Sığınmacı Aileler Üşüyor

Yaklaşık 3 ay önce Suriye’nin Kobani Kentinden Van’a gelen Yasin ailesi kış mevsiminin gelmesi ile Soğuk ve açlıkla mücadele ederek çoluk çocuk büyük sıkıntı içerisinde hayata tutunmaya çalışıyorlar.

İlhan Siyahtaş

3 Ay önce Kobani’den Van’a gelen ve Akköprü Mahallesinde çadırda kalan Yasin ailesi yetkililerden yardım bekliyor. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte geceleri -15 dereceye kadar düşen soğuklarda çadırda yaşam mücadelelerini sürdürüyorlar. Fadıl ve Muhammed Yasin kardeşler hayatlarını bu soğuk kış mevsiminde çadırda idame ettirmeye çalışıyorlar.

“Geceleri Çocuklarım Aç Yatıyor”

Yaklaşık 3 ay önce Kobani’ye DAİŞ’in saldırmasından dolayı Van’a gelen Yasin ailesi zorluk içinde hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Hayat şartlarının çok zor olduğunu ve komşuların verdiği yiyecekler ile günlerini geçirdiklerini dile getiren Fadıl Yasin, “Çocuklarımız hepsi hasta. Bu soğuk kış günlerinde çadırda yaşam mücadelesi veriyoruz. Yaklaşık 3 ay oldu burada kalıyoruz. Bu zamana kadar hiçbir yetkili gelip bize bir yardımda bulunmadı. Mahalle sakinlerinin bize verdiği yemek, giyecek ve yakacak yardımları ile bu soğuklarda çadırda kalmaya çalışıyoruz. Mahalle sakinleri bize yiyecek getirmediklerinde o günü yada geceyi çoluk çocuk aç geçiriyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

“Kar Sularını Eritip Çorba Yapıyoruz”

Kendi yurtlarını ve topraklarını bırakmak zorunda kaldıklarını dile getiren Muhammed Yasin, “ Kendi yurdumuzu ve toprağımızı çıkan savaştan dolayı bırakıp göç etmek zorunda kaldık. Yaklaşık 3 aydır Van’dayız. Burada çadırda kalıyoruz. Geldiğimiz de havalar iyi olduğu için pek fazla sıkıntı yaşamıyorduk. Fakat kış mevsiminin gelmesi ile birlikte çadırda soğuktan duramaz hale geldik. Çocuklarımın çoğu hasta doktora dahi götüremiyorum. Çocuklarımı hastaneye götürecek ne param var nede imkanım. Eğer ki paramız olmuş olsaydı hem çocuklarımı hastaneye götürebilecektim hem de yiyecek bir şeyler alabilecektim. Sağ olsunlar komşuların verdiği yardımlar ile geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Komşularımız bize yemek getirmediğinde eşim kar sularını sobanın üstünde tencerede eritip çocuklarıma çorba yapıyor. Çocuklarımın çoğu hasta ve bakımsız, ayaklarına giyecek çorapları dahi yok. Artık dayanacak gücümüz kalmadı yetkililerden ve hayırseverlerden yardım elinin uzatılmasını bekliyoruz” dedi. 

Bakmadan Geçme