Son sözü söyledi Yıkacağız!

Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Uçar 2015 yılında Van ve Erciş'te ağır hasarlı olarak tespit edilen 11 bin 300 binadan 96'sının ihaleye çıkarıldığını, 60 binanın yıkımının gerçekleştiğini, 36 binanın da vatandaşlar tarafından yıkıldığını, ağır hasarlı raporu verilen ancak deprem sonrası onarılıp boyanarak kullanılan veya kiraya verilen tek katlı yığma binalarında yıkılacağını söyledi.

İlhan Siyahtaş / Özel Haber


2011 depremleri sonrası Van ve Erciş'te 2015 yılında yaptıkları tespit sonucu 11 bin 300 ağır hasarlı binanın ayakta olduğunu söyleyen Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Uçar, 2016 yılında 96 binanın yıkım ihalesinin gerçekleştirilerek 60 binanın yıkımının yapıldığını söyledi.


"11 bin 300 binanın durumu tespit edilecek"
Tuşba Belediyesi, muhtarlar ve vatandaşlarımızın talepleri üzerine 96 binanın yıkım ihalesinin gerçekleştirildiğini belirten Uçar, "96 binanın yıkım ihalesini kazanan firmalar 60 binanın yıkımını gerçekleştirdi. 30 binanın yıkım işi mahallinde vatandaşlar kendi imkânları ile yıkmasından dolayı 96 binadan sadece 60 tanesini ihaleyi alan firma yıkabildi. 2015 yılında Van ve Erciş'te tespit edilen 11 bin 300 binanın durumlarını tekrar kontrol etmek üzere çalışma başlatacağız. İki aylık sürecek çalışmamızın ardından ağır hasarlı bina rakamlarını güncel olarak kamuoyu ile paylaşacağız. Tespit ettiğimiz ağır hasarlı binaların yıkımı için ödenek talep edeceğiz, ödenek geldikten sonra binaların yıkımı için çalışmalar başlatacağız. Binaların yıkımı aşamasında vatandaşlardan ücret talep edilmeyecektir" dedi.

.
"Yığma binaların yıkımlarını gerçekleştireceğiz"
Eski belediye binası dışında kamuya ait yıkım bekleyen binanın olmadığını anlatan Uçar, "Van ve Erciş'te 11 bin 300 ağır hasarlı binanın genellikle mahallelerde olan ve yıkılması gereken bir katlı, iki katlı, üç katlı yığma dediğimiz ve kerpiç diye tabir ettiğimiz binalardır. Mahallelerde  bulunan yığma yapılar inşaat prosedürlerine uygun yapılmadığı için tespit sırasında ağır hasarlı kabul edilmiştir Bu binalar eminim ki birçoğunda hasar dahi yoktur fakat prosedürlere uygun halde yapılmadığı yani yığma bina oldukları için ağır hasarlı kabul edilmiş.  Ağır hasarlı yığma binaların çoğu deprem sonrası onarılmış, boyanmış ya ev sahibi kendisi oturuyor yada kiraya verilmiştir.  Binaların yüklerinin olmadığını göz önüne aldığımızda çok büyük risk teşkil ettiğine inanmıyorum. Ancak yasal olarak ağır hasarlı oldukları ekiplerimiz tarafından tespit edildiği için yığma binaların yıkımlarını gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.


"Güçlendirme çalışması tekrar uzatılabilir"
Güçlendirme konusuna değinen Uçar şunları kaydetti: "Van ve Erciş'te 6 bin civarında orta hasarlı bina mevcuttur. Orta hasarlı binaların birçoğunun ruhsatı olmadığı ve hak sahipleri arasında  sorun yaşandığı için bugüne kadar güçlendirilememiştir. Belirlenen yasal süreç içinde başvuruda bulunmadıkları için de güçlendirme desteğinden yararlanamamışlar. Bunlarla ilgi henüz bir çalışmamız yok. Bu orta hasarlı binalar ile ilgili olarak milletvekillerimiz ile görüşmeler gerçekleştirdik. Yaptığımız görüşmede milletvekillerimizin girişimleri ile orta hasarlı binaların güçlendirme çalışması tekrar uzatılabileceği gündeme geldi.  Amacımız vatandaşlarımızın mağdur olmamasıdır" şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme