SEFİLLER

Bahri Yıldızbaş yazdı...

Her şey, Victor Hugo’nun Sefiller’i için; “Allah, sefillerin yardımcısı olsun.” diyen, çürük bir kütüğün içini boşaltmasıyla başladı.

Epik (masalımsı) ve kurgusal tarih türünde yazılmış bir romandır. Sefiller kitabı, toplamda 5 ciltten oluşmaktadır.

Sefiller; antimonarşizm (üstün yetkilere karşıtlık), din, adalet, siyaset ve ahlak felsefesini konu edinmektedir. Sefiller kitabının ana fikri ise; yaşamın bir anında meydana gelen bir olay, gelecek yaşantını da etkileyebilir.

— Erken yaşlarda rahmetli babamla başlayan, ilkokul öğretmenimizin sürekli kitap dağıtması ve büfemizin yanındaki kütüphanede davranış alışkanlığına dönüşen, okumanın güzelliklerinden bir örnek vermek istiyorum.

“Dünyanın neresinde, hangi kentte, şehirde, kasabada ve filmlerde bir PTT görsem; Sirkeci PTT’sinin merdivenleri ile saf, temiz, uyanık, sahtekar ve fırıldak insanlarla birlikte, Sirkeci Meydan’ını hayal eder, beynimi sinema şeridi yaparım. Sebebi, 13-14 yaşlarında Aziz Nesin’in “Bu Memlekette Eşek Yok Mu?” kitabını okuduktan 3-4 yıl sonra, 1976 yılında İstanbul’a gittiğimde, ilk işim Sirkeci’ye gitmek, meydanı ve PTT ile merdivenlerini görmek olmuştu.

Bir Hayata Tutunuş Öyküsü: Sefiller

On dokuz yıl kürek mahkumluğu yapan Jean Valjean, hapisten çıktıktan sonra eski yaşamına dönmemek üzere ne kadar çabalasa da, toplum tarafından dışlanıyor ve zorlu zamanlar geçiriyor. Ona tek iyi davranan ve evinin kapılarını açan psikopos oluyor.

“Ekmeksiz hürriyet, hürriyetsiz ekmek düşünülemez.”

Unutma; “Öğrendikten ve sevdikten sonra, daha çok acı çekersin.”

— Kitap okumayı yabana atanlara, bir şey diyemem. Okudum diye atanlar; hem cahil, hem seviyesiz ve hem de fırıldak cahillerdir. Okumamışsan sus, çok bilmişlik yapma ve cahil kalmaya devam et. Yoksa seni, Sirkeci PTT merdivenlerinden, Eminönü İskelesindeki simitçilerin ayağına ve balıkçıların teknesine kadar fırlatırım. Çöp diye,  çöplüğe atarlar.

Yazdırdığın ve konuşmama zemin hazırladığın İçin teşekkür ediyorum, çocukluğundan sevimli ve gönlü güzel kardeşim Can Prens.

Pazartesi gününe yeni bir kitap okuyarak başlarsak, hayallerimizdeki mutlu haftayı yaşamış oluruz.

 
Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme