Sigortalıların birden fazla işyerinde çalışması

Bilindiği üzere 5510 sayılı kanun sigortalı sayılanları tek tek belirtmiş.

Bilindiği üzere 5510 sayılı kanun sigortalı sayılanları tek tek belirtmiş. Hizmet akdiyle çalışan sigortalılar 4/A(SSK), kendi nam ve hesabına çalışanlar 4/B(Bağkur'lu), kamu idarelerinde çalışanlar 4/C(Emekli Sandığı) olarak sınıflandırmıştır. Her çalışanın merak ettiği konuların başında kendi sigortalılık kolunda ya da başka bir sigortalılık kolunda çalışabilir miyim düşüncesi yer almaktadır. Diğer bir değişle 4/A Sigortalısı olarak çalışan biri, başka bir işyerinde de 4/A Sigortası olarak çalışabilir mi ya da 4/B Sigortalısı olarak çalışabilir mi, aynı durum diğer sigortalılık kolları için de merak edilen bir konudur. Bu konuyu 4/A(SSK) sigortalılık ele alalım.

 

4/A(SSK) SİGORTALILARI BAŞKA BİR İŞYERİNDE ÇALIŞABİLİR Mİ?

4/A (SSK) Sigortalısı birden fazla işverenin yanında hizmet akdine tabi olarak çalışabilir, bunun önünde herhangi bir engel yok. Sigortalı birden fazla işverenin yanında hizmet akdine tabi çalışıyorsa o sigortalıyı çalıştırdığı tüm işverenler sigortalı olarak SGK' ya bildirmesi ve primlerini ödemesi gerekmektedir. Yani her işverende sigortalıyı çalıştırdıkları kadar SGK' ya ayrı ayrı bildirim yapmak zorundadır. Bildirmemesi halinde sigortasız işçi çalıştırmış sayılırlar. İşverenin sigortasız çalıştırdığı her bir işçi için brüt asgari ücretinin iki kati idari para cezası yaptırımı ile karşı karşıya gelir.

 

Sigortalının ayrı işverenlerin yanında hizmet akdi ile çalışması durumunda, her işveren de diğer işverenlerin yanında çalışıp çalışmadığına bakmaksızın, diğer sigortalıları için verdiği aylık prim ve hizmet bildirgesi ile çalışma günü sayısını ve primine esas kazançlarını Sosyal Güvenlik Kurumuna yasal süresi içerisinde bildirmesi gerekmektedir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme