TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Zorunlu trafik sigortası, esnaf için ikinci bir vergi oldu. Şoför esnafının yükü her geçen gün daha da artıyor. Sigorta şirketleri, taksi, minibüs ve servis aracı işleten esnafın zorunlu trafik sigortasını yapmak istemiyor” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Karayolu Zorunlu Trafik Sigortası’nda taksici ve minibüsçü esnafına sigorta şirketlerinin istediği fiyattan poliçe kestiğini belirterek, “Zorunlu trafik sigortası, esnaf için ikinci bir vergi oldu. Şoför esnafının yükü her geçen gün daha da artıyor. Sigorta şirketleri, taksi, minibüs ve servis aracı işleten esnafın zorunlu trafik sigortasını yapmak istemiyor. Esnaftan ödenmesi mümkün olmayan tutarlarda sigorta primi talep ediliyor. Risk altındaki esnaf sigorta şirketleri tarafından uygulanan zamlarla inim inim inletiliyor” şeklinde konuştu.
“PRİMLERİN YARISI TİCARİLERDEN”
Türkiye’de 2012 yılı sonunda 17 milyon 33 bin aracın yaklaşık 3 milyon 815 bin 866 adedinin ticari taşıtlardan oluştuğunu açıklayan TESK Genel Başkanı Palandöken, “Toplam aracın yüzde 23’ünü bulan ticari araçlar, zorunlu trafik sigortasının yaklaşık yarısını ödüyor. Ülkemizde toplanan zorunlu sigorta prim tutarı 3 milyar 815 milyon 866 bin liranın 1 milyar 685 milyon 311 bin lirasını ticari araçlar ödemektedir. En küçük kazada tutarına bakmaksızın hemen prim tutarı artırılıyor. Bu haksızlık yeni düzenleme ile ortadan kaldırılmadı” diye konuştu.
“SİGORTA ŞİRKETLERİ ACENTELERİN PAYINI DA KISIYOR”
Zorunlu trafik sigortası primlerinde fiyatların Hazine Müsteşarlığı tarafından serbest bırakıldığını anlatan Palandöken, “Sigorta şirketleri taban fiyatların 250 katına kadar fiyat artırımı yaparken, yeni yönetmelik ile serbest bırakıldı. Keyfi olarak primleri istedikleri gibi belirliyorlar. Sigortacılık Kanununa göre sigorta şirketleri zorunlu olan sigortalarda poliçe düzenlemek mecburiyetindeler. Ancak, bazı sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçesi düzenlemekten imtina ediyorlar. En önemlisi bu kadar fiyat artış yetkisine rağmen acentelerin komisyonlarını indiriyorlar” ifadesini kullandı.
“KARŞILAŞTIRMALI FİYATLAR TEK BİR İNTERNET SİTESİNDE OLMALI”
Şirketlerin fiyat tarifesi belirlemek zorunda olduğunu kaydeden Palandöken, “Tarife uygulamaya girmeden en az 10 gün önce TRAMER’e bildirilecek. Bu tarifeler eskiden 6 ayda bir güncellenirken, yeni yönetmelikle ayda bir güncellenecek. Yani şoför esnafının yükü arttıkça artıyor. Bu uygulama yanlış. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olduk. Örneğin A şirketi Ankara’daki bir taksiden Temmuz ayında 2 bin TL prim alacağını Müsteşarlığa bildirdi. Temmuz ayı sonuna kadar ne 1.900 TL alabilecek ne de 2 bin 100 TL alabilecek. Yani eskiden 6 ayda bir değişen fiyatlar artık ayda bir değişebilecek. Tabi hasarlı araçlar için ayrı, hasarsızlar için ayrı ve trafiğe yeni çıkan araçlar için farklı tarifeler uygulanabilecek. Yeni yönetmelikle şirketlerin fiyatlarını internet siteleri üzerinden açıklama zorunluluğu geldi. Bu sistem yeterli değil. Çünkü tüm fiyatlar tek bir internet sitesinde toplanırsa vatandaş fiyat karşılaştırması yapabilir” dedi.
vanhaber, van, haber, van haber