Sebze Pazarı (Nedim Kılavuz'un Anlatımı İle)
Şehirler hafızalarda yer etmiş bazı özellikleri ile anılırlar. Çoğu zaman efsaneleşmiş tarihi, kültürü, yemekleri, önemli yapıları, bazen de önemli mekanları ile.
Şehirler hafızalarda yer etmiş bazı özellikleri ile anılırlar. Çoğu zaman efsaneleşmiş tarihi, kültürü, yemekleri, önemli yapıları, bazen de önemli mekanları ile.
Van'da yaşayan herkesin bildiği, sembolleşmiş, bazen yer belirleyici bile olabilen, birçoğunun uğrak yeri bazı mekanlar vardır. Atatürk Lisesi, Ticaret Lisesi, Tekel, Terzioğlu Durağı, Erkek Sanat, Kız Meslek, Beşyol, Şamranaltı, Değirmenbaşı, Cumhuriyet, Maraş bunlardan sadece birkaçıdır.
Eskiden "Sebze Pazarı" diye bilinen, şimdiki Peynirciler Çarşısı da, bazı değişimler geçirerek bugüne kadar gelen, hemen herkesin bilip uğradığı köklü bir kale gibidir Van'da. Bu yazıya konu olan Sebze Pazarının havasını uzun yıllar solumuş olan babamdan burayı anlatmasını istedim. İşte bize aktardıkları:
"Anadolu'da esnaflık yerleşip dal budak olur, kök salar, komşu olmaktan da öte, kuvvetli dostluk ve akrabalık bağları ile kenetlenir. Bu dostluk yüzyıllar sürer. Bir nevi Ahilik geleneğini oluşturur. Çarşılarda aynı işi yapan esnafın bulunduğu bölümlere "ARASTA" denirdi. Anlatacağım yer,1937'lerde yapıldığı söylenen, toplu olarak sebzeci ve kasapların bulunduğu çarşı, Sebze Pazarıdır. Babam bu çarşıdaki sebzecilerden biriydi ve dolaylı olarak benim de ömrümün 30 yıla yakın bir zamanı bu çarşıda geçti.
Cumhuriyet Caddesi 3.sokaktan batıya doğru 500 metre, Küçük Cami'den (yeni ismi Hamdi Yürük veya Hacı Osman Cami) doğuya doğru 200 metre giderseniz karşınıza çıkan ve 80 yıllık geçmişiyle sizi selamlayan Sebze Pazarını; şimdiki adıyla Peynirciler Çarşısı'nı görürsünüz.