Siyasal İslam'ın Dört Dönemi - 21

20. yüzyılda Müslüman ülkelerde bir 'ruhban sınıfı'nın yaratılmasının nedenleri şunlardır: 1. Emperyalist devletlerin dinci örgütlerin gelişimine verdikleri desteği en başta belirtmek gerekir.

20. yüzyılda Müslüman ülkelerde bir "ruhban sınıfı"nın yaratılmasının nedenleri şunlardır:

 

1. Emperyalist devletlerin dinci örgütlerin gelişimine verdikleri desteği en başta belirtmek gerekir. 20 yüzyılın ilk üç çeyreğine; milli kurtuluş hareketleri, sömürge boyunduruğunu kırarak tarih sahnesine çıkan milli devletler ve onlarla müttefik olan işçi sınıfının Devrimci Sosyalist mücadeleleri ve Sosyalist devletler damgasını vurdu. Emperyalizm, kendisinin ölümü anlamına gelen bu gelişmeye, Türk Kurtuluş Savaşı'ndan başlayarak hemen her mücadelede dinci akımları destekleyerek engel olmaya çalıştı.

 

İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise ABD; Sovyetler Birliği ile olan rekabetinde "Yeşil Kuşak Projesi" ile dinci örgütlerin etkin olduğu bir Müslüman devletler kuşağı yaratmak amacıyla özel olarak çalıştı. Bunun için kaynaklar ayrıldı, propaganda mekanizması dinsel örgütlenmelerin emrine verildi.

 

2. Hemen hemen bütün Müslüman ülkelerdeki dinci örgütlerin ve bu örgütlerin ihtiyaç duyduğu alt yapının kayda değer bir bölümü Suudilerin Petro-dolarları ile finanse edildi. Suudi Arabistan söz konusu yıllarda Müslüman Kardeşler ve Pakistan Cemaati İslami başta olmak üzere bütün Müslüman ülkelerde kendisi ile aynı ideolojik bakış açısına sahip örgütleri para olarak destekledi. Özellikle önem verdiği yerlerde (Filistin başta olmak üzere) cami inşasına önemli kaynaklar ayırdı. Afganistan ve Bosna savaşlarına, ABD'nin kendi bütçesinden ve dünya çapında örgütlenen uyuşturucu ticaretinden gelen kaynaklar dışında bizzat Suudi kaynaklarından ciddi paralar aktarıldı. 10 yıllık savaş pratiğinin ardından Bosna, Kafkasya, Cezayir ve Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere ABD'nin küresel çıkarlarının gerektirdiği her yerde iş görecek savaşçıların yetiştirilmesi finanse edildi.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme