• Haberler
  • Güncel
  • Sayğın: Van'da serbest ticaret alanları oluşturulmalı

Sayğın: Van'da serbest ticaret alanları oluşturulmalı

Sınır ticareti sorunlarına değinen Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Rasim Sayğın, 'İlimiz sınır şehri olmasına rağmen sınır ticareti nimetlerinden gereği gibi faydalanamamaktadır. Sınır ticaretinden gereği gibi faydalanabilmek için serbest ticaret alanları oluşturularak sınır ticaretinin önündeki engeller kaldırılmalı' dedi.

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre her hafta Van’ın sorunlarını gündeme getirerek çözüm önerilerini sunan Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Rasim Sayğın bu hafta sınır ticaretinde yaşanan sorunlara değindi.

“SINIR TİCARETİNDEKİ SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ”

Sayğın yaptığı açıklamada, “Bu haftaki gündemimize sınır kapılarımızda yaşanan sorunları aldık. Ülkemiz ciddi bir ekonomik darboğazdan geçmektedir. Haliyle bu ilimize de yansımaktadır. İlimizin ekonomik darboğazdan çıkışının en temel yollarından biri sınır ticaretidir. Dolayısıyla Kapıköy Sınır Kapısı’nda atılması gereken çok ciddi ve önemli adımlar bulunmaktadır. HÜDA PAR olarak Kapıköy Sınır Kapısı’nda serbest ticaret alanlarının oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Bunu defalarca kez gündeme getirdik. Van bir sınır şehridir, sınır şehri olmasına rağmen sınır ticaretinin getirmiş olduğu avantajlardan faydalanamıyor. Çok kısıtlı bir şekilde, bavul ticareti dediğimiz ticaretle veya sınırlı kotalarla yapılan ticaret söz konusudur. Ülkemizde İran kapısından giriş, çıkış yapan araçlar genelde ilimizden ziyade diğer illere taşımacılık hizmeti vermektedir. İlimizde günü birlik turistik gezi yapmak amacıyla gelenler, bavul ticareti yoluyla bir takım mal ve hizmetlerin getirilip götürülmesi dışında sınır ticaretinden çok sınırlı bir şekilde yararlanıyoruz. Serbest ticaret bölgeleri oluşturulursa, bugün baktığımızda İstanbul’da, Mersin’de ve diğer ülkelerin sınır ili olan tüm yerlerde serbest ticaret alanlarının olduğunu görmekteyiz. Serbest ticaret alan ne demektir? Ülke sınırları içerisinde olmasına rağmen yurt dışından gelen malların sergilendiği, orada satışa sunulduğu, transfer masraflarının olmadığı, vergi masraflarının olmadığı, süre kısıtlamasının olmadığı, yasal birçok kısıtlı durumun olmadığı bir pazar alanı gibi düşünün. Uluslararası bir pazardır. Burada yapılacak ticaret şehrimize çok büyük katkılar sağlayacaktır. O nedenle biz diyoruz ki mutlaka serbest ticaret alanlarının Van’da da oluşturulması gerekmektedir” diye konuştu. 

Sayğın: Van'da serbest ticaret alanları oluşturulmalı

“KAPIKÖY SINIR KAPISI’NDA UYGULANAN KOTANIN KALDIRILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunları gündeme getiren Sayğın, “Kapıköy Sınır Kapısı’nda halen kotalı şekilde mal alıyoruz. Belirli ürünleri sadece alabiliyoruz. O ürünleri de sadece belli bir miktara kadar getirebiliyoruz. Dolayısıyla kota söz konusudur. İnsanlar ticaretini istedikleri mallarla, parasal anlamda istedikleri miktarda yapamıyor. Kapıköy Sınır Kapısı’nda uygulanan kotanın kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz veya kota sınırının en üst seviyelere yükseltilmesini istiyoruz. İnsanların daha rahat bir şekilde ticaret yapmalarının önündeki engeller kaldırılmalı. Bunun yanında Amerika maalesef İran’a bir ambargo uygulamış ve tüm ülkelerin de buna uymalarını istiyor. Türkiye’de Amerika’nın ortaya koyduğu ambargoya maalesef uyuyor. Biz komşumuz olması, ticaretimizin olması, tarihsel bağlarımızın olması ve geliş gidişlerimizin çok yoğun olması hasebiyle İran’la ilişkilerimizi sürdürmemiz gerekiyor. Peronların ve memur sayısının yetersizliğiyle ilgili şikayetler gelmektedir. İnsanların ve araçların giriş çıkışı esnasında maksimum seviyede aramaların yapıldığı ve insanları oraya gelip gitmekten alıkoyduğu şeklinde sorunlar bize iletilmektedir. Özellikle İran’dan buraya gelen araçların İran’dan geçtikten sonra Türkiye’ye belli sınırda ticari araç alınabiliyor. Bunların ara bölgede bekletilmesi söz konusu olabilir. Tampon bölgede bekletilen araçlarla ilgili olarak bir takım cezanın uygulandığı, keyfi uygulamaların yapıldığı haberleri gelmektedir. Dolayısıyla bu tür uygulamaların önüne geçmek, insanlarımızın hem gidişte hem de gelişte kolaylık sağlanması için somut adımlar atılması gerektiğini ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Sayğın: Van'da serbest ticaret alanları oluşturulmalı

“VAN’DA AÇILAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TEMSİLCİLİĞİNİN NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ”

Sayğın konuşmasının devamında, “Bildiğiniz gibi 2023 yılında Van’da Dışişleri Bakanlığı temsilciliği açılacağı söylendi ve temsilci de atandı ama maalesef biz Dışişleri Bakanlığı temsilciliğinin binasını halen göremedik. Bu temsilcilik nerededir? Bu Vizontele filmindeki gibi kütüphanesi olmayan yere kütüphane müdürü atıyorlar ya bizimde o mesele, temsilci var ama müdürlük yok. Nerede olduğunu bilmiyoruz. Bilen varsa bize iletsin. Van’a temsilcilik atama kararı alındı, temsilci de atandı ancak filli olarak burada bir faaliyet yürütüldüğünü görememekteyiz. Bu konuda temsilciliğimizin nerede olduğunu bilen varsa lütfen bizimle iletişime geçsin” şeklinde konuştu. 

“BAHÇESARAY SINIR KAPISI AÇILMALI”

Bahçesaray Sınır Kapısı’nın çığ tehlikesi nedeniyle kapalı tutulduğunu belirten Sayğın, “Bizim Bahçesaray Sınır Kapımız var. Bahçesaray Sınır Kapımızda maalesef pasaportunuz da olsa, kimliğiniz de olsa triptiğiniz de olsa giremiyorsunuz. Sadece yaz aylarında izin veriliyor. Bundan dolayı da sınırın diğer tarafında yer alan insanların çok ciddi mağduriyet yaşadıklarını öğrendik. İnsanlarımız orada son dönemlerde seslerini ciddi şekilde yükseltmeye başladı. Kepenk kapatmalar ve yürüyüşler oldu ama maalesef buna rağmen sınır kapımız kapalı kalmaya devam etti. Kendi ilimize bağlı bir ilçede sınır kapısı var ancak bir türlü faydalanamıyoruz. Sadece yaz aylarının belli bir kısmında açıldığını biliyoruz. Mazeret olarak öne sürülen husus çığ tehlikesinin bulunduğu, çığ tehlikesi nedeniyle de yolun kapatıldığı şeklinde bilgi verilmektedir. Mazeret bir işin yapılmasında engel teşkil etmemelidir. Evet, bizde biliyoruz, çığ tehlikesi var ama çığ tehlikesi dünyanın hiçbir yerinde yolların kapatılmasına gerekçe gösterilemez. Yapılması gereken çığ tehlikesinin olduğu bölgelerde önlemler almak, kar tünellerinin ve çığa karşı tellendirme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bununun örnekleri vardır. İlimizde de bunların uygulanması gerekirken maalesef yolun orta kısmına bir sınır duvarı çekiyoruz ve oraya giriş çıkışlar yasaklanıyor. Oradaki insanlar ciddi anlamda mağdur oluyor. Bahçesaray Sınır Kapısı’nın mutlaka açılması gerektiğini talep ediyoruz. 4 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Van’da dokuzuncu gezegen olarak hitap edilen, arka plana itilmiş ve görülmek istenmeyen bir ilçe olan Bahçesaray kaderine terk edilmiş durumda. Çığ felaketinin ardından Bahçesaray gündeme geldi. Esprilerin konusu olan yol maalesef acıların konusu oldu. Dolayısıyla çığ felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rabbimden rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Bu acılardan ders çıkarmak lazım. Bu acılardan ders çıkarmanın yolu, yolu kapatmak değildir. Çığ tehlikesinin yüksek olduğu modern ülkelerde yapılan kar tünellerinin ilimizde de yapılması gerektiğini söylemek istiyorum. Batman Milletvekilimiz Serkan Ramanlı’nın katılımıyla 9 Şubat Pazar günü saat 19:30’da Van TSO’da anadille ilgili panelimiz olacak. Tüm halkımızı panelimize davet ediyorum” dedi. 

Bakmadan Geçme