Vansesi Özel
Gazetemizin dün "Sağlıkta Skandal" başlığıyla manşetten verdiği dördüz çocuğunu doğurabilmek için kuvöz bulamayan Nurcan Karatay'ın yaşadığı kuvöz sorununu özel haber sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Oğuz Tuncer açıklamalarıyla haberimizi doğrularken, acı bir gerçeği de itiraf etti. Tuncer'in açıklamaları haberimize yeni boyut kazandırdı.
Dördüzler sürpriz yaptı
Kuvöz bulamayan ve önceki gece YYÜ Tıp Fakültesi Yeni Doğan Servisinde doğumları gerçekleşen Nurcan Karatay ve Murat Karatay çiftinin beklediği dördüzler aileye ve Van'a sürprizler yaptı. Karatay ailesi doğumun son anına kadar dördüzlerden 2 kız iki erkek beklerken doğumda bebeklerin 3 erkek 1 kız olarak dünyaya gözlerini açması ailenin doğum heyecanına bir heyecan daha katı. Dördüzlerin kuvöz sorunu üzerine YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi depolarında 1 milyon 400 bin TL'ye alınan tam donanımlı 20 kuvöz kullanılamıyor gerçeği dördüzlerin ikinci sürprizi olarak değerlendirildi.
1 milyon 400 bin TL'ye alınan tam donanımlı 20 kuvöz kullanılamıyor.
Van'da yaklaşık 85 milyon TL'ye mal olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, hemşire sıkıntısı nedeniyle ortalama 1 milyon 400 bin TL'ye alınan tam donanımlı 20 kuvöz kullanılamıyor.
Hastane var personel yok
YYÜ'nün Zeve Yerleşkesindeki Tıp Fakültesi Hastanesi, yaşanan depremlerden dolayı eksiklikleri kısa sürede tamamlanarak hasta alımına başlamıştı. Yaklaşık 85 milyon TL'ye mal olan hastane birçok yenilikleri bünyesinde barındırırken, yaşanan personel sıkıntısı her geçen gün biraz daha artıyor. Toplamda 45 kuvözün bulunduğu yeni doğan ünitesi, personel sıkıntısı nedeniyle yarı kapasitede hizmet veriyor.
Her kuvözün ortalama değeri 65-70 bin TL. Kullanılan kuvöz sayısı 25 ve 20 tane de kullanılmıyor!
Gazetecilere yeni doğan ünitesini gezdiren Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Oğuz Tuncer, son teknoloji cihazlarla bölge halkına hizmet verdiklerini söyledi. Yeni doğan ünitesinin 600 metrekarelik bir alan üzerinde kurulduğunu ve 45 yatak kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Doç. Dr. Oğuz Tuncer, "Burası 3. basamak yoğun bakım hastalarını tedavi ettiğimiz yerdir. Cihazlar sıfır olarak alındı ve hizmete sunuldu. Mevcut hemşire ve yardımcı sağlık ekibi sayısı 45 yatak kapasite sayısında olmadığı için ünitemizin bir bölümünü faaliyete sokamıyoruz maalesef. Hastane olarak, rektörlük vasıtasıyla Sağlık Bakanlığı'na bildirdik. Şu an 230 civarında hemşireye ihtiyacımız var. Ünitenin de ortalama 40 hemşireye ihtiyacı var. 45 yatağımız var, şu an kullandığımız kuvöz sayısı 25 ve 20 tanesini de kullanamıyoruz" dedi.
Hastane, yaklaşık 85 milyon TL'ye mal olmuş
Doç. Dr. Oğuz Tuncer, her kuvözün ortalama 65-70 bin TL değerinde olduğunu da sözlerine ekledi. 4 Bin 800 metrekare kapalı alana sahip olan 570 yataklı hastanede 42 poliklinikte, 110'u öğretim üyesi 205'i asistan olmak üzere toplam 974 personelle hizmet veriyor. Hastane, yaklaşık 85 milyon TL'ye mal olmuş.