Şahin: Emeklilere haksızlık yapılıyor

Cumhuriyet'in 100. yılı nedeniyle emeklilere verilen 5 bin TL ikramiye hesaplara yattı. Ancak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olan binlerce emekli çiftçi bu ikramiyeyi alamadı.

Emeklilerin mağdur edildiğini söyleyen Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, “Emekliler arasında ayrımcılık yapılmıştır. Hiçbir faaliyeti yokken sadece oda ve çiftçi kaydı var diye emekliler ikramiyeden yoksun bırakılmıştır. Emekliler maaşı yetmediği için çalışmaktadır. Kayıt dışı çalışmaya özendirmek ülkemize en büyük zarardır. Bir kereye mahsus verilen 5 bin TL ikramiye bize niye çok görüldü anlamakta zorluk çekiyoruz. Emeklilerimize haksızlık yapılıyor. Karar yeniden gözden geçirilmeli” dedi.

Çalışan emeklilerin yanı sıra Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan emekli çiftçiler de 5 bin TL ikramiyeden yararlanamadı. Tüm Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Naci Şahin, çalışan emekliler ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı emekli çiftçiler hariç emeklilere bir defaya mahsus verilen 5 bin lira ikramiyenin hesaplara yatırıldığını belirterek, çalışan emekliler gibi çiftçi emeklilerinin de bu ikramiyeden kapsam dışı bırakılmasının yanlış bir karar olduğunu ifade etti.

“Yaşanan mağduriyet bir an evvel giderilmeli”

Uygulamanın anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu, bir an evvel vazgeçilmesi gerektiğini belirten Şahin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmayan emeklilere 5 bin TL ikramiye verileceğini açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde emeklilerimizin hesaplarına aktarılan 5 bin liralık ikramiyeyi ÇKS kaydı olan emekliler alamadı. Yaşanan durum emekli çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Bu uygulama büyük bir haksızlıktır. Bu durum anayasadaki eşitlik ilkesine de aykırıdır. Bir an evvel bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekiyor. Çalışan emeklilere 5 bin liralık ikramiyeyi çok görüp vermediniz. Emekliye ödeme yapılırken çalışan, çalışmayan, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydı olan, ayrımı nasıl yapılır? Bu karar eşitlik ilkesine aykırı bir karardır.  Bu ne kadar yanlışsa Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydı olan emeklilerin 5 bin liradan yoksun bırakılması da o kadar yanlıştır. Bu durum nedeniyle kayıt dışı işlemler artacaktır. Bu uygulamayla beraber kayıt dışılığın önü açılacak. Yaşanan mağduriyet bir an evvel giderilmeli. Emekli çiftçilerimiz başta olmak üzere tüm çalışan emeklilere 5 bin lira ödeme yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Emekliler üvey evlat muamelesi görüyor“

Emeklilere Ocak ayında yapılacak zamla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şahin, “Ocak ayında emeklilerin rahat bir şekilde geçinebileceği, geçim kaygısını düşünmeyeceği oranda zam yapılmalı. Şuan emeklilerimizin maaşları yüksek enflasyon ve gelen zamlardan dolayı her geçen gün eriyor. 7 bin 500 lira maaş alan bir emekli nasıl geçinecek? Ülkemizde maalesef emeklilere kıymet verilmiyor. Emekliler üvey evlat muamelesi görüyor. Emekliler insanca, barış ve huzur içerisinde yaşamak istiyor. Geçim kaygımızın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bizimde yaşamaya hakkımız var. Ülkemize yıllarca çalışıp hizmet ettik. Karşılığı bu olmamalı. Emekliler artık ekonomik anlamda sorun yaşamak istemiyor. Yıllardır düşük gelirleriyle yaşam standardını tutturmaya çalışan emekliler, açlık sınırının altında kalan gelirleriyle geçinmekte zorlanıyorlar. Emeklilerimizin büyük bir çoğunluğu yoksulluk ve açlık sınırının altında maaş almakla birlikte çözüm bekleyen birçok sorunu bulunmaktadır. Her geçen gün daha da yoksullaşan emeklilerin sorunları içinden çıkılmaz hal alırken, birçok emekli geçinebilmek için emekliliğine rağmen çalışmak zorunda kalıyor. Yetkililer artık emeklilere hak ettiği kıymeti vermelidir” dedi. 

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme