Sorunumuza çözüm istiyoruz
Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerde hasar gören Eski Buğday Pazarı Ahmedi Hani Parkı yanında yer alan Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) hizmet binası altında iş yeri bulunan esnaflar, AFAD tarafından bina ile ilgili belirsizliğin ortadan kaldırılarak sağlam olduğunu ileri sürdükleri binanın yıkımının engellenmesini istediler.
Burhan Ergin
2011'deki Van depreminde hasar gören, yıkım kararına önceki belediyenin bilinçli olarak itiraz etmediğini, binanın yıkılarak birilerine rant elde edilmek istendiğini iddia eden bina altında iş yeri bulunan esnaflar Vali ve Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın'a gazetemiz aracılığı ile seslenerek mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.
30 esnaf adına sorunlarını anlatan Hasan Avcı orta hasar raporu alan bina için Bekir Kaya döneminde belediye tarafından bilinçli ve kasıtlı olarak itiraz edilmediğini kaydederek, "Devlet verilen raporlara itiraz için 4 yıllık bir süre bırakmıştı ve 4 yıllık sürede belediye orta hasar için itiraz etmesi gerekirdi ama etmedi. Biz sorunumuzun çözülmesi için esnaflar olarak defalarca büyükşehir belediye başkanına, başkan yardımcılarına, genel sekretere gittik fakat bizimle görüşmediler. Biz 2011 yılından Bekir Kaya'nın görevden alındığı güne kadar görüşeme imkanı bulamadık. Biz kendilerine belediyemizi mahkemeye vermek istemiyoruz dedik. Daha sonra randevu alarak Genel Sekreter Mustafa Yalçın'a derdimizi anlattık. Yalçın, sorunu çözmek için bakan ve vali beyle görüşeceğini söyledi. Yardımcı olma konusunda elinden geleni yapacağını belirtti. Esnaflar olarak binamızın yıkılmasını istemiyoruz. Sorunumuzun çözülmesini istiyoruz" dedi.
"BİNANIN ASIL SAHİPLERİ ESNAFLARDIR"
Söz konusu binanın belediye tarafından 14 yıl önce yapıldığını söyleyen Hasan Avcı, "Eski tablacıların, buğday pazarının yerinde olan dükkânlarımız vardı. Aydın Talay döneminde ihale edildi. Şahabettin Özarslaner döneminde de buralar bizimle trampa edildi. Biz dükkânlarımızın tapularını onlara verdik. Onlarda bize bu belediye ek hizmet binası olarak kullanılan bu binanın altında iş yeri verdiler ama hala tapularımızı almış değiliz. Ancak binayı ikinci depremde tamamen boşaltıp gittiler. İkinci depremden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mühendisleri binanın tamamına baktılar ve az hasar raporu veriler. Bu rapor bütün esnaf arkadaşlarımızda bulunuyor. Önceki belediye yönetimi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına düzmece bir orta ön izleme raporu hazırlanıp gönderildi. O dönemin belediye imar müdürü mühendislerle birlikte buraya geldi ve bizlerde yanlarındaydık. İmar müdürü ısrarla mühendislere buranın yıkılması gerektiğini anlattı. Bizde bu yaklaşıma müdahil olarak tepki gösterdik. Bunun üzerine mühendislerde binada herhangi bir sıkıntının olmadığını belirttiler. Ama her nedense o dönem belediye bu binanın yıkılmasını için büyük çaba gösterdi" diye konuştu.
"BELEDİYE ART NİYETLİ DAVRANDI"
2011 Van depreminden sonra binanın az hasalı olduğunu ifade eden Avcı, "Hangi avukatla görüştüysek, burada belediyenin çok ciddi bir art niyeti olduğunu söyledi. İkinci deprem sonrası performans testi sonuçlarında karot örneklerinin 18,19,24'e kadar çıktığını öğrendik. Van'da karot değeri 8 olanlar bile yıkılmadı. İmar Müdürü Esat Çaçan ile görüştük. Esat beye belediye başkanıyla görüşemediğimizi söyledik. Belediyenin binamızı atıl, bizi mağdur bıraktığını ve binanın ortakları olduğumuzu söyledik. Esat beyde bize binayı yıktıracaklarını ifade etti. Bizde bunun üzerine karot raporlarını çıkan sonuçlarını hatırlattık ama kendisi bize o benim elimde istersem onu C1'de yaparım" ifadelerini kullandı.
"BEKİR KAYA İLE GÖRÜŞEMEDİK"
2011 Van depreminden sonra Bekir Kaya'nın sorunumuzu çözmek için bizimle görüşmediğini dile getiren Avcı, "Bekir Kaya döneminde iki tane performans testi yaptırıldı ve iki tane performans testinin de sonuçları belediyede yok. Maalesef para ile yapılan testlerin sonuçları belediyeye gittiğimizde bizde olmadığını söylediler. Bizde bu yaşananlar üzerine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Dicle Üniversitesinde sonuçlara ulaştık. O sonuçta binanın orta hasarlı olduğunu ve güçlendirme yapılması yönünde önerisi yer alıyor. Belediye art niyetinden dolayı hiçbir işlem yapmadı. Devlet 4 yıllık bir süre bırakmıştı ve 4 yıllık sürede belediyenin orta hasar için itiraz etmesi gerekirdi ama etmedi. Biz sırf sorunumuzun çözülmesi için defalarca Van Büyükşehir Belediye Başkanına, başkan yardımcılarına, genel sekretere gittik fakat bizimle görüşmediler. Biz 2011 yılından Bekir Kaya'nın görevden alındığı tarihe kadar defalarca gitmemize rağmen görüşemedik. Sebebini bilmiyoruz ama kendisi bizimle görüşmedi. Sorun bugüne sarktı" şeklinde konuştu.
"HATİCE ÇOBAN BİNANIN YERİNİ BİLEMEDİ"
Hatice Çoban ile halk toplantısında görüşerek, sıkıntılarını anlattıklarını belirten Avcı, "Hatice Hanım VASKİ binasının yerini dahi bilmiyordu. Yerini sordu, bizde Ahmedi Hani Parkında olduğunu söyledik. Maalesef Ahmedi Hani Parkını da bilemedi. Hatice hanıma binayı bilmemesine rağmen bize sorunumuzu anlatın dedi. Bizde detaylı olarak anlattık. Kendisi bize en geç iki güne kadar döneceğini söyledi ama ardan 5 yıl geçti hala dönecek. Sonuç olarak baktık ki o günkü belediye verilen hasar raporuna itiraz etmeyecek. Biz de mecburen AFAD'a gittik ve binanın yıkılmaması için itiraz etmek zorunda olduğumuzu söyledik. AFAD, belediyenin itiraz etmesi gerektiğini anlattı. Bunun üzerine bizde Dicle Üniversitesinde 20 bin lira vererek, performans testi yaptırdık. Bizim alt kat az hasarlı çıktı, orta hasar için güçlendirme önerisinde bulunuldu. Buna rağmen belediye yine bir şey yapmadı. Zaten bizleri de muhatap almadılar" ifadelerini kullandı.
"BEKİR KAYA'YI İKİ SAAT BEKLEMEMİZE RAĞMEN BİZİMLE GÖRÜŞMEDİ"
Abdulkadir Tokar isimli esnaf ise, "Bekir Kaya ile görüşmek için gittik, 2 saat bekletildik fakat kendisi bizimle görüşmedi. Bakın ben onun babasının yaşındayım. Cumhurbaşkanı olsaydı, bizi kabul ederdi, ama maalesef Bekir beyle görüşemedik. Allah razı olsun bugünkü yönetim hem bizi muhatap alıyor, hem de sorunumuzu çözmek için çaba sarf edeceklerini vurguladılar" dedi.
"YETKİLİLER BİZİM MAĞDURİYETİMİZİ GİDERSİN"
Bahri Öngül isimli esnaf, mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini anlatarak, "Bakın en az bin tane aile geçimini buradan yapıyor. Allah rızası için yetkililer bizim mağduriyetimizi gidersin. Önceki belediye tarafından mağdur edildik ama yeni gelen yönetimin sorunumuzu çözeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİ YÖNETİMİ BİZİ CİDDİYE ALDI"
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın'ın kendilerini dinleyerek ciddiye aldığını, binada incelemelerde bulunduğunu ifade eden Hasan Avcı, "Yeni yönetim atandıktan sonra ziyarete gittik. Ben kendilerine bizleri dinledikleri, ciddiye aldıkları için teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın Bey ile görüşmemizde kendisi de bu binanın belediyeye lazım olduğunu ve yıkılmaması gerektiğini anlattı. Daha sonra kendisi ekibiyle buraya gelerek, bizleri ziyaret etti. Deprem daire başkanlığı birimini oluşturduğunu ifade etti. O birimin başkanıyla birlikte AFAD'a gittik ve AFAD Müdürü Osman Bey bize rapor itiraz süresinin dolduğunu söyledi. Bunun üzerine bende AFAD'ın bize az hasar raporu verildiğini belirttim. Bize o raporun sehven verildiğini söyledi. Biz belediyemizi mahkemeye vermek istemiyoruz. Sağolsun Mustafa Bey sorunu çözmek için bakan ve vali beyle görüşeceğini söyledi. Yardımcı olma konusunda elinden geleni yapacağını belirtti. Biz esnaflar olarak Valimiz ve Belediye Başkan Vekilimiz İbrahim Taşyapan ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın'a buradan sesleniyoruz. Esnaflar olarak sorunumuzun çözülmesini istiyoruz" diye konuştu.