Siyasal İslam'ın Dört Dönemi - 18

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G-20 zirvesine katılmak için gittiği Japonya'da, Mugakawa Kadın Üniversitesindeki Fahri Doktora töreninde, 'Japonya'da kreşten başlayarak üniversiteye kadar sadece kızları gittiği eğitim kurumları olduğunu söyledi ve 800 üniversitenin yüzde 10'una, yani 80 tanesine sadece kız öğrencilerin devam ettiğine' değinerek, 'Türkiye'de de benzer üniversitelerin açılabileceğini' söyledi.

(Dördüncü dönem devam)

"Kadın Üniversitesi"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; G-20 zirvesine katılmak için gittiği Japonya'da, Mugakawa Kadın Üniversitesindeki Fahri Doktora töreninde, 'Japonya'da kreşten başlayarak üniversiteye kadar sadece kızları gittiği eğitim kurumları olduğunu söyledi ve 800 üniversitenin yüzde 10'una, yani 80 tanesine sadece kız öğrencilerin devam ettiğine' değinerek, 'Türkiye'de de benzer üniversitelerin açılabileceğini' söyledi. Erdoğan Türkiye'ye döndükten sonra, 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet töreninde konuya tekrar değindi, "Bizde de bir zamanlar kız liseleri, erkek liseleri vardı" dedi ve YÖK'e gerekli hazırlıkların yapılması için talimat verdi:

 

Elbette Japonya'da "Kadın Üniversiteleri"nin olması bu uygulamanın doğru olduğu anlamına gelmiyor. Kadınların üniversiteye gitme olanağının bulunmadığı 1900'lü yılların başında, kız öğrencilerin okuyabilmesi için bir çözüm olarak düşünülmüş bu uygulamanın hala devam ettiriliyor olması, doğru olduğunu göstermez.

 

Gerek Japonya'da, gerekse kadın üniversitelerine eğitim sistemleri içinde yer veren ülkelerin hiçbirinde bu eğitim kurumları vasıtasıyla elde edilmiş bir başarı yoktur. Olması da mümkün değil, çünkü kadın üniversiteleri daha çok geleneksel olarak kadınlara atfedilen konularda eğitim veriyorlar. Yani bu "üniversiteler"in de asli amacı kadını erkeğin yardımcısı, "evinin kadını" olarak yetiştirmektir. Onun için bu üniversitelere halkın da, kadınların da itibar etmesi düşünülemez. Nitekim ABD'de 1960'larda sayıları 280 olan kadın üniversitelerinin bugün 34'e inmiş olması da bir gösterge olarak alınabilir.

 

Bizde bir zaman var olan kız ve erkek liseleri uygulamaları da, geçmişten kalan kız-erkek ayrımının kalıntılarıydı. Önemli olumsuz sonuçları olan bu uygulamalar sonradan çok doğru bir kararla terk edildi.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme