Şiirlerde Van: Hoş Bir Bayram Hediyesi
Şehir, şiir ve şâir: Birbirine yakışan biri diğerini güzelleştiren ş, i ve r sesleriyle şırıl şırıl akan dereciklerin ya da çınar altı kahvelerindeki havuzlarda fıskiyelerden dökülen su seslerinin musıkisini andıran, güzel Türkçemizin ne güzel kelimeleridir…
Şerif Kutludağ
Şehir, şiir ve şâir: Birbirine yakışan biri diğerini güzelleştiren; ş, i ve r sesleriyle şırıl şırıl akan dereciklerin ya da çınar altı kahvelerindeki havuzlarda fıskiyelerden dökülen su seslerinin musıkisini andıran, güzel Türkçemizin ne güzel kelimeleridir…
Dünya şehri İstanbul; “Sana dün bir tepeden baktım Âzîz İstanbul!” diyen Yahya Kemâlle, “Rumeli hisarına oturmuş da bir türkü tutturuşum!” diyen Orhan Veliyle, “Cânım İstanbul!” diyen Necip Fazıl’la daha güzel değil midir? İmparatorluk kuran yeşil Bursa “Bu hayâlde uyur Bursa her gece!” diyen Ahmet Hamdi Tanpınar’la daha bir güzel değil midir?
Ne mutlu o şehirlere ki kendilerine şiirler yazan şâirleri vardır. Ne mutlu o şehirlere ki kendisine adanan şiirleri zamanın kırk düğümlü bohçaları içerisinden derleyen ve de gelecek kuşaklara armağan eden sevdalıları vardır.
İşte bu şanslı şehirlerden birisi de Van’dır; ve Van’ın da yıllarını memleketini her bakımdan tanıtmaya, güzelleştirmeye ve güçlendirmeye adayan bir sevdalı evlâdı; Ali Laleci’si vardır
2011 yılından itibaren Denizli’mizde ikamet eden sayın Ali Laleci hocamızla DEHA TV’de eğitimci kimliği ve Van üzerine yaptığımız sohbetin tadı damağımızda kalmıştı derken, bu sefer de PAÜ Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bedri Sarıca dostumuzla, şahsımıza imzalayarak gönderdiği “Şiirlerde VAN” adını verdiği sevimli kitabıyla buluşuverdik şimdi de…
Sayın Ali Laleci, 1 Eylül 1934 Van doğumlu. Baba tarafından Bezirgân anne tarafından Karayazıcı adlı Van’ın köklü ailelerine mensup. Büyük babası Ali Efendi tüm ailesiyle 1915’te Rus istilasında esir düşmüş ve hiç birisi geri gelememiştir. Aynı yıl annesinin üç dayısı da Ermenilerce Zeve denilen yerde toplu katliamda şehit edilmişlerdir. İlk ortayı Van’da Eğitim Enstitüsünü Diyarbakır’da okumuştur. 28 yıllık meslek hayatında ilk, orta, ve yüksek öğretim kurumlarında öğretmen ve idareci olarak çalışmış 1982’de Van 100. Yıl Ünv. Eğt. Yük. Okulundan emekli olmuştur.
Emeklilik sonrasında Van’da yayınlanan “İkinisan” ve “Vansesi” gazetelerinde sorumlu yazı işleri müdürlüğü ve başyazarlık da yapan Ali Laleci, 50 yıllık bir arşive de sahip olan İkinisan gazetesinde titiz ve uzun soluklu bir çalışmanın sonunda Van’ı konu edinen şiirleri derlemiş; 106 şâirin 186 şiirine yer verilen “Şiirlerde VAN” kitabını 2014’te tamamlamıştır. Kendi ifadesiyle “Gazetemizin sahibi sayın Nail Başıbüyük ağabeyimizle müşterek karara vararak hazırladığımız bu derleme ile hem gazetemizi, hem şiirleri, hem de şâirleri yaşatmayı gaye edindik. Böylece, ilimizin kültür hayatında önemli bir yer tutan bu değerlerimizi gelecek nesillere taşımak ve ilimizi şiirlerle tanıtmak istedik.” Bu vesileyle de bu kitabı yayınladık.
İşte şiirlerden birkaç tadımlık örnek:
“İnci Van’ım, hoş Van’ım, dünyalara eş
Van’ım Ufkumda doğan şafak ruhumda güneş
Van’ım Bin bir hatıra saklar her köşe, her bucağın,
Gölgesi üzerinden düşmesin Al Sancağım.
Kâzım Karabekir Paşa’dan Vatanın büyük aynası, // Elması, pırlantası
Şarkın güzel Marmara’sı
Bir tarafta Edremit-Van, bir tarafta Ahlat-Tatvan,
Adilcevaz, Erciş, Ernis, göle bakan güzel Süphan
Kitap hakkında Nurten Laleci-Sarıca’nın yazısı ile M E B eski Müsteşar Yardımcısı Necdet Özkaya’nın önsözüyle yayınlanan bu güzel eserle, Van ümit ediyoruz ki okuyanların zihninde şiirli bir yer edinecektir.
Sayın Ali Laleci hocamız takdim yazısında “…memleketimin yetiştirdiği bir evlâdı olarak ilimizin kültür dokusuna bir nebze dahi olsa katkı sağlayabildikse kendimizi bahtiyar sayacağız.” Diyor ya… Hocamızın bu sözlerine sanki bir cevap mahiyetinde olan yorumu Van Valisinden okuyalım:
Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili sayın Murat Zorluoğlu’nun sunum yazısından: “Şehirleri ayakta tutan insanları var ve bu insanların diri tuttuğu kültür ve edebiyat ruhlarıdır; tıpkı ülkelerin ruhu gibi… Vatanımızın diri ruhu gibi…”
Bu duygularla Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı anısına Mart 2018’de Van Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yayınlanan bu güzel eser için başta sevgili Hocamız Ali Laleci olmak üzere katkı koyan herkese teşekkür ediyor ve hepsini de saygıyla anıyoruz.
Bu güzel ve hoş bayram hediyesi için Ali LALECİ HOCAMA teşekkürler ediyor, ellerinden öpüyorum…
Muhabbetle…