SEYYİD ABDURRAHMAN ARVASİ'NİN MEZARINA TORUNLARINDAN TÜRBE
Anadolu'da yetişen büyük alim ve velilerden Seyyid Abdurrahman Kutup Arvasi'nin beşinci kuşaktan torunları Hoşap'ta bulunan kabr-i şerifine modern bir türbe yaptırdı.
Hüseyin Geylani Akdaş – Evren Doğruer
Seyyid Abdurrahman Arvasi’nin kabri şerifi ilk olarak 1970 yılında dönemin Van Müftüsü Seyyid Kasım Arvas tarafından Ahlat taşı ile yapıldı. Ancak aradan geçen 50 yıllık süreçte üst geçidin yıkılması sonucunda gelen ziyaretçilerin zaman zaman sıkıntı yaşadıkları kabr-i şerifi beşinci kuşaktan torunları tarafından Kutb-i Arvasi’ye yakışır bir şekilde çevre düzenlemesi ve modern bir türbe yaptırıldı.
TÜRBEYİ ARVASİ’NİN BEŞİNCİ KUŞAKTAN TORUNLARI YAPTIRDI
Türbenin yapılması ile ilgili Kutb-i Arvâsî’nin beşinci kuşaktan torunu Emekli Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas’dan edinilen bilgiye göre ; “Abrurrahman Arvasi’nin kabr-i şerifi 1970’li yıllarda dönemin merhum Van Müftüsü Seyyid Kasım Arvas tarafından Ahlat taşı ile yaptırılmıştı. Mezarın alt kısmındaki kanalın iptal edilmesi ve üst geçidinin yıkılması sonucunda gelen ziyaretçiler kabri ziyaretleri esnasında zorluk çekiyorlardı. Ziyaretçilerin sürekli şikayetleri neticesinde kabrinin onarımı hasıl oldu. Ayrıca ziyaretçilerin yağıştan ve güneşten rahatsız olmamaları için kabrin girişine ahşaptan bir çardak kurulmak suretiyle Hoşaplı beşinci kuşaktan torunları ve sevenlerinin katkıları ile yeniden düzenlendi”
ARVASİ, OSMANLILAR DÖNEMİNDE YAŞAYAN EVLİYALARDAN
Müftü Nimetullah Arvas, Osmanlılar zamanında Anadolu’da yaşayan evliyanın en büyüklerinden olan Seyyid Abdurrahman Arvasi hazretleriyle ilgili şunları aktardı. “Seyyid Abdurrahman Hazretleri 1700’lü yılların başlarında Bahçesaray İlçesine bağlı Arvas’ta dünyaya gelmiştir. İlmi tahsilini burada yapmış olup, dedelerinin bağlı bulunduğu Kadiri yolunda ilerleyerek kemale ermiştir. İrşad ve cihada çok önem vermiş ve Müslümanlarıda teşvik etmiştir. Hizan-Gayda’da mefhum Seyyid Sıbgatullah Arvasi, Arvas’ta mefhum Allame Seyyid Fehim Arvasi Hazretlerinin dedeleri, Ankara-Bağlum’da mefhum Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin babasının dedesidir. Hoşap kale beyi Sarı Süleyman’ın davet ve ısrarı üzerine Hoşap’a gelmiş ve burada ikamet etmiştir. Din hizmetlerini burada icra etmiştir. Yılda 5-6 ay, bölgede irşatlarını sürdürmüştür. Çokça kerametleri görülmüştür. Günümüze kadar tevatüren kerametlerinden bahsedilmektedir. Bir gün Seyyid Abdülhakim Arvasi ve onun sohbetlerini derleyip yazan Vanlı Abdülmecid Perihanoğlu Hoca ile Hoşap’taki kabrini ziyaret ettiklerinde, Seyyid Abdülhakim Efendi, Abdülmecid Hoca’ya ‘’Sen ne hissettin ? ‘’ diye sordu. O da ‘’Efendim, YA ZEL CELALİ VEL İKRAM duyuyor gibiydim’’ dedi.
TÜRBENİN TEMİZLİĞİ HOŞAPLI GENÇLER TARAFINDAN YAPILIYOR
Abdülhakim Arvasi Hazretleri ‘’Evet kıyamete kadar onun tesbihatı budur.’’ buyurdular. (Onun bu tesbihatı mezar taşına yazılmıştır.) Vanlı Abdülmecid Perihanoğlu Hoca salih bir zat olup eski Aşağı Norşin camisinde imamet ve hitabet vazifesini yapmış olup, bir vakit camiye gitmemiş olsa, o vaktin ücretini iade ettiği meşhurdur. Seyyid Taha-i Hakkari Hazretleri, Seyyid Abdurrahman Hazretleri hakkında, ‘’Nik-Nam’’(güzel isimli) Kutb-i Arvasi diye bahsetmişlerdir. Ansiklopedilerde hakkında geniş malumat mevcuttur. 1700 yılların sonunda vefat ettiği kaynaklarda yazılıdır. Doğubeyazıt’ta mefhum Abdurrahim Arvasi ise Abdurrahman Hazretlerinin ağabeyidir. Büyük mütefekkir ve asrın Yesevisi olarak kendisinden bahsedilen Seyyid Ahmed Arvasi, Doğubeyazıt’ta mefhum Abdurrahim Efendinin torunudur”
Türbenin bakım ve temizliği Hoşaplı gönüllü gençler tarafından yapılıyor. Amca çocukları olan Nurullah, Serkan ve Abdullah Koç Arvasi’nin kabr-i şerifinin bakımını yapıp çiçekleri suladıklarını ve bunu da düzenli olarak yaptıklarını söylediler.