Sivilleşme mi, bütünleşme mi, bölünme mi?

Burukiler veya Mukiriler Derneği gibi bir şey olamaz. Bu bütünüyle Türkiye'de politik arenada nemalanmayla ilgili bir güçtür.

Siyaset, antropoloji, sosyoloji ve diğer birçok bilimi alanına giren, kolektif dayanışmanın etkin olduğu aşiretler-topluluklar yaşadığımız coğrafyada toplumun sosyolojik bir gerçeğidir. Aşiretler-topluluklar kimi zaman abartılmakta kimi zaman da yok sayılabilmektedir.

 

Geçmişte geleneksel yapı içinde aşiret ağası, beyi veya lideri etrafında toplanan aşiretler-topluluklar son dönemlerde kırsaldan kente yoğun göçlerin olması, eğitimli genç birey sayısının artması ve birlikte reform geçiriyor!  Ağalık- lider temsiliyeti yerine dernek başkanlığı geliştirilmeye başlandı..

 

Kent yaşamı ile birlikte kabuk değiştiren  aşiretlerin sivil toplum yapılanması İl içinde farklı, İl dışında farklı şekilde oluyor. Mesela yoğun olarak İstanbul, Adana, Kocaeli gibi kentlerde yaşayan aşiret bireyleri bulundukları kentlerde aşiret adı yerine il, ilçe bazen de köy isimleriyle kurdukları hemşehri dernekleri çatısı altında bir araya geliyorlar.

 

Farklı aşiret üyelerinin oluşturduğu bu derneklerin faaliyetleri genelde üyelere taziye, düğün, hastalık gibi zamanlarda sosyal destek sağlamak oluyor. Ayrıca siyasilerin gözdesi olan aşiret mensupları etrafında kurulan dernek, federasyon, konfederasyon yöneticilerinden bir kısmı genel ve yerel seçim dönemlerinde siyaset sahnesine aday adayı ve aday olarak çıkabiliyor. Ancak yanlarında varsaydıkları aşiretlere/oylara rağmen siyasette arzu ettikleri yere ulaşmaları mümkün olmuyor!

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme