Sokak köpekleri tehlike saçıyor

Şehir merkezi ve mahallelerde bulunan sokak köpekleri tehlike saçıyor. Yetkililere seslenen vatandaşlar, belediyelerin ortak karar alarak hayvanlar için ortak yaşam alanları ve barınak yapmaları gerektiğini söylediler.

Burhan Ergin

Van’ın farklı noktalarında sürüler halinde gezen başıboş sokak köpekleri tehlike saçıyor. Özellikle sabah saatlerinde mahalle aralarında dolaşan köpekler, çocukların korkulu rüyası oluyor. 31 Ocak 2023 tarihinde meydana gelen köpek saldırısında hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mete Durna olayının bir daha yaşanmamasını dile getiren vatandaşlar yetkililerin acil tedbir almalarını istedi.

Gazetemize konuşan vatandaşlar, biranda karşılarına çıkan sokak köpeklerinden tedirgin olduklarını, guruplar halinde gezen başıboş köpeklerin şehrin imajını olumsuz etkilediği belirterek, soruna kalıcı çözüm bulunmasını istediler.

Çocuklarını gönül rahatlığıyla okula gönderemediklerini, kendilerinin götürüp getirdiklerini söyleyen vatandaşlar “Buradan yetkililere sesleniyoruz; Van’da şu anda başıboş sokak köpekleri sorunu had safhadadır. Bu sorun nedeniyle çocuklarımız okula tek başlarına gidememektedirler. Çocuklarını bu tehlike yüzünden okula götürmek zorunda kalan veliler işlerine geç gitmektedirler. Çocuklar tek başına gittikleri zaman başı boş köpekler çocuklara saldırmaktadır.  Sabah ve yatsı namazlarına gidenlerde aynı sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar” diye konuştular.

Sabahın erken saatlerinde okula gitmek isteyen küçük yaştaki öğrenciler ise köpekler yüzünden korku ve panik yaşadıklarını söyledi.  Köpek saldırılarının verdiği korkuya dikkat çeken ve sayıları fazla olan başıboş köpeklerin insanlar için can güvenliği açısından risk oluşturduğunu ifade eden vatandaşlar, belediyenin gerekli tedbirleri almasını istiyor.

“Hayvanlar koruma altına alınmalı”

Van’da ilgili kurumlar ve hayvan severler tarafından zaman zaman sokak köpeklerine yönelik yemleme çalışmaları yapılmasına rağmen, yine de aç kalan ve her geçen gün sayıları artan başıboş hayvanların korkulu anlar yaşattığını belirten vatandaşlar, “Her köşe başında ve belirli bölgelerde gruplar halinde gezen sahipsiz köpek sayısı artmaya devam ediyor. Sokaklarda köpekler sürü halinde geziyor. Çoğu zaman bir şey yapmıyorlar ancak bazen saldırgan oluyorlar. Şehrin göbeğinde başıboş sürüler halinde gezen ve vatandaşlar için tehlike arz eden köpekleri belediyeler sahiplenerek koruma altına almalı, hayvanlar sokaklarda başıboş dolaşmamalı” dediler.

“Başka çocuklar sokak köpeklerinin saldırısına uğramadan gereken adımlar atılmalı”

Başıboş köpeklerin sayısının her geçen gün çoğalmasından dolayı çocuklarımız sokağa rahat çıkamıyor, camiye namaza gittiğimizde tedirgin oluyoruz. Bizde hayvanların doğal ortamlarında yaşamalarını isteriz. Küçük bir sorun olarak gözükse de aslında çocuklarda ciddi olarak psikolojik bir sorun olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda gün geçmesin ki bir çocuk sokak köpeklerinin saldırısına uğramasın. Bu köpeklere bir şiddet uygulandığı zamanda hayvanlara bir haksızlıktır. Hayvanlarında güzel bir ortamda yaşayabilmeleri için acilen barınak yapılmasının çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. Belediye ve yetkililer bu işe çözüm bulmalı. Ne hayvanlar zarar görsün nede vatandaşlar ve özellikle çocukların sokaklarda korkarak gezmelerini istemiyoruz. Hiçbir kurum sokak köpekleri için yeterli önlem almıyor. Ocak ayında köpek saldırısı sonucu hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mete Durna olayı sonrası maalesef kimse ders çıkarmamış, yetkililer bu sorunu görmemezlikten geliyor. Biz bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Başka çocuklar sokak köpeklerinin saldırısına uğramadan gereken adımlar atılmalı. Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelerle ortak karar alarak hayvanların barınabileceği barınaklar yapılıp insanları, özellikle çocukları bu risklerden, tehlikelerden uzaklaştırmalı, bizleri de rahatlatmalılar” şeklinde konuştular.

 

 

 

 

Yorumlar 3
Volkan Solmaz 18 Ağustos 2024 15:26

YASA ÇIKTI KARDEŞİM!! Toplasaniza bu sokak köpeklerini kardeşim..!! Memleket tamamiyle Muz Cumhuriyetine döndü, inanilmaz bir şey!! Yasayi uygulayan yok, uygulamayani denetleyen, cezalandiran yok!! Nerede bu ülkenin Yasama, Yürütme ve Yargi organlari..!! Allah kahretsin, yasa çiktığı halde sokak köpeklerini toplamayan belediye yönetimlerini! Çoçuklarimiz köpekler tarafindan isiriliyor, parçalaniyor, kuduz oluyor, ÖLÜYOR (!!), kimsenin UMURSADIĞI YOK!!

Gara Fatma 06 Ağustos 2024 21:20

BIRAKIN SOYTARILIĞI DA, TOPLAYIN BU SAHIPSIZ SOKAK KÖPEKLERİNİ!!! TÜRK MİLLETİNİN SİNİRLERİ İLE DAHA FAZLA OYNAMAYIN!! GEZİ OLAYLARINI UNUTMAYIN, AKLINIZI BAȘINIZA DEVṢİRİN, MAMA LOBİSİNDEN PALAZLANAN SAYIN YETKİLİLER!!..

ATAMAN ALBAY 04 Ağustos 2024 15:46

Çocuklara yetişkinlere saldırıp onların yaralanmalarına ve ölmelerine neden olan, her gün yaptıkları katı ve sıvı dışkılarla çevreyi kirleten (Yaptıkları o katı ve sıvı dışkıların bir kısmı buharlaşıyor ve paralelinde, nano ölçülerde o dışkıları siz ve çoçuklarınız ciğerlerinize çekip, vücuttaki kan dolaşımınıza alıyorsunuz, sonra da türlü türlü hastalıklar size bulaşıyor....), akşamları havlayarak insanları uykularından uyandıran, kuduz gibi toplum sağlığını tehdit eden hastalıklara yol açan köpek sürüleri Avrupa ülkelerinde yok!! Niçin acaba hiç düșündünüz mü MAMA LOBİSİNİN TUTTUĞU PARALI TROLLER? Bunlara, "kardesim, al bir sahipsiz köpeği evine, besle de senin hayvan sevgini görelim" dendiğinde ise, topuklayarak kaçarlar..!! Tatile gittikleri Paris'te, Londra'da, Zürih'te sahipsiz sokak köpeklerini sokaklarda sürü halinde görmeleri imkansizdir ama ne hikmetse, Türkiye'de sokaklardaki sahipsiz köpeklerinin toplatilmasina karṣi çikarlar..

Bakmadan Geçme