ŞİKAYETLERİNİZİ BİZE BİLDİRİN

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, 'Biz halkın avukatlığını yapmaya çalışıyoruz. İdareye de yol gösteriyoruz. Kararlarımızla onlara danışmanlık yapıyoruz. Burada önemli olan husus kamunun vicdanını, sesini harekete geçirip, Türkiye'deki idareyi şikayet yoluyla denetleyip kamu hizmetleri kalitesini arttırmaktır' dedi.

Burhan Ergin

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Ombudsman Halkla Buluşuyor" programı kapsamında beraberindeki kamu denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak ve Hüseyin Yürük ile birlikte gazetecilerle bir araya geldi. Malkoç, vatandaşların kendilerine şikayet dilekçesiyle ulaşabileceklerine dikkat çekerek dilekçenin anlaşılır bir şekilde yazılmasının işlerini daha da kolaylaştıracağını kaydetti.

“Vatandaşların avukatlığını yapıyoruz”

Vatandaşın bir nevi avukatlığını yaptıklarını kaydeden Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu 2010 yılındaki anayasa değişikliğinin 74. maddesinde yer alan yasal bir kurumdur. Daha sonra 2012 yılında 6328 sayılı kanunla tüzel kişilik kazanmış ve 2013 yılından bu yana şikayetleri dinlemeye başlamıştır. Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu vatandaşın avukatlığını yapan, derdini sorunlarını dinleyip kamu yöneticileriyle bunları nasıl çözebiliriz diye diyalog kuran, dostane çözüm arayan neticede verdiği kararlarla idareye yol gösteren rehberlik yapan tüzel bir kurumdur” dedi. 

“Van’dan 200 şikayet aldık”

Kamu kurumlarının denetimini yaparken, şeffaf bir şekilde yaptıklarını anlatan Malkoç, “4 buçuk yıl içerisinde 40 bine yakın şikayet gelmiştir. Özellikle 2016 yılında 5 bin 516 şikayet gelmişken, biz göreve başladığımız arkadaşlarımızla yaptığımız faaliyetler, il ziyaretleri neticesinde başvurular geçen yılın üç katına çıkmıştır. 2017 Kasım ayı itibariyle başvuru sayısı 15 bini aşmış durumdadır. Van’dan bugüne kadar 200 şikayet aldık. Biz halkın avukatlığını yapmaya çalışıyoruz. İdareye de yol gösteriyoruz. Kararlarımızla onlara danışmanlık yapıyoruz. Burada önemli olan husus kamunun vicdanını, sesini harekete geçirip, Türkiye’deki idareyi şikayet yoluyla denetleyip kamu hizmetleri kalitesini arttırmaktır. İyi yönetim ilkelerinde vatandaşların memnun olabileceği şekilde yöneticilerin hizmetleri halka sunmasına katkıda bulunmak, insanlarımızın hak arama kültürünü yaygınlaştırmak, hukukun üstünlüğünü temin ederek, Türkiye’de demokrasinin kökleşmesine, hukuk devletine katkı sunmaya çalışıyoruz. Şeffaf bir denetim yapıyoruz. Çok kolay müracaat alan bir kurumuz. Elektronik ortamda veya postayla hangi yolla olursa olsun bize bir şikayet dilekçesi iletilmesi işlemlerin başlaması için yeterli. Dilekçe anlaşılır biçimde yazılırsa bizim işimiz de kolaylaşır” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşlar şikayetini bize bildirsin”

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun vatandaşlar tarafından tanınmaya başladığını belirterek, "Vatandaşlar buldukları her iletişim aracından bize ulaşıyor. 6 aylık sürede sorunlarını çözüyoruz. ‘Muhtarından vatandaşına, sivil toplum örgütü temsilcisine kadar derdi olan çıksın söylesin' diyoruz. Bu toplantılardan çıkan görüşleri rapor haline getiriyoruz ve ilgili bakanlıklara, gerekirse Sayın cumhurbaşkanımıza kadar ulaştırıyoruz. Bu millet hür türlü hizmete layık. Sorunlarının çözümüne katkımız olursa memnun oluyoruz. Vatandaşlar kurumlarla yaşadıkları sorunları mutlaka bize şikayet etsin” dedi.

“Van geniş imkanlara sahip”

Van’ın geniş imkanlara sahip olduğunu belirten Malkoç, “Van Türkiye’nin müstesna illerinden birisidir. Çok önemli bir ildir. Çok genç bir nüfusa sahip, bu ciddi bir avantajdır. İyi kullanılmazsa dezavantaja dönüşebilir. STK’larla yaptığımız toplantıda Van’da 36 bin kişinin uyuşturucu kullandığını öğrendik. Bu bir sosyal felakettir. Bunun üzerinde ciddi şekilde durulması gerekiyor. Olumsuzlukların yanı sıra Van Türkiye’nin bazı illerinde olmayan geniş imkanlara sahiptir. Tarım için oldukça güzel ve geniş araziler var. Bu bir il için ciddi avantajlardır. İkincisi hayvancılık için cenabı Allah’ın özel olarak donattığı bir coğrafyadır. Önceki dönemlerden hatırlıyorum. Türkiye’deki hayvan ihtiyacının özellikle küçükbaş hayvan ihtiyacının yüzde 25-30’unu Van karşılardı. Şuan bu rakamları yüzde 10’lara kadar düşmüş. Tabi bunda terörün çok büyük etkisi oldu. Çok şükür terörle mücadele çok iyi bir noktada gidiyor ama iyi bir düzenlemeyle Van’da en az 12 milyon civarında küçükbaş hayvanın olabileceğini düşünüyorum. Van için müthiş bir geçim kaynağı olduğunu yaptığım görüşmelerden öğrendim” diye konuştu.

“Gerekli tedbirler alınırsa İranlı turist sayısı artar”

İranlıların Van için çok önemli olduğunu hatırlatan Malkoç, “İran’a komşu olması hasebiyle İranlıların Van’a çok büyük bir teveccühü var.  Burada valiliğimize, belediyelerimize, basınımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza ve halkımıza çok büyük görevler düşüyor. Gerekli tedbirler alınırsa İranlıların sayısı giderek artar. İranlıların gelip alışveriş yapması Van’ı ihya edebilir ama gerekli tedbirler alınmazsa, yanlış insanlarla muhatap olursa bu geriye doğru da gidebilir” dedi.

“Van sanayi merkezidir”

Van’ın coğrafi alan ve komşu ülkelere yakınlığı itibariyle sanayi merkezi olduğunu söyleyen Malkoç, “Coğrafyası buna çok müsait, Van’dan yetişen Türkiye’nin her yerinde çok güçlü insanlar var. Van’ın eşrafı, sivil toplum örgütleri, eğitimden sağlığa, ticaretten sanayiye iyi projelerle Ankara’ya veya Vanlı olup da Türkiye’nin Antalya’sından Edirne’sine, İzmir’inden İstanbul’una kadar oralarda sanayi tesisi kurmuş iş yapan insanlarıyla proje bazında çalışırlarsa birkaç sene içerisinde Van Türkiye’nin gözde illerinden birisi olur” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme