Şamran kanalını kirletmeyin

Van'ın 3 bin yıllık tarihi Urartu Şamran Kanalının her yıl yaz aylarında bilinçsiz vatandaşlar tarafından kirletilmesine tepki gösteren duyarlı vatandaşlar çağrı yaparak, kanala çöp atılmamasını istedi.

Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait Şamran Kanalı bilinçsiz kişi veya kişiler tarafından kirletilerek halk sağlığı tehdit ediliyor. Şamran Kanalının temiz tutulmasını isteyen vatandaşlar, kanalı kirletilmesin diyorlar. 

Yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip Urartu Şamran Kanalı, bölgenin zengin kültürel mirasının önemli bir parçası. Ancak ne yazık ki, her yıl yaz aylarında kanal, bilinçsiz kişi ya da kişiler tarafından çöp ve atık malzemelerle kirletiliyor. Bu durum, hem kanalın tarihi değerine hem de çevreye, doğaya zarar veriyor.

Duyarlı vatandaşlar, bu soruna tepki göstererek, kanalın her yıl kirletilmesine dur demek için çağrıda bulundu. Vatandaşlar, kanalın tarihi önemine vurgu yaparak, herkesi duyarlı davranmaya davet etti. Kanal çevresindeki vatandaşlar, "Şamran Kanalı'nın 3 bin yıllık tarihi var. Her yıl yaz aylarında bilinçsiz insanlar tarafından kirletiliyor. Biz bu duruma tepki gösteriyoruz. Herkesin kanalın temizliğine dikkat etmesini istiyoruz. Kanalın kirletilmesiyle etrafa yayılan koku, oluşan sinek ve çirkin görüntü mahalle sakinlerinin tepkisine neden olurken, çevre sağlığını da tehdit eder duruma geliyor. Hep birlikte çevremize duyarlı olup kanalımızı ve doğayı kirletmeyelim. Kirletenlere engel olup uyaralım" diye konuştular.

Vatandaşlar, kanal çevresine çöp bırakılmaması, kanala atık madde dökülmemesi ve kanalın korunması gerektiğini vurgulayarak, "Şamran Kanalı'nın tarihsel ve kültürel değeri çok yüksek. Herkesin bu değeri korumak için elinden geleni yapması gerekiyor. Kanal kirletilmeye devam ederse, gelecek kuşaklar bu mirası göremeyecek" ifadelerini kullandı.

Urartu Şamran Kanalı'nın korunması için çalışmalar yürüten Devlet Su İşleri 17. Van Bölge Müdürlüğü’ne seslenen vatandaşlar yaz aylarında çalışmalara ağırlık verilmesini istediler.

Duyarlı vatandaşların tepkisi Urartulardan kalma Şamran Kanalı'nın korunması için önemli adımlar olsa da, kanalın her yıl kirletilmeye devam etmesi, bölge halkını endişelendiriyor. Vatandaşlar, kanal çevresindeki kirliğin önüne geçilmesi ve tarihi mirasın korunması için yetkililerin daha etkin önlemler almasını bekliyor.

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (MÖ 810 - 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit’in güneybatısında Kadembastı (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri. Asur Kraliçesi Semiramis’in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk “ Uğurlu Yer" demektedir.

Van’ın 30 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası’ndan Urartu Krallığı'nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az yüzde 70’i Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığını sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van’a bakar içinden Şamram akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir.

Bakmadan Geçme