SİNCER: ŞEKER FABRİKALARINI ÖZELLEŞTİRMEYİN

Vatan Partisi Genel Merkez kardeşlik büro yöneticisi Cafer Sincer, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararına karşı açıklama yaparak, 'Özelleştirilen şeker fabrikalarının çoğu kapatılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Geçmişteki özelleştirmelerde, kömür üretiminin, Sümerbankların, Et Balıkların ve Tekellerin özelleştirilmesinde de aynı olayı yaşadık. Bu kez de özelleştirme sonucu şeker fabrikalarımızda çalışan binlerce işçi sokağa atılacak ve aileleri perişan edilecektir' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için ihale açmasının ardından tepkiler devam ediyor. Vatan Partisi Genel Merkez kardeşlik büro yöneticisi Cafer Sincer, “Özelleştirilecek fabrikaların toplam pancar işleme kapasitesi yılda 8 milyon 603 bin tondur. Bu miktar, TÜRKŞEKER’in toplam kapasitesinin yüzde 66’sına denk gelmektedir. Diğer bir ifadeyle, 1935 yılında kurulan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ büyük ölçüde tasfiye edilmektedir. Şeker fabrikalarımızın özelleştirilmesi, sanayimize ağır bir darbedir” dedi.

“Dış ticaret açığı, Türkiye ekonomisinin en büyük sorunudur”

14 Şeker fabrikasının satışa çıkartılmasını darbe olarak nitelendiren Sincer, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamadan anlaşılmaktadır ki, hükümet, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ 25 şeker fabrikasından 14’ünü önümüzdeki süreçte özelleştirme girişimi içindedir. Türkiye’mizi borç batağına batıran AKP iktidarı, bütçe açığını kapatma telaşı içinde, kamu kurum ve kuruluşlarının satılması yoluna gitmektedir. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde en önemli neden budur.14 Şeker fabrikasının satışa çıkartılması, sanayimize, işçi haklarına, sendikalarımıza, tarıma, pancar üreticilerimize, hayvancılığımıza, milli ekonomiye, vatan savunmasına darbedir. Bu girişim, borç batağında çırpınmaktır. Bu satışlar, ithalatı kışkırtacak ve Türkiye’nin dışa bağımlılığını artıracaktır. Dış ticaret açığı, Türkiye ekonomisinin en büyük sorunudur. Şeker fabrikaları özelleştirilerek, ödemeler açığı büyütülmektedir. Ekonomimizi borç batağına iten siyaset, ekonomik iflası getirmektedir” ifadelerini kullandı.

“Şeker fabrikaları kapatılmayla karşı karşıya”

Özelleştirilecek şeker fabrikalarının çoğu kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Sincer, “Geçmişteki özelleştirmelerde, kömür üretiminin, Sümerbankların, Et Balıkların ve Tekellerin özelleştirilmesinde de aynı olayı yaşadık. Bu kez de özelleştirme sonucu şeker fabrikalarımızda çalışan binlerce işçi sokağa atılacak ve aileleri perişan edilecektir. Özelleştirilecek fabrikalarda bugün çalışmakta olan 4410 işçimiz ve memurumuz, özelleştirme sonrasında önemli hak kayıplarına uğrayacaktır. Şeker üretimi, hayvancılığımızı geliştiriyor. Şeker pancarı üreten köylü, şeker fabrikasından aldığı küspeyle hayvan yetiştiriyor. Şeker fabrikalarımızın özelleştirilmesi, hayvancılığımıza yeni bir darbe indiriyor. Genetik yapısına müdahale edilmiş mısırdan üretilen tatlandırıcıların halkımızın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de dikkate almamız gerekiyor. Mısırdan üretilen tatlandırıcıların kansere neden olan etkileri tartışılmaktadır. Bu nedenle pancardan şeker üretiminden vazgeçilmesi halk sağlığına zararlı görülmektedir” şeklinde konuştu.

“Erciş Şeker Fabrikasını aynı tehlike bekliyor”

Erciş Şeker Fabrikasının özelleştirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Sincer,Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, insanca ve çağdaş yaşama darbedir. Cumhuriyetin KİT’leri, refah getirdi, kalkınma sağladı. AKP’nin özelleştirme siyaseti ise, Türkiye’yi borca batırdı. Türkiye, bugün geleceğimizi belirleyen bir vatan savaşı vermektedir. Bu koşullarda güvenlik kuvvetlerinin her türlü ihtiyacının ve halkın gıda güvenliğinin millî kaynaklarla sağlanması büyük önem taşıyor. Şeker fabrikalarımızın özelleştirilme yoluyla kapatılması, vatan savunmasına darbedir. Şeker fabrikalarımız vatandır. Vatan satılmaz. Özelleştirme yoluyla satışlar engellenmez ise, 4 bin30 hektarda bin 644 çiftçiye üretim yaptıran, 170 bin 500 ton pancar işleyen, 25 bin 374 ton kristal şeker üreten ve 389 kişiye (geçici işçi, daimi işçi ve memur) iş imkanı sağlayan Erciş Şeker Fabrikası’nı da gelecekte aynı tehlike beklemektedir” dedi.

“Özelleştirmeye karşı mücadele edelim”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi için mücadele çağrısı yapan Sincer, “Vatan Partisi’nin iktidarında Millî Hükümet, Üretim Ekonomisi politikasıyla,  Özelleştirme kapsamında bulunan ve yürütülen bütün işlemleri derhal durduracaktır. Özellikle enerji, ulaştırma, haberleşme, savunma sanayisi gibi kilit sektörlerde özelleştirilen Kamu İktisadi Kuruluşları ve bunların iştirakleri yeniden kamulaştırılacak, verimli işletilecek ve Türkiye ekonomisinin hizmetine sokulacaktır. Tarım ekonomisine hizmet eden bütün kamu kurum ve kuruluşları, üretimi artırmak için yeniden örgütlenecek, tarım üreticisi piyasada ezilmekten kurtarılacaktır. Vatan Partisi, Şeker-İş Sendikası ve şeker pancarı üreticilerinin örgütlü olduğu PANKOBİRLİK başta olmak üzere, bütün çalışanlarımızı ve milletimizi özelleştirme girişimine karşı mücadeleye çağırmaktadır” diye konuştu.

Bakmadan Geçme