Vansesi Özel
Anadolu Eğitim Sendikası Van Temsilciliği'nin düzenlediği programa katılmak üzere Van'a gelen Cansel Güven Milli Eğitim Müdürlüğü'nü ziyaret etti. İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Ali İhsan Sayılır'ın konteynır makamında samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Van'da bulunan okulların başta güvenlik olmak üzere eğitime uygunluğu, deprem yaşamış öğretmenlerle deprem sonrası bölgeye atanan öğretmenlerin barınma, ulaşım, deprem tazminatı gibi sıkıntıları ile uygulanan yoğunlaştırılmış eğitime dair sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Sayılır, sendika heyetine yapımı devam eden okullar ve yeni öğretmenevi inşaat projesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak öğretmenevinin halen barınma-yemek ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bölge öğretmenlerinin ihtiyaçlarına yanıt vermesi temennisinde bulundu. Doğu'da öğretmen olmanın zor, Erciş'te, Van'da öğretmen olmanın ise çok daha zor olduğunu belirten Güven, ağır hasara uğrayan mahallelerle resmi kurum binaları çevresinde de incelemelerde bulundu. Hala çadır ve konteynırda barınanların sayıca çokluğu karşısında tepkisini gösteren Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven; "Depremden 7 ay sonra hala naylon çadıra mahkûm isek, bu devletin bölge milletvekillerinin ayıbıdır" şeklinde konuştu. Suriye'den kaçarak ülkemize sığınanlara çok sısa sürede ve yüksek donanımla tahsis edilen kampların görüntüleriyle Van'daki konteynır kentleri karşılaştıran GÜVEN; "Suriyeli sığınmacılara gösterdiğimiz şefkatin aynını kendi canımıza, Van'ımıza da göstermeliydik" dedi.
Öğretmenler ne istedi?
İl merkezindeki gözlem ve gezilerin ardından ildeki öğretmenlerin adeta lokal gibi gördükleri Hayyam Kafe'ye geçen sendika heyeti Erciş başta olmak üzere Van'ın çeşitli ilçelerinden üyeler ile çevre illerden gelen öğretmenlerle buluştu. Erciş ve Van depremleri sonrası siyasiler ve sendikalar tarafından protokol ziyaretlerle avutulduklarını söyleyen eğitimciler, her fırsatta bölge öğretmenlerini gündeme getiren Anadolu Eğitim Sendikası adına Genel Başkan Sayın Güven'e teşekkür ederek sorunlarını dile getirdiler. Öğretmeler:
" Kocaeli ve Düzce depremleri sonrası verilen olağanüstü haller kapsamında tayin hakkının Erciş Van depremlerinden sonra öğretmenlerden esirgenmiş olmasını,
" Okulların güvenliği ile ilgili çelişkili raporlar ve belirsizlik, barınma sorununu,
" Günde 7 saat haftada 6 günlük eğitimin verimliliği, ödenmeyen deprem tazminatları ve ek dersler, zorunlu hizmet affıyla bölgede çakılı kalan bekar öğretmen sorunlarını,
" İl-ilçe emrinin kaldırılarak, sağlık, eğitim ve eş özrüne dair beklentilerin karşılanmasını,
" 11 Haziran'da atanmış olan öğretmenlerin göreve geç başlatılmasından kaynaklanan hak kaybına uğrama korkusunun giderilmesini,
" Deprem korkusuna bağlı yaygın psikolojik sorunların çözülmesini,
" Erciş özelinde koğuş tipi lojmana mahkum kalan öğretmenlerin sorunlarını,
" Erciş ve Van'ın koşullarına ilişkin kamuoyunu yanıltacak çarpıtılmış haberlerle, "bölgeyi beğenmeyip kaçmaya çalışan öğretmen" yakıştırmaları yüzünden bozulan öğrenci-veli ilişkilerinin normale dönmesini,
" Stajyer öğretmenlerin 6 gün ders, 7. gün kurs yüzünden nefes alamayacak derecede bunaldıklarını,
" Bakanlıktan yansıyan çelişkili haberler nedeniyle öğretmenler arasında endişe ve huzursuzluğun arttığı
" 4+4+4 eğitim sistemine geçişle birlikte illerin norm durumu ve branş değişikliği gibi sorunları dile getirdiler.
