Seçim sürecinde Vanda son durum
26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimine 4 gün kaldı. 1 Kasım sonrası esnaf, memur, işçi, çiftçi, öğrenci, işsiz, girişimci istikrar bekliyor.
Türkiye 1 Kasımda tek başına iktidar veya koalisyonla çıkış yolu bulacaktır. Geçenlerde 599 bin 698 seçmen sayısı ile Van'ın 49 ili nüfus bakımından geride bıraktığını yazmıştık. Coğrafi konumu ve nüfusu ile önemli bir kent olan Van siyasi bakımdan da Türkiye'nin 20 büyük ve etkili ili arasında yer almaktadır. Depremi geride bırakan çeşitli sorunları çözüm bekleyen , öncelikle Van yeni kurulacak hükümet ile birlikte sıçrama yapmak istiyor. Seçmenler bu bilinçle sandığa gidecek.
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'da da sessiz, heyecansız, kavgasız, gürültüsüz bir seçim kampanyası dönemini geride bırakıyoruz. AK Parti, HDP, CHP, MHP, SP, iddiaları, imkânları, seçmen ve teşkilat güçleri oranında seçim çalışması yürüttüler. Ne kadar oy alırlarsa alsınlar partilerin seçim çalışmaları yaparak seçmenlerin ayağına kadar giderek oy istemeleri, farklı şeyler söylemeleri demokrasiye güç katmaktadır.
Seçim kampanyaları Van'da toplantı, ev ve iş yeri ziyaretleri, basın açıklamaları ağrılıklı geçti. Bütün partiler seçmenle yüz yüze çalışma yürüttü. Partilerde moralleri bozacak istifalar veya heyecan yaratacak katılımlar yaşanmadı. Seçim kampanyalarının ana temasını vaatler oluşturdu. AK Parti ekonomik vaatlere vurgu yaparken HDP barış projesini anlatamaya çalıştı. Sonuçta demokratik olmasa da 1 Kasım seçimi de iki parti arasında geçecek.
Seçim Koordinasyon Başkanlığı'nı 23. Dönem Van Milletvekili, deneyimli siyasetçi İkram Dinçer'in üstlendiği AK Parti'de Beşir Atalay ile birlikte teşkilata çeki düzen, disiplin geldiği söyleniyor. Eski milletvekilleri, aday adayları, adaylar Atalay'ın çalışmalarna katılmış görünüyor. 7 Haziran'da fotoğraf karesinde görünmeyen isimler ön saflarda göründüler. Parti ve kabineden takım arkadaşları Bülent Arınç, Ali Babacan, Cevdet Yılmaz gibi isimler Atalay'ı Van seferinde yalnız bırakmadılar. Atalay'da şu seçim bölgesinin her köşesine giderek beklenin üstünde performans sergiledi. Bu birlikteliğin sandığa yansımasını 1 Kasım akşamı göreceğiz. AK Parti Van'da eski gücüne dönerek düştüğü yerden kalkmak için çabalıyor. Seçim sonucu o nedenle kırılma noktası olarak değerlendiriliyor. Bir vekilden sonra alacağı vekil sayısı başarı sayılacak. O nedenle AK parti'nin işi HDP'ye göre daha kolay. Bu arada sonucu ne olursa olsun AK Parti teşkilatında ileriki dönemde Van'da köklü değişime gidileceği konuşuluyor. AK Parti'de herkes şimdi 1 Kasım genel seçimlerine odaklanmış durumda.
HDP 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Van'dan 7 milletvekili çıkararak çok yüksek bir oy aldı. HDP seçim çalışmasını 7 Haziran başarısının psikolojik baskısı rehaveti altında sürdürüyor. Belediyeler seçim çalışmalarına önemli katkılar sağlıyor. HDP 1 Kasım'da eldekini kaybetmemek için kazanmayı hedefleyerek çalıştı. HDP yaşanan son olaylardan sonra seçim çalışmasında açık hava toplantıları yerine kapalı alan toplantıları yapmayı tercih etti. Buna rağmen birçok yerde seçim bürosu açtı. Bu seçimde Van 1. Sıra adayı HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ 7 Haziran seçim çalışmalarında olduğu kadar 1 Kasım çalışmaları için Van'da pek görünmedi. HDP'de 7 milletvekili veya 8-0 sonuç alınması başarı sayılacak. Oy ve vekil sayısında yaşanacak kayıp HDP açısından başarısızlık olarak değerlendirilecek. Zirveye çıkmak ne denli zor ve önemliyse zirvede kalmak ondan daha zor ve önemlidir.
MHP 1 Kasım seçimine ilk iki sırada aynı isimlerle girdi. Parti'nin vazgeçilmezi görev adamı Gültekin Çavuşoğlu, Yavuz Selim Camuşçu seçim bürosu açmadan gönüllü ekiplerle seçmenleri ziyaret ederek oy istedi. MHP bu seçimde kapalı kutu durumunda. Yeni seçmende kazanabilir, 7 Haziran'da aldığı oyların bir kısmını kaybedebilirde. Oylarını koruyabilirse başarı sayılmalıdır.
Saadet Partisi genç delikanlı gibi atak ve heyecanlı. Teşkilat geleneği olan SP'de seçim çalışması diğer partilere göre daha planlı yürüyor. SP'nin görev adamı, Fetullah Erbaş'ın deyimiyle Saadet Partisi'nin milletvekili çıkarması 50 binin üzerinde oy almasına ya da HDP'nin barajı aşmamasına bağlı. Katıldığı bütün seçimlere aynı ciddiyet ve kararlılıkla hazırlanan SP'de sonuç ne olursa olsun seçim stratejisi değişmiyor.
CHP'de herkes kendi alanında savaş veriyor. Kollektif ruh kaybolmuş. CHP İl Başkanlığı ile adaylar arasında dirsek teması yok! CHP adaylarından Cemal Şen, Mehmet Korukcu. Ziyaretlerle seçim çalışması yürütüyor. 1 Kasım'da CHP'nin Van'da alacağı oy parti içi dengeler, kavgalar açısından daha büyük önem arz ediyor.
Umarız sandık güvenliği sağlanarak seçmen iradesini sandığa yansıtır. Bunu sağlamanın tek yolu ise sandığa, oylara sahip çıkmak ve gerekli itirazları zamanında yapmaktır.
Van’ın payı
Yurt dışı seçmenlerin oy kullanma işlemi tamamlandı,
7 Haziran'da yurt dışı geçerli oyların partilere ve illere dağılımında Van'ın payı 11 bin 370 olmuştu. Bu oyardan 5,673 oy AK Parti'ye, 2,307 oy HDP'ye, 1,959 oy CHP'ye, 1,053 oy MHP'ye, 178 oy Saadet Partisi'ne dağılmıştı. Halkların Demokratik Partisi'nin 368,522 oyu 370,829'a, Adalet Ve Kalkınma Partisi'nin 95,480 olan oyu 101,153'e, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 4,845 oyu 6,804'e, Milliyetçi Hareket Partisi'nin oyu 13,329'den 14,382'ye, Saadet Partisi'nin 3,292 oyu 3,470'e yükselmişti.
Diyeceksiniz ki yurt dışından gelen oylar çok mu önemlidir. Evet, çok önemlidir. Mesela 7 Haziran 'da 11 milletvekilliği olan Kocaeli'de HDP 82 bin 469 oy aldı. MHP ise 163 bin 707. Ancak ikisinin de ilde bir milletvekili var. HDP yurt dışı oylarının dağıtımı ile gelen 1231 oy sayesinde ilden bir vekillik kazandı. Aynı şekilde Van'da AK Parti 1328 oy daha çıkarsaydı, HDP'den 1 milletvekilini almış olacaktı. AK Parti 1 Kasım'da oylarını 5 bin 249 artırırsa Van'dan 2 milletvekili çıkarıyor. Yurt dışı oyları döviz gibi dengeleri değiştirecek şekilde önem arz ediyor.
TOKİ sakinleri hibe konut istemiyor
Seçim çalışmalarında siyasi partilerin, milletvekili adaylarının seçmenlerin oyunu almak için çeşitli vaatlerde bulunması doğaldır. Vaatler arasında makul olanları var uçuk olanları var, hiç gerçekleşmeyecek olan vaatlerde olabiliyor. Seçmenler vaatlere inanarak tercih yapmış olsalardı Büyük Türkiye Partisi lideri Haydar Baş'ın Başbakan partisinin de iktidar olması gerekirdi. Önceki gün HDP'nin Edremit TOKi afet konutlarında yürütülen seçim çalışmalarına katılan HDP Van Milletvekili adayı Nadir Yıldırm partisine yararı olmayacak vatte bulundu. Yıldırım AK Parti'nin TOKİ konutlarının sorunlarının çözümü için hiçbir çaba sarf edilmediğini belirterek "Eğer hükümet olursak ya da hükümet ortağı olursak yapacağımız ilk iş TOKİ konutlarını halkımıza hibe etmek olacak ve o zamana kadar kim TOKİ'ye ne kadar taksit ödemişse o paraları da kendilerine geri iade edeceğiz. Bu karar hem partimizin hem de genel başkanlarımızın kararıdır" dedi.
Evet, TOKİ konutlarının yol, su, spor alanı, ağaçlandırma, sağlık tesisi vs, vs sorunu ile fiyatlarda indirim ve erteleme beklentisi var. Ama TOKİ afet konutlarında oturan gerçek depremzede olan vatandaşların konutların hibe edilmesi yönünde bir beklentisi yoktur.
TOKİ sakinleri hibe konut istemiyor.
TOKi'de oturan binlerce Vanlı öncelikle toplu ulaşım sorununun çözülmesini istiyor. TOKİ sakinleri park, yeşil alan, spor alanı yapılmasını bekliyor. TOKİ sakinleri " TOKİ konutları bize devredilmedi" diyerek konut alanlarına hizmet vermemek bahanesi üreten belediyelerin inattan vazgeçmesini istiyor. TOKi afet konutları sakinleri patates tarlasına dönen yollarının yapılmasını istiyor. TOKİ sakinleri yağmur kar ve çamurda saatlerce minibüs bekleme çilesinden kurtulmak istiyor. TOKİ sakinleri otobüs-minibüs bekleme durakları istiyor. TOKİ sakinleri Türkiye'nin en yüksek su aboneliğinin düşürülerek su aboneliğinin yapılmasını istiyor. TOKİ'de yaşayan yurttaşlar insana değer veren hizmetler istiyor. TOKİ sakinleri etaplar arasında mantar gibi çoğalan ruhsatsız çirkin yapılaşma ve büfeleşmenin önlenmesini istiyor.
TOKİ sakinleri hibe konut istemiyor. İnsanlar yaşam alanlarına belediye hizmetleri gelsin yeter diyor.
Van gönül insanını kaybetti
Van'ın tebessüm eden yüzü, bilge insan, Van sevdalısı Kitapçı Kırtasiye'nin sahibi, gazeteci büyüğümüz Yalçın Kitapçı ağabeyimizi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Her sohbetinde Van üzerine, dünden bugüne taşıdığı anılarını zevkle merakla dinledim. Yalçın Abi benden büyük olmasına rağmen beni arkadaşı dostu olarak kabul etmişti. Van'ın yetiştirdiği değerli evladını bugün sevenlerinin omzunda ebediyete uğurlayacağız. Yeri doldurulamayacak olan Yalçın Kitapçı ağabeyimize Allah'tan rahmet ailesine, çocuklarına başsağlığı diliyorum. Yalçın Abi, sana dair yazacak daha çok sözüm var.
Van acı üstüne acı yaşadı
Yalçın Kitapçı ağabeyimizin ani vefat haberine üzüldüğümüz saatlerde bir başka kötü haber geldi. Bak Hele Bak Kahvaltı Salonu’nun kurucusu ve sahibi Yusuf Konak’ın sevgili oğlu güler yüzlü, temiz kalpli Harun Konak’ın kardeşimizin trafik kazası geçirdiği ve hayatını kaybettiği iletildi. İçimden “İnşallah doğru değil, inşallah kazadan yarlı kurtulmuştur” dedim. Duyumu arkadaşlarımızdan teyit etmeye çalışırken Harun Konak’ın hayatını kaybettiği haber önümüze düştü. Donduk, sustuk ve üzüldük.
Dün acı üstüne acı geldi. Van iki güzel insanını kaybetti.
Yüreğimiz sızladı. Yusuf Konak gencecik oğlu Harun ile arkadaş dost gibiydi. Harun babası Yusuf’un eli kolu gücüydü. Allah Harun'a rahmet etsin, Yusuf Konak dostumuza eşine, ailesine de sabırlar versin.