• Haberler
  • Güncel
  • Şamran Kanalı susuzluktan kuruyarak çöp yuvasına döndü

Şamran Kanalı susuzluktan kuruyarak çöp yuvasına döndü

Van'ın 3 bin yıllık tarihi Urartu Şamran Kanalının Edremit Merkez Yeni Cami Mahallesi kısmından geçen bölümü su akmamasından dolayı kuruyarak çöp yuvasına döndü. Şamran Kanalının kötü görüntü ve koku saçtığını ifade eden mahalle sakinleri defalarca söz konusu sorunu DSİ Van 17. Bölge Müdürlüğüne ilettiklerini ancak ilgilenen yetkili bulamadıklarını belirttiler.

Şamran Kanalı susuzluktan kuruyarak çöp yuvasına döndü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van'da her yıl yaz mevsiminde çöp yuvasına dönüşerek kötü koku yayan Şamran Kanalının düzenli temizliği yapılmadığı için aynı sorunlarla karşılaşan vatandaşların gelenek bozulmadı dediği öğrenildi.  Edremit Merkez Yeni Cami Mahallesinde bulunan kısım susuzluktan dolayı kuruyarak çöp yuvasına dönüşüp kötü koku yayarken, mahalle sakinleri DSİ ekiplerine kanalın sorununu ilettiklerini ancak su akmadığı için ellerinden bir şey gelmediğini söylediler. 

Mahalle sakinleri ve vatandaşlar, çöp atık yuvasına dönen Şamran Kanalının bir an evvel temizlenmesini isteyerek çevreye saçtığı kokudan dolayı rahatsız olduklarını belirttiler.

Şamran Kanalı susuzluktan kuruyarak çöp yuvasına döndü

"ŞAMRAN KANALI YOK OLMAMALI"

Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait, 51 km uzunluğa sahip Şamran Kanalı halk sağlığını tehdit eder duruma geldi. Edremit Merkez Yeni Cami Mahallesinde yer alan kısımda ve su akmadığı için kanal boyu kanalın büyük bölümünün susuz kaldığını, biriken çöplerin çevreye kötü koku saçtığını belirten, mahalle sakinleri "Tarihi Şamram Kanalı kuruyor ve kötü kokuyor. Tarihi Şamran Kanalı çöplük, kirli atık su yuvasına dönüştü. Su akışı olmadığı için kanalda bulunan durgun suyun akmadığı için koku yaptığını pis kokularda çevreye yayılıyor. Yeşil Edremit susuzluktan kırılıyor. DSİ Şamran Kanalını neden görmezden geliyor? Edremit Merkez Yeni Cami Mahallesinde bulunan kısım susuz kalarak çöp yuvasına döndü. Kötü koku yaydığı için rahat nefes alamıyoruz.  Söz konusu sorunu DSİ 17. Bölge Müdürlüğü ekiplerine bildirdik ancak su olmadığı için bir şey yapamayacaklarını söylediler. DSİ göz göre göre Şamran Kanalının yok olmasını mı istiyor? Biz tarihi Şamran Kanalımızın yok olmasına izin vermeyeceğiz. 3 bin yıllık tarihe sahip, Urartular zamanında yapılan kanalımıza herkesin sahip çıkması gerekir. Yetkililer bir an önce harekete geçerek Şamran Kanalının kurtulması için gereken çalışmaları başlatmalı. Ayrıca vatandaşlarda Şamran Kanalına çöp atılmaması konusunda insanları uyararak dikkat etmelerini istiyorlar" dediler.

Şamran Kanalı susuzluktan kuruyarak çöp yuvasına döndü

Urartu krallarından Menua döneminde (MÖ 810-786) yıllarında Van'ın tarım arazilerinin, bağ ve bahçelerinin sulanması amacıyla inşa edilen Şamran Kanalı, yetkililerin ihmali ve bilinçsiz vatandaşların çöplerini rasgele sağa, sola, Şamran kanalına atmaları sonucu pislik yuvasına dönmesinden dolayı tepki topluyor. Vatandaşlar, yetkilileri göreve davet ederek, kanalın temizlenmesini istediler.

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (mö 810 - 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit'in güneybatısında. Kadembastı (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri. Asur Kraliçesi Semiramis'in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk " Uğurlu Yer" demektedir.

Şamran Kanalı susuzluktan kuruyarak çöp yuvasına döndü

Van'ın 50 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası'ndan Urartu Krallığı'nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az yüzde 70'i Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van'a bakar içinden Şamram akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir. HABER: BURHAN ERGİN
 

Yorumlar 2
DEVLET SU İŞLERİ 16 Ağustos 2023 13:13

Mahalleler boyunca Van Gölüne döküldüğü yere kadar berbattır. 20 kilometrede de temizlik, bakım, onarım, yaya köprüleri, korkuluk lazım ama harabe gibi, çöplük gibi.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA ŞİKAYET EDİYORUZ. 16 Ağustos 2023 13:10

ŞAMRAN, AKKÖPRÜ, KURUBAŞ, KİRMAN BAŞTA OLMAK ÜZERE ÜÇ İLÇEDEN AKIP GEÇEN VE GÖLE KARIŞAN DERELER, KANALLAR VE ARKLAR KENDİ KADERİNE TERK EDİLMİŞ. HEPSİ ÇÖP ATIK, ÇAMUR, PİSLİK VE LAĞIMLA DOLU. HEPSİ BERBAT. ŞEHİRDEKİ ONLARCA DERE, KANAL VE ARK MARTTAN BERİ TERTEMİZ EDİLMELİYDİ AMA NAFİLE. DSİ, ARTIK BURALARA UĞRAMALI, HİZMET BİNASINDAN ÇIKIP ONLARCA DERE, KANAL VE ARKTAKİ SKANDAL KİRLİLİĞİ, BAKIMSIZLIĞI, BOŞ VERMİŞLİĞİ, İHMALİ BİZZAT GÖRMELİ. SON ÜÇ YILDA ONLARCA KEZ HABER OLDU AMA TINLAYAN YOK. VAN GÖLÜ KİRLENİYOR, ÇEVRE KİRLENİYOR, DOĞA KİRLENİYOR CANLI HAYATI VE BİTKİLER TEHDİT ALTINDA, İNSAN SAĞLIĞI RİSK ALTINDA. BU HAFTADAN BAŞLAYARAK KASIM AYINA KADAR TERTEMİZ EDİLMEMİŞ HİÇBİR KANAL, DERE VE ARK VAN'DA KALMAMALIDIR. DSİ İLGİSİZLİĞİ BIRAKSIN. GÖRMEDİM, DUYNADIM, BİLMİYORUM, TAKMIYORUM TAVRINI TERK ETSİN ARTIK . LÜTFEN BU KURUMA TALİMAT VERİLSİN VE BİR ÇEKİDÜZEN VERİLSİN.

Bakmadan Geçme