Dile getirilen sorunların dışında halen Ankara'da sürmekte olan toplu sözleşme maratonuna ilişkin maddi bir beklenti içinde olmadıklarını belirten öğretmenler, öncelikle can güvenliklerinin sağlanmasını ve adil tayin haklarının korunmasını istediler.
Toplantıda söz alan bazı öğretmenler, Mayıs 2010da getirilen rotasyon affında imzası bulunan sendikalara tepki gösteren eğitimciler Anadolu Eğitim Sendikası'nın affın iptali için Danıştay nezdinde açmış olduğu davayı takdir ederek, bölgede hiç çalışmamış bir öğretmenle yaklaşık puan-aynı maaşla takdir edilmelerini kınadılar.
Sorunlara tek tek açıklamalar yapan Genel Başkan Cansel Güven; Eğitim felsefesine ters olan "Zorunlu Hizmet" kavramını gönüllü kılmak için mutlaka pozitif ayrımcılığa gidilmesi gerektiğini vurgulayarak "Bu ayrım içinde özel bir madde kapsamında Erciş başta olmak üzere tüm Van için, deprem sırasında görevde olanların olağanüstü hal kapsamında yer değiştirebilmesi sağlanmalıdır" dedi.
Deprem sonrası tayin hakkının yönetmelik ve kılavuzla kaldırılmasının mümkün olmadığının altını çizen Güven, bu kapsamda 1 yıl içerisinde başvuru yapılabilmesinin mümkün olduğunu, dava açmayı düşünen öğretmenlerin süreyi geçirmeden sendikal yardım alabileceklerini belirtti. Aynı şekilde daha önce de kaldırılan "il emri" uygulamasının Anadolu Eğitim Sendikasının ısrarlı çabası ile geri kazanıldığına vurgu yapan Güven, "Sorun il değil, ilçe emridir, sağlık, eş ve eğitim özrünün bulunduğu ilçeye atanamadığınızda mağduriyet sürer" uyarısını yaptı. Özür gruplarının ayrı ayrı ve göreve başlama tarihi üzerinden hak aramasını yanlış bulduğunu söyleyen Güven " AES içerisinde canı yananların diğer mağdurlarla ve henüz hak kaybına uğramayanlarla birlikte mücadele etmesi esastır" dedi.
Yeni atananlar ve bundan sonra atanacaklara da maaş, puan, hizmet sonunda tercihli tayin hakkı tanınması halinde tüm zorunlu hizmet bölgelerine isteğe bağlı tayin talebi artacaktır dedi. Başvuru hakkına rağmen puan-kontenjan sınırına takılan öğretmenlere bu şekilde norm da açılacağını söyleyen Güven, gelişmemiş bölge ve köyler tecrübeli öğretmenlerden de yararlanma şansına kavuşur şeklinde konuştu. Bu önerilerini Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer nezdinde bakanlığa ve meclise de taşıdıklarını belirten Güven, konunun yeni personel reformu kapsamında değerlendirilmesi için çalışacaklarını belirtti.
Öğretmenlerin kendilerinin ve öğrencilerin uzun zaman geçirdiği okulların güvenliğine dair sorgulamayı mutlaka yazılı yapmalarını salık veren Güven, şüpheli durumların sendikaya bildirilmesi halinde takipçi olacaklarının sözünü verdi. Sürekli değişen mevzuatlar ve tırpanlanan özlük hakları noktasında sendikaların gerçek bir sigorta olacağını söyleyen Güven, güncel siyasete batmış yapıları da ortak mücadeleye çekmek için yaptıkları çalışmaları anlatarak " bölünmüşlüğe değil, birleştirmeye hizmet edeceğiz" sözünü verdi.
Sözlerinin sonunda fanatizmin her türlüsüne karşı olduklarına vurgu yapan GÜVEN; "ırk, cinsiyet, inanç, siyasi görüş ayrımı olmaksızın öğretmen odasına girer gibi üye olunacak bir sendika tüm Anadolu'da örgütleniyor" diyerek bu yapıya destek veren Van teşkilatlarına teşekkür etti.
İki saatlik toplantı sonrası sohbete Hayyam Kafe'nin terasında devam eden sendika yöneticileri ve öğretmenler özel soru ve sorunlarını da genel başkana şahsen iletme fırsatı buldular. AES'e yeni katılan üyelere kendi eliyle rozetlerini takan Sayın Güven'in içten tavırlarıyla beğeni topladığı görüldü. Akşam yemeğini üyeleriyle birlikte yiyen sendika heyeti ertesi gün programı dahilinde Van'da stajyer olarak görev yapan öğretmenlerin eğitim aldıkları iki okulu ( Mustafa Necati İ.Ö.O, Milli Piyango İ.Ö.O) ziyaret ederek buradaki aday öğretmenlerle sohbet etme imkanı buldu. Öğretmenlere hitaben her iki okulda da birer konuşma yapan AES Genel Başkanı GÜVEN "kendilerine sınıf emanet edilen her öğretmen sorumluluğu kadar haklarıyla da eşittir" diyerek bu sorumluluklarla birlikte haklarını da öğrenmeyen öğretmenlerin boşuna üzüntü ve kaygı yaşayacaklarını belirtti. Son değişiklikle stajyerlerin de sendikalı olma hakkına kavuştuğunu söyleyen GÜVEN, özellikle soruşturmaya uğrayan bir öğretmenin sendika temsilcisinin hazır bulunacağı bir disiplin kurulunca değerlendirileceğinin altını çizerek sendikasızlığı kaskosuz araba kullanmaya benzetti. Emeklilik yaşı yüzünden oldukça uzun sürecek bir memuriyete yeni başlayan öğretmenlere hitaben "önyargılı olmayın, sendikal yapıları tanımaya ve onlardan yararlanmaya hatta aktif görev almaya istekli olun" şeklinde konuştu.
Stajyer öğretmenlerin Anadolu Eğitim Sendikası'na ve doğrudan genel başkana ulaşabilmeleri için kendi kartvizitini dağıtan Cansel GÜVEN, sorularınız, sorunlarınız için her zaman bize ulaşabilirsiniz, arkanızda değil yanınızda oluruz" mesajını verdi. Anadolu Eğitim Sendikası Van ekibini de tanıtan GÜVEN, sözü AES İl başkanı Sayın Firuz Tekin'e bıraktı. Sayın TEKİN öğretmenlere hitaben yaptığı konuşmada, öğretmenlikte geçirdiği uzun süreye rağmen siyasallaşmış sendikalara duyduğu güvensizlik yüzünden örgütsüz olmayı tercih ettiğini, ancak Anadolu Eğitim Sendikasının ayrıştırmayan-tümleyen sendikal yaklaşımıyla yalnızca üyelik değil, görev alma noktasına da gediğini söyleyerek Van ili ve ilçelerinde her eğitimcinin kolayca ulaşabildiği, en doğru şekilde temsil edileceği bir sendikal anlayışı sergileyeceklerini vurguladı. Sendika aidatlarıyla "profesyonel sendikacılık" yapanların aksine, hala derse giren, sorunun ve çözümün muhatabı Anadolu Eğitim Sendikası yöneticilerinin kendilerini anlama ve her üyeye aynı değerde yaklaşma anlayışının siyasi partilere yaranma çabası güdenlere oranla daha etkili ve bağımsız bir yaklaşım olduğunu belirtti.
Bu ziyaret ve temasların ardından Anadolu Eğitim Sendikası MYK üyelerini havaalanına uğurlayan üye ve il yöneticileri adına konuşan Anadolu Eğitim Sendikası Van İl Başkanı Sayın Firuz TEKİN, deprem sonrası hamasi nutuklarla geçiştirilen Van'daki öğretmenleri hala ve inatla hatırlayan gündemde tutan, AES Genel Başkanı Sayın Cansel GÜVEN'in Genel Başkan Yardımcısı Sayın Ali TAŞDEMİR'le birlikte bizzat ile gelerek sorunları yerinde tespit etmelerinden duydukları memnuniyeti belirterek bunun buçuklu zamlarla meşgul olan diğer sendika yöneticilerine de örnek olmasını dilediklerini söyledi.