SINIR iLLERiNiN ROLÜ ARTIRILSIN

Türkiye Asya Stratejik Araştırmalar Merkezinin (TASAM), 'İnisiyatif Doğu Anadolu Projesi' kapsamında, İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi (IPIS), Van Valiliği ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle düzenlenen '3. Türkiye-İran Forumu' Van'da gerçekleştirildi. Sonuç bildirgesinde sınır illerinin rolünün arttırılmasına ve ilişkilerin kurumsallaştırılmasına karar verildi. 2018 yılının Ocak ayında Tebriz'de 4. Türkiye-İran forumunu yapılacak.

Burhan Ergin
Double Tree By Hilton Otelinde düzenlenen toplantıya TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, IPIS Başkan Yardımcısı Mohsen Rouhısefat, İran Ankara Büyükelçisi Alireza Delkhosh, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir, Doğu Azerbaycan Vali Yardımcısı Ali Navadad, Erdebil Belediye Başkanı Hamid Lotfollahıan, Van TSO Başkanı Necdet Takva, OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt ve çok sayıda davetli katıldı.

"30-50 Milyar Dolar Ticaret Hacmi için Fırsatlar" ana teması ile gerçekleştirilen forum'da eğitim ve dil, kültür ve turizm; inşaat, müteahhitlik ve altyapı, sağlık ve enerji, lojistik, ulaştırma ve haberleşme, bankacılık ve finans (Stratejik Yatırım Fonu); ekonomi ve ticaret, marka şehirler ve çevre, savunma ve uzay sanayi konuları ele alındı. 

"SINIR KAPILARINDAKİ GEÇİŞLER HIZLANDIRILSIN"

Formun sonuç bildirgesinde 3. Türkiye-İran Forumunda konuşulan konuların somut yansımalarının gerçekleştirilmesine, işbirliği olan alanların sorunlarının çözülmesi için mekanizmalar oluşturulmasına, sınır illerinin rolünün arttırılmasına, özellikle sınır kapılarındaki geçişlerin hızlandırılmasına, medya organları arasındaki engellerin kaldırılıp doğrudan ilişki kurulmasına, ticaretin önündeki engellerin çözülmesine, üniversitelerin yıllık dergiler çıkararak, ilişkilerin kurumsallaştırılmasına karar verildi. 2018 yılının Ocak ayında Tebriz'de 4. Türkiye-İran forumunu yapılacak. 

 

Bakmadan Geçme