SEÇİM HEYECANI BAŞLADI

Vansesi Özel
23 Ekim,09 Kasım 2011 tarihlerinde Van'da yaşanan depremlerde halkın çadır ve diğer taleplerini yetkililere ilettikleri ancak cevap alamadıkları, bu nedenle görevlerini gereği gibi yerine getiremedikleri gerekçesiyle Van merkez de istifa eden 8 mahalle muhtarının yerine yeni muhtarları belirlemek üzere 3 Haziran 2012 Pazar günü Van merkezde seçim yapılacak.
Van'ı mini seçim heyecanı sardı
Van'ı istifa eden mahalle muhtarlarının yerine 2014 mahalli idareler seçimlerine kadar görev yapmak üzere 8 mahalleyi kapsayan mini seçim heyecanı sardı. Muhtar adayları iş yerleri ve araçlara astıkları afişlerle kendilerini tanıtmaya çalışıyor.  Seçmenlerin iş yeri, ev ve konteynırlarını ziyaret ederek mahallelerinde gerçekleştirecekleri proje ve çalışmaları anlatarak oylarıyla destek olmalarını istiyorlar.
177 sandıkta 56 bin seçmen oy kullanacak
Cevdetpaşa, Vali Mithatbey, Ali paşa, Abdurrahman Gazi, Altıntepe, Seyrantepe, İstasyon ve Karşıyaka mahallelerini kapsayan mini yerel seçimde 56 bin 498 seçmen 177 sandıkta oy kullanacak. Sandıklarda yaklaşık 400 kamu personeli resmi olarak görev yapacak.
İstifa eden muhtarlar aday     olamadı
İlgisizlik nedeniyle depremde görevlerini yapamadıkları, bu nedenle vatandaşlarla karşı karşıya kaldıkları gerekçesiyle Ekim 2011 de istifa kararı alan 8 mahalle muhtarı ara seçimde aday olamadı.   İsafa eden muhtarların yerine 1.  aza muhtar olarak atanmıştı.
Seçmen kâğıtlarını almayı unutmayın!
3 Haziran 2012 Pazar günü gerçekleşecek olan mahalle muhtarlığı seçimi öncesi Van Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından 56 bin 498 seçmen kâğıdı seçim yapılacak mahalle muhtarlıklarına gönderildi. Yetkililer seçmenlere uyarı da bulunarak seçmen kâğıtlarını almalarını, sandık yerlerini önceden öğrenmelerini istedi. 
Oy verme yerleri değişebilir
Van da yaşanan yıkıcı depremlerde birçok okul,  resmi kurum ve kuruluş binasının yıkılması nedeniyle daha önce bu binalarda oy kullanan seçmenlerin oy sandıklarının farklı binalarda olabileceğini hatırlatan yetkililer seçmenlerin oy kullanırken sorun yaşamamaları için seçim öncesi oy kullanacakları sandık adreslerini öğrenmelerinin yaralı olacağını belirtiler.  Seçim sandıklarında 5 görevli bulunacak
Oy kullanımında düşüş         bekleniyor
  Yeni mahalle muhtarlık seçiminde oy kullanacak 56 bin 498 seçmenin birçoğu deprem nedeniyle Van dışında bulunuyor.  İlde bulunan depremzede seçmenler de genelde konteynırlarda ikamet ediyor. Mini seçime katılımın beklenenin altında olacağı tahmin ediliyor.
Muhtarlar neden istifa etmişti?
Deprem sonrası Van'da yardımların dağıtılmasındaki koordinasyon bozukluğu nedeniyle halkın endişesi artmış, erzak ve çadır verilmeyen halk, taleplerini yetkililere iletmediği gerekçesiyle mahalle muhtarlarına tepki göstermişti. Talepleri yetkililere ilettikleri halde bir cevap alamadıklarını söyleyen muhtarlar artan tepki ve çözümsüzlük üzerine istifa etmişti.
O tarihte istifaları değerlendiren Muhtarlar Derneği Başkanı Temez Demez,  halkın giderek gerginleştiğini ve bu nedenle kendilerine saldırılar olduğunu söyleyerek "Yardımlar geliyor muhtarlar dağıtım yapmıyor" söylentisinin yayıldığını ifade ederek, "Dün ben, bu gün de başka bir muhtar arkadaşımız halkın saldırısına uğradı. Çünkü bu halk sadece kendilerine bir çadır istiyor. Bizim elimizde bir yetki yok. Devlet yetkilileri bizimle organize değil. Bu sebeple biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu nedenle biz de toplu olarak istifa edeceğiz. Halka bir an önce çadır verilsin ve bu gerginlikler de sona ersin"    sözleriyle açıklamada bulunmuştu.
İstifa eden muhtarlar arasında yer alan Ali Paşa Mahallesi Muhtarı Mustafa Allı da istifa öncesi vatandaşlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Halk her şeyin bizde olduğunu sanıyor. Dayak yiyoruz. Çadırlar yok, derdimizi anlatamıyoruz. Kimse bizi dinlemiyor. Vatandaş bizi arayıp duruyor. Ortak kararla istifa etmeye karar verdik. Onun için buraya geldik"   demişti.
vanhaber,seçim,muhtar,haberlervan,

Bakmadan Geçme