Sembolik Vali nasıl olacak?

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın istifası sonrası katıldığı toplantılarda seçim çalışmaları ve 51 ili kapsayacak bütün şehirler yasa düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın istifası sonrası katıldığı toplantılarda seçim çalışmaları ve 51 ili kapsayacak bütün şehirler yasa düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Hükümet 2019 yerel seçimlerine yetiştirilmek üzere başlattığı yasa çalışmasında son aşamaya geldi. Düzenlemeyle, il özel idarelerinde hizmet ağırlıklı bazı çalışma alanlarının, 51 ili kapsayacak bütünşehir düzenlemesiyle devredileceği belirtiliyor. İlçe belediyelerinin bir önceki düzenlemeyle kısıtlanan bazı yetkilerinin arttırılacağı, yerelde hızlı ve sürekli hizmet verilmesinin sağlanacağı da ifade ediliyor. En önemlisi bu düzenlemenin, valilerin görevlerini ‘sembolik ve temsil amaçlı’ olarak sınırlandıracağı kaydediliyor.

 

Düzenlemede 750 bin nüfusun üzerinde olan yerleri ‘büyükşehir’, onun dışında kalan tüm illeri ‘bütünşehir’ olarak tanımlayan düzenlemenin, 2019 yerel seçimlerine yetiştirilmesi için 6 ay içinde yasalaşması gerekiyor. Taslak, il özel idareleri eliyle yapılan bazı hizmetlerin, şehir belediyelerine aktarılmasını öngörüyor. Taslağa göre, bir önceki düzenlemede bazı yetkileri elinden alınan ilçe belediyeleri de güçlendirilecek. 

 

Çözüm pardon çözülme sürecinde devleti temsil eden valilerin adı konulmamış ‘sembolik ve temsil amaçlı’ siyasete odaklı hizmet anlayışlarının o dönem nelere yol açtığını gördük. Devlet otoritesinin sarsıldığı, yasaların işletilmediği, bayrak dahi asılmadığı “oyunbozanlık yapma”  anlayışıyla kamu görevlilerinin elinin kolunun bağladığı o dönemleri herkes iyi hatırlıyor. Şimdi devleti temsil eden valilik makamının sembolik olacağı söyleniyor. Nasıl olacak bilemiyoruz. Umarız düzenleme yapılırken geçmiş hatalardan gerekli dersler çıkarılır.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

Bakmadan Geçme