Sıcak havalar ve Nörolojik hastalıklar

Lokman Hekim Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Cevdet Şahin bu hafta sizler için sıcak havalar ve Nörolojik hastalıkları kaleme aldı.

Nörolojik hastalıkların birçoğu hava sıcaklıklarından etkilenmektedir. Belli başlılarından bahsedecek olursak en sık görülen inme yani felç hastaları sıcaklıktan olumsuz etkilenen hastalıklardan başta gelenidir. Çoğunluk  inme hastalarının hipertansiyon kalp yetmezliği gibi vasküler altta yatan hastalıkları da beraberinde mevcut olduğundan evvella sıcaklığın bu hastalıkları kötü yönde etkilemesi dolaylı olarak felç durumunu kötüleştirmesi yanında direkt olarak da sıcaklık beyin sağlığını damarlarda genişlemeye sebep olup kafa içi basınçta kan akımında artış BOS basıncında artış başağrıları ve felç li ksımda kötüleşmeye sebep olmaktadır.

 

Baş ağrıları demişken çok sık görülen Migren hastalığındada sıcak ataklara sebep olmakta migren krizlerinin tutma ihtimalini artırmaktadır.

 

Multiple Skleroz yani MS hastalığını da sıcaklar olumsuz etkilemektedir. MS ataklarında oluşan arazların daha fazlalaşması ve fazla hissedilmesi yanında genel halsizlik yorgunluk da yapmaktadır.

 

Myastenia Gravis de sık görülen nöromuskuler kavşak hastalığıdır sıcak havalar da bu hastalarda da kas güçsüzlüğünde artış gözlenmektedir.

 

Sıcak ortamın mutlaka iyi geldiği rahatsızlıklar da olmakla beraber Nörolojik rahatsızlıklarda çoğunlukla rahatsızlığı  kötüleştirmektedir. Bunu yaparken bazı hastalıklarda damarsal yapıların vazodilatasyonu bazı hastalıklarda da sinirsel iletimin kas - sinir arası haberleşmenin zaafa uğramasından kaynaklanmaktadır.

 

Özellikle 10:00-17:00 saatleri arasında Nörolojik rahatsızlıkları olan hastalarımızın güneş altında uzun süre kalmamalarını şiddetle tavsiye ederim.

 

Saygılarımla 

Bakmadan Geçme