• Haberler
  • Van Haber
  • Şairler ve Yazarlar Birliği'nden Van'ın 100. yıl anısına şiir yarışması

Şairler ve Yazarlar Birliği'nden Van'ın 100. yıl anısına şiir yarışması

Van Şairler ve Yazarlar Birliği (VAYAB) Van'ın 100. Kurtuluş yıldönümü nedeniyle şiir yarışması düzenliyor. 23 Mart Cuma günü değerlendirilecek yarışmada ödül töreni 2 Nisan Pazartesi günü yapılacak.

Evren Doğruer

Van Şairler ve Yazarlar Birliği, Van’ın kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri nedeniyle önemli bir organizasyona imza atıyor. Jüri üyeleri Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Prof.Dr. Zeki Taştan, VAYAB Başkanı -Şair Yazar Yaşar Adıyaman, Doç Dr. Melih Erzen, Şair-Yazar Müştehir Karakaya, Mustafa Işık olarak açıklandı.

“Yarışmada yaş sınırlaması yoktur”

Şiir yarışması düzenlediklerini ifade eden Van Şairler ve Yazarlar Birliği Başkanı Yaşar Adıyaman, “Van’ın 100. Kurtuluş yıldönümü münasebetiyle Tuşba’nın Van’ımızın eski ismi olması, Van’ın kültürünü, tabii zenginliklerini, tarihini, geleneklerini, göreneklerini anlatmak, bu zengin mirası kalıcı hale getirmek ve genç kuşaklara tanıtmak amacıyla Van’ı ve Van Yöresini Anlatan Şiir yarışması geleneksel hale getirmek amacıyla birincisini düzenlemek; yarışma sonucunda şiir dosyası oluşturularak zaman içinde bu dosyanın kitaplaştırılması ve şiiri, edebiyata ve Van’ın kültürüne kazandırılması, Türkçemize ve dilimize hizmet etmesini sağlamaktır. Yarışmada yaş sınırlaması yoktur. İsteyen herkes katılabilir. Katılımcılar için herhangi bir şehir veya bölge sınırlaması yoktur. Yurt içi ve yurt dışından katılımlar mümkündür. Seçici kurul üyeleri ve üyelerin yakınları yarışmaya katılamaz. Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Her yarışmacı, yarışmaya en fazla üç şiirle katılabilir. Biçim ve konu yönünden herhangi bir sınırlama yoktur. Daha önce herhangi bir yarışmadan derece almış şiirlerle başvuru yapılamaz. İlk sayfada şiirler ve rumuz yer alacaktır. Rumuz şiirin ilk sayfasında sol üst köşeye yazılacaktır. İkinci sayfada ise başvurucunun yazımız ekinde sunulmuş olan katılım dilekçesi yer alacaktır” dedi.

Şiirler bilgisayarla Word formatında A4 kâğıda, Times New Roman yazı tipi ile 12 Punto’yla yazılmış olmalı ve mail adresine dosya eki (PDF) olarak gönderilmesi gerektiğini anlatan Adıyaman, “Yarışmaya katılan şiirler eser sahibine geri verilmeyecektir. Eserlerden uygun görülenler, herhangi bir telif hakkı iznine gerek kalmaksızın, istendiği takdirde yarışmayı düzenleyen taraflarca bir kitapta toplanabilir, dergi, gazete veya web sayfasında yayımlayabilir. Yarışmaya katılan eserler üzerinde seçici kurul tarafından dilbilgisine ilişkin düzenleme yapılabilir. Yarışmaya katılan eserler daha önce belirlenen kriterlere göre jüri üyelerinin takdir edeceği puanların aritmetik ortalaması ile belirlenecektir” ifadelerini kullandı.

“Ödül töreni 2 Nisan’da yapılacak”

Şiirin puanlama sistemini açıklayan Adıyaman, “Şiirin özgünlüğü 20 puan, şiirin imge ve çağrışım değeri 20 puan, şiirin ahenk değeri 20 puan, temanın bütünlüğü 10 puan, seçilen sözcüklerin uygunluğu 10 puan, Türkçenin etkin kullanılabilmesi 10 puan, şiirin isminin içeriğiyle uyumu 5 puan, yazım kurallarının doğru kullanımı 5 puan ve toplamda 100 puandan oluşacaktır. Birincilik ödülü Cumhuriyet altını+kitap seti, ikincilik ödülü yarım altın+kitap seti, üçüncülük Ödülü çeyrek altını+kitap seti, mansiyon ödülü kitap seti verilecek. Ödül töreni 2 Nisan 2018 günü 100. Kurtuluş yıldönümü münasebetiyle gerçekleşecek etkinlikler sırasında verilecektir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme