Siyasal İslam'ın Dört Dönemi - 24

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'deki Tarikat ve Cemaatlerle ilgili bir rapor yayınladı.

(Dördüncü Dönem devam)                       

Diyanet İşleri Başkanlığı Raporu

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'deki Tarikat ve Cemaatlerle ilgili bir rapor yayınladı. Fethullah Gülen Cemaatinin devlet içinde yapılanması ve daha sonra 2013 yılından başlayarak iktidarı ele geçirmek amacıyla yaptığı hamleler ve son olarak 15 Temmuz 2016'da kanlı bir darbe teşebbüsünde bulunması, Devleti: Tarikat ve Cemaatlerin potansiyel tehlikesi konusunda uyarmış görünüyor. Nitekim hazırlanan raporda en azından bazı Tarikat ve Cemaatlerin dış güçler tarafından kullanılma ihtimalinden bahsediliyor, önemli bir ekonomik güce hükmettiklerinin altı çiziliyor ve FETÖ gibi bir tehlike ile yeniden karşılaşılmaması için alınması gereken tedbirler yazılıyor.

 

Bu doğru tespitlerden sonra Diyanet, "tedbir" olarak Tarikatlar ve Cemaatlerin yasalaştırılmasını ve böylece Devletin denetimi altına alınmalarını öneriyor:

 

"Devletin öncelikli ele alması gereken tedbir, ülkemizdeki dini hareketlerin şeffaflığını temin edecek yasal çerçeveyi ortaya koymasıdır. Söylemlerindeki gizem, abartı ve kurtuluş garantili motifler sebebiyle halka daha çabuk ulaşabilen her türlü oluşumun belli bir hukuki çerçeve içine alınması, söz konusu oluşumların hem kamu otoritesince denetlenmesi mümkün olacak, hem de bunların kendi kendilerini denetleme (oto-kontrol) mekanizmalarını geliştirecektir. Esasen Osmanlı Devletinin son yıllarında hayata geçirilen Meclis-i Meşayih tecrübesi bu bağlamda incelenmeyi hak etmektedir."

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, açıkça Türkiye Cumhuriyetini var eden Devrim Yasaları'nın iptal edilmesini istemektedir. 30 Kasım 1925 tarihinde Cumhuriyet Devrimi'nin en önemli kanunlarından biri yayınlandı. Tekke ve zaviyelerin kapatılması ile şeyhlik, dervişlik, seyitlik vb unvanların kullanılmasının yasaklanmasına dair kanunla, Ortaçağ karanlığına karşı mücadelede büyük bir adım atıldı. Devrim kanunları Anayasa'nın değişemez maddeleri arasında bulunuyor. Diyanet işte şimdi bu "değişemez" maddelerin değişmesini öneriyor.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme