE KATLİAM VAR

Edremit Kıyıcak mevkiinde inşa edilen Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları için Van Gölü doldurularak, beton duvarlar örülerek gölün doğal yapısı ve sahil görüntüsü tahrip edildi. Yerleşke yolu için sahilin doldurulup tahrip edilmesi üzüntü ve tepkilere neden oldu.

Burhan Ergin

 

Van Gölü'ne nazır Edremit Kıyıcak mevkiinde hazineye ait 301 dönüm arazi üzerinde yapımı büyük ölçüde tamamlanan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve sosyal tesisleri açılış için gün sayıyor. 2012 yılı Temmuz ayında yapımına başlanan yerleşke projesi tamamlandığında yaklaşık 100 milyona mal olması bekleniyor. Hizmet binaları, sosyal tesisler ve lojmanların ana yol ile bağlantısını sağlamak için Van Gölü'nün en güzel sahili 53 metre doldurularak, beton duvarlar örülerek köprülü kavşak yapılıyor. Kavşağın yapımı Van Gölü'nün doğal yapısına ve sahile zarar vererek hızla ilerliyor. Ortaya çıkan çirkin beton görüntüler vatandaşlar arasında üzüntü ve tepki yarattı.

 

 

"VAN GÖLÜ'NÜN DOĞAL YAPISI TAHRİP EDİLİYOR"

Köprülü kavşak uğruna devam eden dolgu ve betonlaşmanın doğa katliamı olduğunu belirten vatandaşlar, siyasilerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının tahribata sessiz, duyarsız kalmasına sert tepki gösterdiler. Vatandaşlar, "Edremit'te birilerinin rahatı, keyfi, lüksü için Van Gölü'nün en değerli sahilinde doğal yapı yok ediliyor, sahillerimiz betonlaştırılıyor. Onlarca insan sorumluluk duyarak Karayolları yerleşkesi ve köprülü kavşak inşaatı ile doğanın, Van Gölü'nün tahrip edilmesini engellemek için 3 yıl boyunca büyük mücadele verdi. Belediyelere yapılan kayyum atamaları öncesi büyükşehir ve Edremit belediyelerini ziyaret ederek Edremit'in ve Van Gölü'nün tahrip edilmesinin önlenmesini istedik. Ancak insanlarımızın dinlendiği, gölle buluştuğu, turizm alanı olan bölgede inşaatların yanı sıra köprülü kavşak ile sahilin katledilmesine maalesef belediyeler duyarsız ilgisiz kaldı. Birileri küçük hesaplar uğruna kentin geleceğini ilgilendiren sorunlara sessiz kalmayı tercih etti.. Edremit'te sahildeki dolgu ve betonlaşma, üzüntü verici boyutlardadır. Ortaya çıkan görüntüler yürek burkuyor. Edremit'in muhteşem sahilinde yükselen çirkinliği herkesin en azından yerinde görmesini istiyoruz" dediler.

 

 

 "EDREMİT'E VE VAN GÖLÜ'NE KIYILDI"

Betonlaşmaya Van Gölü'nün feda edilmesine karşı çıkan Vanlılar, " Karayolları kendisine hizmet binası ihtiyacı varsa kendi mülkiyetinde tahsisinde olan Erciş yolu üzerinde yüzlerce dönüm arazisi varken, Özalp ve Kurubaş yolu gibi gelişmeye muhtaç alanlarda binlerce dönüm hazine arazisi varken, niçin ilerde 5 yıldızlı otellerin yapılacağı turizm beldesinde hizmet binası yapıyor. Amaç burada hizmet binası yapmaksa, TOKİ'nin, Edremit'in kullanmış olduğu yolu niye hizmete girdikten sonra devam ettirdi.  Kurum kendisine özel bir yol yapıyorsa, bölge hastanesine günde 10 binlerce kişinin gidip geldiği kavşakta trafik ışıklarıyla haledilebiliyorken, 10 binlerce öğrencinin girip çıktığı YYÜ'de halolabiliyorken, OSB'de halolabiliyorken, niçin bu yapılan hizmet binası için özel köprüler, yollar yapılıyor. Bunu da yaparken, niçin Van'ın can damarı Van Gölü'ne dolgu yapıyorsunuz. Turizm beldesine beton yığını niçin konuldu ve şuana kadar 1-1,5 metrelik yol için harcanan paranın 50 milyon TL'den fazla olacağı tahmin ediliyor. Parayı da bir tarafa attık ama Van Gölü gibi muazzam bir göl maalesef ve maalesef beton yığını doldurularak, tecavüz edilmiş, Erciş, Özalp ve Kurubaş tarafından yüzlerce dönüm hazine arazi varken, neden Edremit'e ve Van Gölü'ne göz göre göre kıyıldı"

 

 

"VAN GÖLÜ DOLDURULDU"

İskele Caddesi üzerinde yer alan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları 2011 yılında meydana gelen depremlerde hasar görerek kullanılamaz hale geldi. Yeni hizmet binası yeni imar planı kapsamında Van Gölü manzaralı Edremit ilçesine yapılması kararlaştırılarak yapım çalışmaları başlandı.    Hizmet binaları, lojmanlar ve sosyal tesislerin Van Gölü kıyısından geçen Van-Gevaş arasındaki anayola bağlantısı için Van Gölü sahillerine ve doğal yapıya zarar vermeden yol projesi geliştirmek yerine sahilde köprülü kavşak yapımına başlandı.  Karayolları yol için Van Gölünü 53 metreye kadar doldurdu. Bunun üzerine köprülü kavşağın doğal yapıyı tahrip ettiği gerekçesiyle bölgede bulunan vatandaşlar çalışmaların durdurulması için dava açtı. Van 3. İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonucunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. . Ancak Karayolları, mahkemenin yürütme kararına uymayarak çalışmalarına devam etti.

 

 

 'HEMZEMİN KAVŞAK YAPILABİLİRDİ"

Vatandaşların Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine açtıkları dava dilekçesinde, köprülü kavşağın yapımı içine gerekli olan ÇED raporunun olmadığı, Van Gölü'nün 53 metre doldurulmasıyla köprülü kavşak yapılmasının zorunluluk olmadığı, projenin imar düzenlemesi yapılmadan uygulanamayacağı, projenin kavşak düzenlemesi ve kamulaştırma sınırının düzeltilerek revize edilmesi gerektiği belirtilen teknik bilirkişi raporuna ve Mimarlar Odası'nın köprülü kavşak yapılacağı öngörülen alanda ulaşımın kent estetiği ve maliyet açısından hemzemin kavşağın daha sağlıklı olacağı görüşü ile Edremit Belediyesi'nin inşaatla ilgili kendilerine bilgi verilmediği, köprülü kavşak yerine hemzemin kavşak yapılması görüşleri yer aldı.

 

 

"PROJE ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE, KAMU YARARINA UYGUN HAZIRLANMADI"

Van 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin oy birliği ile aldığı kararda dava konusu projenin mevzuat hükümlerine uygun hazırlanmadığı ve mülkiyet hakkının özünü doğrudan etkileyeceği belirtildi. 2014/1245 Esas nolu Kararda şu ifadeler yer aldı: "Dava konusu yol projesinin dava konusu parselin sınırlarına girmediği halde kamulaştırma sınırının geniş tutulduğu, mevcut yapılaşmayı ve bahçe düzenini korumak adına kamulaştırma sınırının değiştirilmesi gerektiği, dava konusu yol projesi kapmasındaki bağlantı yoluna ait doldurma ve köprülü kavşak yapımının bulunmadığı, onaylı 1/1000'lik imar planı bulunmadan sahil doldurma ve köprülü kavşak yapımını ihtiva eden projenin yapılamayacağı; Van Gölü'nün yaklaşık 53. m. doldurulmasıyla yapılacak olan köprülü kavşak yapılmasına ilişkin projenin bir zorunluluk olmadığı ve ayrıca yapılabilmesi için ÇED raporuna gereksinim duyulduğu, dava konusu projenin kavşak düzenlemesi ve kamulaştırma sınırının düzeltilmesi ile revize edilmesi gerektiği, görüş ve kanaati belirtilmiş olup, bilirkişi raporu mahkememiz kararına da esas alınabilir nitelikte olduğu görülmüştür. Bu durumda, uyuşmazlık konusu projenin, dava konusu parselin sınırlarına girmediği halde kamulaştırma sınırının geniş tutulduğu, sahil doldurma ve köprülü kavşak yapılmasını içeren projenin yapılabilmesi için 3621 sayılı kıyı kanunu uyarınca gerekli olan onaylı imar planının bulunmadığı, bu nedenle yapılan projenin şehircilik ilkelerine, kamu yararına, planlama tekniklerine ve 3621 sayılı yasa hükümlerine, uygun olarak hazırlanmadığı bilirkişi incelemesi ve yapılan keşif sonucunda anlaşıldığından projenin revize edilmesi istemiyle yapılan itiraz başvurusunun cevap verilmemek suretiyle reddedilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

 

 

Öte yandan dava konusu projenin mevzuat hükümlerine uygun hazırlanmadığı ve mülkiyeti hakkının özünü doğrudan etkileyeceği açık olduğundan, projenin uygulanması durumunda davacılar yönünde telafi güç ve imkansız zararların oluşabileceği de tabiidir. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içiresinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 06.08.2015 tarihinde oy birliği ile karar verildi."

 

 

KAVŞAK YAPIMI ZORUNLULUK İÇERMİYOR

Van Gölü sahilinde yer alan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Edremit Sosyal Tesisleri için kurum tarafından özel sahil yapılırken ÇED raporunun bulunmadığı, yapımı zorunluluk içermeyen köprülü  kavşak projenin imar düzenlemesi yapılmadan doğal yapının tahrip edilerek yapılması çifte standart olarak değerlendirildi.

 

 

MODERN TEKNİK İMKAN VE KONFORA SAHİP

Taşımalı doğalgaz sistemiyle ısıtılacak hizmet binaları ve sosyal tesisler ve lojmanları 65 bin 423 metrekarelik alan üzerine 9 şiddetindeki depreme dayanıklı teknikle inşa edilen Karayolları 11.  Bölge Müdürlüğü'nün yerleşke mimari projelerinde en ince detaylara yer  verildi. Yerleşkede 5 kattan oluşan idari hizmet binası, misafirhane, lojmanlar, Ar-Ge, spor salonu, atölyeler, kapalı sundurmalar, papers diğer destek binaları toplam 65 bin metre kare kapalı alan bulunuyor.  İdari bölümde modern teknik imkan ve konfora sahip bağımsız toplantı ve konferans salonu ayrıca 13 bin 340 metre kare kapalı alana sahip Araştırma Geliştirme Başmühendisliği binası yer alıyor.

 

 

BÜTÜN ODALAR VAN GÖLÜ'NE BAKIYOR

Bütün odaları  Van Gölü'nü gören yerleşkede misafirhane ile kapalı spor salonu, halı saha, çim futbol sahası, voleybol, basketbol sahaları, tenis kordu, bisiklet yolu ve koşu parkuru olan, bütün spor dallarının yapılabileceği spor kompleksi yer alıyor.  Mescit, cami ve kreş ile birlikte 120 adet 3 kattan oluşan personel lojmanları bulunan  yerleşke çevre yolunun yanı sıra köprülü kavşak ile Edremit ana yoluna bağlanacak.

 

Bakmadan Geçme