SELÇUKLU ESERLERİ YAĞMALANIYOR

Gevaş'ta bulunan 700 yıllık Selçuklu Mezarlığı ve Halime Hatun Türbesi'nin hali içler acısı. Yanına beton yığını öğrenci yurdu binası yapılarak doğal görünümü bozulan Halime Hatun Kümbeti şimdi de definecilerin hedefi oldu. Vatandaşlar Müslüman eserlerine Akdamar Kilisesi kadar sahip çıkılmamasına tepki gösterdiler.

Vansesi Haber Merkezi

Gevaş'ta Selçuklu Mezarlığı içerisinde bulunan ve beton yığını öğrenci yurdu ile görkemli doğal görünümü bozulan Halime Hatun Kümbeti talan ediliyor. 

Selçukluların Van'daki en önemli eserlerinden olan Halime Hatun Kümbeti kırılan pencereleri, sökülen demir kapısı, çevresinde yıkılan duvarları ile adeta harabeye dönüşmüş durumda. Bakımsız, denetimsiz ve sahipsiz görünümde kaderine terk edilen kümbetin dış cephesi sorumsuz kişiler tarafından yazı tahtasına dönüştürüldü.  Define avcılarınca tahrip edilen, korumasız kalan kümbetin yürek burkan görüntüsü tepkilere neden oluyor.

"Mezarlık adeta ortadan kaldırılmaya çalışılıyor" 

Müslüman Selçuklular tarafından 700 yıl önce yapılan Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarlığı'nın kiliseler kadar sahiplenilmediğini belirten vatandaşlar, "Selçuklu mezarlığının sahipsizliği, ilgisizliği daha mezarlık girişinde kendisini hissettiriyor.  Tarihi değeri yanında turistik önemi olan tarihi mezarlığa başıboş aklan sular nedeniyle yürüyerek girmek mümkün değil. Mezarlık girişinde çevreyle uyumsuz malzemeden yapılan kapısı olmayan, camları kırık terk edilmiş duran kulübenin ne işe yardığını kimse bilinmiyor. Hayrat olarak yapıldığı yazılan yine mezarlık ile uyumsuz duran çeşme aynı şekilde. Mezarlık içinde çok sayıda mezar taşları kırılmış, dökülmüş, sökülmüş. Mezarlık adeta ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.  Bu kentte Van Gölü'ne, çevreye değer verilmediği gibi tarihi eserlere, mezarlıklara da değer verilmiyor. Her yerde sahipsizlik başıbozukluk görüntüsü var.  Hıristiyan eserlere gösterilen hassasiyet nedense Müslüman eserlere gösterilmemektedir. Müslümanlıkla bağdaşmayan bu duyarsızlık üzücü, düşündürücüdür. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu denli hoyratlık vurdumduymazlık yoktur. Hangi döneme, hangi dine, hangi medeniyete ait olursa olsun ilimizdeki bütün eserler sahip çıkılarak korunmalıdır " dediler.

"Selçuklu Mezarları göz göre göre tahrip ediliyor"

Tarihi mezarlığa ve kümbete en az kiliseler kadar sahip çıkılmasını isteyen vatandaşlar, "Selçuklu mezarlığının başına gelmeyen kalmadı. Yıllar önce mezarlık taşları sökülerek iskele yapıldı.  Daha sonraki yıllarda 1. Derece sit alanı olan kümbetin yanına sorumsuz, ufku dar olan idareciler, planlamacılar tarafından 2010 yılında beton yığını öğrenci yurdu yapılarak kümbete doğal fon oluşturan kavak ağaçları kesildi. Selçuklu eserlerinin beton yığını ile gölgelenmesine kamuoyu büyük tepki gösterdi. Yetkililer beton yığını yurt binasının yıktırılacağı sözünü verdiler. Ancak yurt aynı yerinde çirkin şekilde durmaktadır. Selçuklu eserleri nedense kaderine terk edilmiş durumda. Yetkililer, ilgililer nerde?  Sergilenen ilgisizlik ne insanlığa ne de Müslümanlığa sığıyor. Sahipsizlik nedeniyle Selçuklu Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarları göz göre göre tahrip ediliyor. Onlarca mezar taşı kırılarak yok edildi.  Gevaş'ta bir tarih talan ediliyor, yok ediliyor, yetkililerde yalnızca izliyor. Bunun yanı sıra define avcıları kümbet ve mezarları altın bulma umuduyla kazarak tahrip ediyorlar. Defineciler şimdi de kümbettin içini kazmışlar. Talan yıkım sınır tanımıyor. Penceresi kırılan duvarlar kazılan kümbet ilgi bekliyor.   Dünya mirası olan, Van'ın tarihi zenginlikleri arasında yer alan mezar taşları ve kümbettin üzücü durumda olması Gevaş halkını derinden yaralamaktadır. Tarihi kümbette ve mezarlara sahip çıkılması gerekir " dediler.

Bakmadan Geçme