Siyasal İslam'ın Dört Dönemi - 15

Dünya ekonomisinde yaşanan bu tarihsel değişimin ve Müslüman ülkelerdeki iktidar pratiklerinin Siyasal İslamcı hareketin durumuna yansıması kaçınılmazdı. Yüzyıl içinde Emperyalizm ile Siyasal İslamcılık arasındaki kader birliği bir vakıadır. Emperyalizm kaybettiği zaman Siyasal İslamcılar da kaybetmiş, emperyalizm kazandığı zaman da kazanmışlardır.

(Dördüncü Dönem devam)

Siyasal İslam'ın Çöküşü - Siyaset cephesi

"En büyük felaket"

Dünya ekonomisinde yaşanan bu tarihsel değişimin ve Müslüman ülkelerdeki iktidar pratiklerinin; Siyasal İslamcı hareketin durumuna yansıması kaçınılmazdı. Yüzyıl içinde Emperyalizm ile Siyasal İslamcılık arasındaki kader birliği bir vakıadır. Emperyalizm kaybettiği zaman Siyasal İslamcılar da kaybetmiş, emperyalizm kazandığı zaman da kazanmışlardır. Şimdi Emperyalizm kaybediyor, ekonomik, siyasi ve askeri veriler tartışmasız bir şekilde bu gerçeği ortaya koyuyor. Siyasal İslamcılar da kaybetmektedirler.

 

Elbette bu başlık altında da en başta, dünya dengelerinde meydana gelen büyük değişimi anmalıyız. Değişim sadece ekonomik alanda olmadı. Siyasi, askeri, kültürel akla gelebilecek her alanda bir eksen kayması yaşanıyor. 1975 sonrasında gerçekleşen değişmenin tam tersi oldu bu sefer. ABD ideolojik, ekonomik ve askeri alanlarda inisiyatifi kaybetti.

 

Brzezinski, 1990'ların sonunda, "ABD için en büyük felaket Çin, Rusya ve İran'ın birlikte hareket etmesi olacaktır" diyordu. Çok daha fazlası gerçekleşti. Üçlüye, Türkiye de eklenmiş durumda. Ayrıca Şanghay İşbirliği Örgütü, Pakistan ve Hindistan'ın katılımının ardından neredeyse bütün Asya'yı birleştirmiş durumda.

 

BRICS'le ve yeniden aktif hale gelen Bölgesel Birlikler ile birlikte yeni bir Dünya şekilleniyor.

 

Astana süreci ile birlikte ABD, Türkiye'yi ve Batı Asya'da inisiyatifi kaybetti. Türkiye, bugünkü dünya dengeleri içinde kilit önemde olan bir ülkedir. Doğu - Batı dengesi içinde Türkiye'yi kazanan taraf, kesinlikle tartışmasız bir avantaj ele geçirmiş olur. ABD'nin son yıllarda Türkiye üzerine operasyon üzerine operasyon yapmasının nedeni budur. Ama artık çok geç. Türkiye, Avrasya'daki yerini alıyor.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme