Saklı hazine Tarihi yapılarımız

Kültür ve inanç turizmine ilgi özellikle son yıllarda giderek artmakta, yerli ve yabancı turistler kültürel ve tarihi varlıkların daha fazla olduğu bölgelere rağbet göstermektedirler. Ülkemizde inanç ve kültür turizmi denildiğinde akla Mardin, Kapadokya, İstanbul, gibi iller gelmektedir.

Kültür ve inanç turizmine ilgi özellikle son yıllarda giderek artmakta, yerli ve yabancı turistler kültürel ve tarihi varlıkların daha fazla olduğu bölgelere rağbet göstermektedirler. Ülkemizde inanç ve kültür turizmi denildiğinde akla; Mardin, Kapadokya, İstanbul, gibi iller gelmektedir.

 

İlimizde bulunan tarihi ve kültürel varlıklar gözetildiğinde, ilimizin tarihi ve kültürel varlıklar açısından hiç de fakir olmadığı ortaya çıkacaktır. Yıllardan beri süre gelen yanlış tanıtım yöntemleri, tek ve dar yönlü olarak tarihi yapılara bakış açısı yüzünden ilimizde bulunan diğer tarihi yapılar gölgede kalmış, bu tarihi yapıların tanıtımına, restorasyonuna ve korunmasına özen gösterilmemiştir. Oysaki bu yapılar tarihi ve kültürel yapıdan büyük öneme sahip olup doğru yöntemlerle tanıtıldığı takdirde, ilimizin de yukarıda bahsedilen iller gibi inanç ve kültür turizmi açısından sayılan iller arasında yerini alacağı tartışmasızdır.

 

İlimizde Akdamar Kilisesi, Van Kalesi, Hüsrev Paşa Camii ve Külliyesi gibi çok bilinen tarihi yapıların yanı sıra, hemşerilerimizce ve diğer vatandaşlarımızca pek bilinmeyen bir çok tarihi varlık mevcuttur. Özellikle Gürpınar ilçemizin, Güzelsu-Hoşap mevkii tarihi yapılar, ören yerleri Urartulardan kalma sulama kanalları ve nekropoller açısından büyük zenginliklere sahiptir. Fakat bu zenginlikler ,ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme