Sayğın: Yerel basın güçlü şekilde desteklenmeli

Yerel basının sorunlarına değinen Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Rasim Sayğın, 'Yerel basınla ilgili ekonomik anlamda çok ciddi sıkıntılar olduğunu tespit ettik. Van Valiliği başta olmak üzere bütün kamu kurumlarına söz konusu ihale ilanlarını Basın İlan Kurumu aracılığıyla yerel gazetelere adil şekilde dağıtılması çağrısında bulunuyoruz. Vazgeçilmezimiz olan basının sürekli olarak güçlü şekilde desteklenmesi gerekir' dedi.

Her hafta yaptığı toplantılarla Van’ın sorunlarını gündeme getirerek çözüm önerileri sunan HÜDA PAR İl Başkanı Rasim Sayğın bu hafta yerel basının yaşamış olduğu sorunları gündeme getirerek çözümü konusunda kamu kurumlarına çağrıda bulundu.

Geçtiğimiz hafta Vali Ozan Balcı ile görüştüklerini söyleyen Sayğın, “İl dışında olmam hasebiyle basın açıklamamızı bu haftaya ertelemiştik. Öncelikle bu zamana kadar yapmış olduğumuz basın açıklamalarıyla ilgili bilgi vermek istiyorum. Geçen hafta sayın valimizle bugüne kadar gündeme getirdiğimiz sorunlarla ilgili görüşme gerçekleştirdik. Söz konusu sorunların tamamını sayın Valimize ilk ağızdan ilettik ve çözüm önerilerimizi sunduk. Sayın valimiz gerekli notlarını alıp çözüm noktasında kısa ve uzun vadede yapılması gerekenler olduğunu ifade etti. Bizde HÜDA PAR olarak ilettiğimiz sorunların takipçisi olacağız” diye konuştu.

“YEREL BASINLA İLGİLİ EKONOMİK ANLAMDA ÇOK CİDDİ SIKINTILAR OLDUĞUNU TESPİT ETTİK”

Yerel basının en büyük sorununun ekonomik olduğunu belirten Sayğın, “Bugünkü basın açıklamamızın konusu yerel basınımızın yaşamış olduğu sorunlardır. İki haftalık süreç içerisinde basından sorumlu başkan yardımcımızdan oluşan bir heyet yerel basını ziyaret edip sorunlarını dinledi. Bizde Yerel basınla ilgili ekonomik anlamda çok ciddi sıkıntılar olduğunu tespit ettik. Objektif, bağımsız basın diyoruz. Bunun ilk koşulu şüphesiz ki kendi ayakları üzerinde durabilen bir basındır. Dolayısıyla basının ilimizde gelir kaynakları bellidir ve bunun en temel kaynağı kurumların yapmış olduğu ihale ilanlarıdır. Fakat özellikle kurumlar söz konusu ihale ilanlarını basına vermek yerine belli bir miktarın altında tutarak doğrudan temin adı altında veya davet usulüyle belli kişilere verildiğini gözlemledik. Buradaki sorun şu, birilerine haksız kazanç sağlayıp el altından alımlar yapıp hem devleti hem esnafı hemde vatandaşları mağdur edip çıkar grupları zenginleştiriliyor. Bu durum esnafımızın mağduriyet yaşamasına ve gazeteleri maddi olarak kapanmayla karşı karşıya bırakıyorlar. Hal böyle olunca yerel gazeteler sıkıntı çekiyor” ifadelerini kullandı.

“KAMU KURUMLARI YEREL BASINI GÜÇLÜ ŞEKİLDE DESTEKLEMELİ”

Kamu kurumlarına çağrıda bulunan Sayğı, “Van Valiliği başta olmak üzere bütün kamu kurumlarına söz konusu ihale ilanlarını Basın İlan Kurumu aracılığıyla yerel gazetelere dağıtılması çağrısında bulunuyoruz. Sadece belli kişilerin zenginleşmesi değil prosedüre, usule uygun yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca gazetelerin basmış olduğu gazeteler, internet haber siteleri desteklenmelidir. Bu konuda kamu kurumları basınımızın ayakta durabilmesi için elinden gelen desteği sunmalı ve yasal sorumluluk olan ilanları açık ihale usulü ile gazetelerde yayınlamalıdırlar. Aksi takdirde hukuki yönden suç işlemiş olurlar. Basın bir ilin olmazsa olmazıdır. Basın olmazsa ne devlet, ne kamu kurumları, ne de siyasi partiler hiçbir şekilde seslerini halka duyuramazlar. Dolayısıyla basın bu yönüyle vazgeçilmezdir. Vazgeçilmezimiz olan basının sürekli olarak güçlü şekilde desteklenmelidir. Beni eleştiren veya eleştirmeyen basının ayrımı yapılmamalıdır. Kesinlikle siyasi partiler bu konuda hassas davranmalı. Biz HÜDA PAR olarak tüm basın mensuplarını aynı görüyoruz. Kesinlikle ayrım yapmıyoruz” dedi.

HÜDA PAR İl Başkanı Rasim Sayğın daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Bakmadan Geçme