Seyyanen zam neden yatmadı?

Seyyanen zam ile ilgili aramalar devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon farkının belli olmasının ardından memur ve emekli maaşlarına gelen zam da netlik kazandı. En düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaran, memura 8 bin 77 TL seyyanen zam veren SSK ve Bağ-kur emekli sandığı emeklilerine enflasyon ve refah payı ile birlikte 6 aylık zammı da içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı. Kanun teklifinin yasalaşmasıyla seyyanen zamma yönelik aramalar da arttı. Memurlar seyyanen zammın ne zaman yatacağını sorgularken, seyyanen zammın neden yatmadığını da öğrenmeye çalışıyor.
En düşük memur aylığını 22 bin TL’ye çıkaran, memura 8 bin 77 TL seyyanen ilave zam verilmesini öneren, SSK ve Bağ-kur emekli sandığı emeklilerine enflasyon ve refah payı ile birlikte 6 aylık zammın da yer aldığı kanun teklifinin yasalaşmasıyla seyyanen zam konusu sorgulanmaya başlandı. Memurlara 1 - 15 Temmuz tarihleri arasında oluşan maaş farkı da yatırıldı. Peki, seyyanen zam ne zaman yatacak, memura seyyanen zam ne zaman verilecek, seyyanen zam neden yatmadı?

SEYYANEN ZAM NEDEN YATMADI? 
Memur maaşı ve emekli maaşında yapılacak zamma ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Teklifin maaş zammına ilişkin hükümleri, Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen haliyle bir değişiklik olmadan kanunlaştı. Her ayın 15’inde yatan memur maaşlarına, zam düzenlemesinin yapıldığı kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Memurlara seyyanen zammın önümüzdeki günlerde ek bordro düzenlenerek yatırılması bekleniyor. Memurların şuan almış olduğu maaş yüzde 17,55'lik zammı aldı.

SEYYANEN ZAM NE ZAMAN YATACAK, NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK? 
8.077 TL’lik seyyanen zam kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı. Normal şartlarda 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle memur maaş zam farkları hesaplanır.

TBMM'ye sunulan yasa tasarısında seyyanen zammın geçerli olacağı tarihin 15 Temmuz 2023 olacağı belirtiliyor.

Şayet bu tarihten itibaren geçerli olursa seyyanen zam farkı da temmuz ayında yarı oranda maaşlara yansıtılacak.

Seyyanen zammın 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacağı maddesi eklenirse o zaman memur maaşlarının temmuz ayı kısmında 8 bin liralık seyyanen zammın tamamı yansıtılmış olacak.

Zammın ek bordro düzenlenerek yatırılması bekleniyor.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN TL 
Kabul edilen kanunla; en düşük MEMUR aylığı 22 bin TL’ye çıkarılıyor. Tüm kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde, 1 Temmuz 2023 tarihi ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil yapılması öngörülen artışa ilave olmak üzere; seyyanen net 8 bin 77 TL’lik bir artış öngörülüyor.

EMEKLİLERE YÜZDE 25 ZAM ile REFAH PAYI 
Kabul edilen kanunla; SSK ve Bağ-Kur ile emekli sandığı emeklilerine 6 aylık dilim için enflasyon farkı ile birlikte yüzde 25 ZAM yapılması öngörülüyor.

Bu kapsamda enflasyon oranına refah payı ekleniyor.

Bakmadan Geçme