Siyasal Kültür Farklılıkları

Bosna'nın bilge önderi Aliya İzzetbegoviç Bosna Savaşı esnasında askerlerine şöyle demişti 'Görüyorsunuz, Allah karşımıza acı veren bir imtihan çıkarmıştır. Boğazlandık, kadın ve çocuklarımız öldürüldü, camilerimiz yıkıldı. Ama biz kadın ve çocukları öldürmeyeceğiz, kiliseleri yakmayacağız. Bunu yapmayacağız, çünkü bazı tekil vakalarda bunlar olmuş olsa da bu bizim yolumuz değil.

Bosna'nın bilge önderi Aliya İzzetbegoviç Bosna Savaşı esnasında askerlerine şöyle demişti;

 

"Görüyorsunuz, Allah karşımıza acı veren bir imtihan çıkarmıştır. Boğazlandık, kadın ve çocuklarımız öldürüldü, camilerimiz yıkıldı. Ama biz kadın ve çocukları öldürmeyeceğiz, kiliseleri yakmayacağız. Bunu yapmayacağız, çünkü bazı tekil vakalarda bunlar olmuş olsa da bu bizim yolumuz değil.

 

Biz muzaffer olacağız, çünkü biz başkalarının dinine, milliyetine ve farklı siyasi kanaatlere saygı gösteriyoruz ve çünkü bu zor durumumuzda bile temiz insanlar olmaya çabalıyoruz.

 

Ve başkalarının ibadethanelerini yıkmak bize her halükârda yasaklanmıştır."

 

Bu sözler dost, düşman herkesi gafletten uyandırabilecek nitelikteydi.

 

Bu sözler, bilge liderin inancının mayaladığı siyasal kültürün ipuçlarını içeriyordu.

 

***

Bosna Savaşı, Avrupa'nın göbeğinde, çok da eski olmayan zamanlarda ve Birleşmiş Milletler'in sözde kontrol ettiği bölgelerde yaşanmıştı.

 

Bu savaş esnasında, Avrupa'nın orta yerinde, Srebrenitsa'da. Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Hollandalı askerleri sözde koruma amacıyla Müslümanların elindeki silahları toplayıp savunmasız bıraktıktan sonra, Sırplar kendilerini görmezden gelen medeni ülkelerin ve uluslararası kuruluşların ve o BM Barış Gücü'nün gözleri önünde kadın, çocuk demeden akla ziyan katliamlar yapmış. 8372 cana kıymışlardı. 

 

Hem onların, hem kenarda durup seyredenlerin, hem de dolaylı destek verenlerin bir tek gerekçeleri vardı; din ve inanç farklılıkları.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme