Sayğın: Kürtlerin en büyük devleti Türkiye'dir

Hüda Par Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, Türkiye'nin Kürtlerin en büyük devleti olduğunu belirterek, 'Nüfus bakımından en çok Türkiye'de Kürt var. Kürtlerin en büyük vatanı Türkiye'dir. Türkiye'nin de bunu Kürtlere htirmesi lazım' dedi.

Evren Doğruer

Hür Dava Partisi  Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın beraberindeki Nezir Aydın, Ahmet Taş ve Murat Kaya ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek, imtiyaz sahibi Erdal Perihan ve Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ile görüştü.

 "KARAYOLLARI AYKIRI BİR İŞLEM YAPTI"

Van'ın sorunlarının çok olduğunu ifade eden Sayğın, "En temel sorunlardan biri trafik sorunudur. Trafik sorunuyla ilgili olarak atılacak çok önemli adımlar var. Öte yandan Karayollarının Edremit'te yapmış olduğu binanın ana yol ile bağlantısı için gölün doldurularak, doğal yapısı tahrip edilerek, üst geçit yapılması yanlıştır. Çevre etik değerlendirme raporlarına aykırı işleme izin verilmiş, alternatif geniş alanlar olmasına rağmen gölün yapısının kumsal sahilinin bozulması hatadır.

Karayolları kendisine çevreye ve Van Gölü'ne zarar vermeden de binayla ana yol arasında bağlantı yapabilirdi. Karayolları Edremit'te aykırı bir işlem yaptı. Şuan istenirse köprülü kavşak kaldırılabilir, halen geç kalınmış değildir. Denize, doğaya  zarar vermeden yapılabilir veyahut çevre yolunun güzergâhı genişletilebilir" dedi.

"SEÇİMLERE DÂHİL OLMAYACAĞIZ"

Van'da meslek odalarını önemsediklerini anlatan Sayğın, "Van'daki birçok STK'yı basından takip ediyoruz. Seçimlere dâhil olmayacak" şeklinde konuştu.

"HERKES ÇIKAN SONUCA SAYGI GÖSTERMELİ"

Meslek odası seçimlerinde çıkan sonuçlara herkesin saygı duyması gerektiğini söyleyen Hüda Par Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, "Kim daha iyi hizmet ediyorsa oda üyeleri kendi kararlarını verip seçimlerini yapacaklar. Çıkan sonuç ne olursa olsun biz tebrik edip, beraber çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca herkes çıkan sonuçlara saygı göstermeli. Bir meslek odasının siyasi partiye yaslanması, siyasi partinin çatısı altında çalışmalarını yürütmesi, o siyasi örgüte yapılacak en büyük kötülüklerden biridir. Dolayısıyla siyasi partilerde buna dâhil olmamalıdırlar. Her üyenin bir görüşü vardır. Kendi siyasi görüşüne yakın olan kişiye de destek verebilirler ama bir siyasi partinin gidip oraya müdahil olması, üyeler üzerinde baskı kurması, seçimleri etkileyecek hareketler sergilemesi hem partiye zarar verir, hem de eğer partiye yakın aday kazanacaksa adaya zarar verir" diye konuştu.

 "HUZUR ORTAMINDAN KİMSE ŞİKÂYETÇİ OLMAZ"

Van'da sağlanan huzur ortamının önemine değinen Sayğın, "Eski çatışmalı süreç, eski güvenlik endişesi halk da yok. Ciddi oranda bitti, bunun sebebi de hükümetin özellikle çözüm sürecinden sonra işin farkına vardığı, örgütün temel amacının huzur, barış, demokrasi olmadığı gerçeğini gördü ve bunların ülkeye ciddi bir ihanet içerisinde olduğu buna istinaden de tedbirlerini aldı. Bu tedbirlerle halkın üzerindeki örgüt baskısı kırıldı. Örgütün ve HDP'nin yaptığı sokak eylemleri tamamen bitti" dedi.

"KÜRT SORUNU VARDIR"

Türkiye'de Kürt sorununun olduğunu belirten Sayğın, Kürtlerin yaşadığı sorunlar olduğunu vurgulayarak, "Bu sorunlar halen devam ediyor. Halkı kazanmaya yönelik neler yapılabilir noktasında çözüm üretmek lazım. Bunu hiçbir zaman atlamamak gerekiyor. Bu sorunu suiistimal edip, şiddeti, baskıyı, silahlı mücadeleyi halka dayatan kesim var. Şuanda Hükümet, devlet silahlı mücadeleyi yapıyor ancak sorunun temel çözüm noktasında aynı irade gösterilmiyor. Halen eski geleneğe dönme sinyaller görüyoruz. Bunu çeşitli platformlarda dile getiriyoruz. Bu konuda çok dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye eski günlerine dönmemelidir. Hükümetin bu saatten sonra yapacağı tek şey Kürt sorunu ile ilgili adımlar atmasıdır. İnsanlara bu sorunu çözmek için gerekli güvenin verilmesi lazım" şeklinde konuştu.

"REFERANDUM SONUÇLARINA HERKESİN SAYGI DUYMASI GEREKİR"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), 25 Eylül'de "bağımsızlık referandumu" yapma planına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sayğın, "Gönül ister ki bütün İslam coğrafyasında ve siyasi partilerimizle birlik, beraberlik içinde hareket etmektir. Herkesin, her milletin, her aklın kendi diliyle, kendi özgür kimliğiyle o alan içerisinde varlığını sürdürmesi taraftarıyız. Biz buna ümmetçilik diyoruz. Fakat bu mümkün olmuyorsa Irak örneğinde olduğu gibi iyi bir bölünmüşlük söz konusuysa ve orada ileriki zamanlarda bir devlet kurulacağı ortadaysa, önüne geçemiyorsanız o halde yapılması gereken şey Kürtlere düşmanlıktan ziyade onları kazanma noktasında bir siyaset yapmak gerekir. Orada bir referandum yapılacak, çıkacak sonuca bir kere herkesin saygı göstermesi lazım. Evet, çıksa da saygı duymalıyız, hayır çıksa da saygı duymalıyız" diye konuştu.

"KÜRTLERİN EN BÜYÜK DEVLETİ TÜRKİYE'DİR"

Türkiye'nin Kürtlerin en büyük devleti olduğunu söyleyen Rasim Sayğın, "Nüfus bakımından en çok Türkiye'de Kürt var. Kürtlerin en büyük vatanı Türkiye'dir. Türkiye'nin de bunu Kürtlere htirmesi lazım. Örneğin Irak'ta Türkmenlere yönelik bir eylemsellik olduğunda Hükümet çok sert tepki gösteriyor. Diyor ki oradaki Türkleri kimseye ezdirmeyiz. Şimdi siz eğer Türkü, Kürdü bir görüyorsanız, ikisi de benim vatandaşımdır diyorsanız Kürde yapılacak müdahaleyi de sizin def etmeniz gerekir. Eğer Irak'ta bir devlet kurulacaksa en büyük müttefiki Türkiye olmalıdır. Türkiye bu gücünü başkasına kaptırmamalıdır. Çünkü ırk anlamında en fazla Kürt Türkiye'dedir. Kürtlere sahip çıkılması gerekir" dedi.

"KAYYUMLARI BAŞARILI BULUYORUM"

Hüda Par Van İl Başkanı Av Rasim Sayğın, Hükümet tarafından DBP'li belediyelere atanan kayyumları başarılı bulduklarını belirterek, "Kayyumların çalışmaları önceki belediyelere göre daha öndedir. Edremit, İpekyolu, Erciş Belediyeleri çok ciddi projeler hayata geçiriyor. Bu çalışmaların çoğunu takdir ediyoruz. Belediyecilik alanında hizmet etmek için büyük çaba sarf ediliyor. Kayyum olmalarına rağmen, halka hesap verecek bir konumda olmamalarına rağmen canla başla çalışıyorlar ama yapılması gereken çok şey var. Bu çalışmalar yetmez" şeklinde sözlerini bitirdi.

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Erdal Perihan ve Yazı işleri müdürümüz İkram Kali, nazik ziyaretten duydukları memnuniyeti belirterek teşekkür etti.  

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme