Soykırım yalanı ve gerçekler (1)

1890'dan itibaren 1.Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı coğrafyası üzerinde onlarca isyan çıkaran Ermeniler, 1.Dünya Savaşı esnasında da 8 ayrı cephede savaşan Osmanlı Devletine karşı iç isyanlar çıkararak devletin daha da zayıflamasına neden olmuşlardır. Osmanlı Ordusu bir yandan bu cephelerde savaşmış bir yandan da bu isyanları bastırmak için cephe gerisinde kuvvet ayırmak zorunda kalmıştır. 1.Dünya Savaşı esnasında Osmanlı Devleti'nde silahaltında olan Ermeniler, silahlarıyla birlikte ordudan firar ederek Rus Ordusuna katılmış, bir bölümü de silahlı çeteler kurmuş, Türk köylerinde katliama başlamıştır. Bu katliamcılara verilen talimatlar inanılması güç maddeler içermektedir.

Sayın Okurlar! Van'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle kentimizin hafızasına katkı sağlamak üzere birkaç haftadır Ermeni meselesi, Van'ın ve Vanlıların 1915'te yaşadığı büyük acılar, çekilen çileler üzerine yazılar yazmaya çalıştık.

 

Doğup büyüdüğümüz kent Van özelinde Anadolu coğrafyasında derin yaralar açan bu mevzuu, ne yazık ki günümüzde Emperyalist Devletlerin ve Ermeni Diasporasının siyasi argüman olarak kullandığı bir mesele haline gelmiştir. Temel dayanakları ise ''Tehcir ve Sözde Soykırım'' Altı gün sürecek bu yazı dizimizde Osmanlı Devletinin Tehcir kararını almasını sağlayan nedenleri, Tehcir'in tarihsel süreci, sözde Ermeni Soykırımı üzerine rakamsal verileri ve tarihsel gerçekleri tarafların dilinden mukayeseli olarak anlatmaya çalışacağız.

 

Önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi Ermeniler, Osmanlı Devleti tarafından ''Hristiyan Türk'' veya ''Millet-i Sadıka''diye adlandırılmıştır.19.yüzyıldan itibaren Fransız İhtilali'nin ortaya çıkarmış olduğu Milliyetçilik kavramı Ermeniler üzerinde derin etkiler bırakmıştır. Balkan Milletlerinin Osmanlı Devleti'ne karşı çıkarmış oldukları Ayaklanmalar, başta Rusya olmak üzere Avrupalı Emperyalist Devletlerin Ermeniler arasında Milliyetçilik fikrini işlemesi, Ermeni patrikliği ve Ermeni Okullarının da bu politikaya desteği günümüzde de süre gelen sorunların temellerinin atılmasına neden olmuştur.

 

Ayrılıkçı Ermenilerin 19.yüzyılın son çeyreğinden itibaren temel amaçları: ''Büyük ve bağımsız Ermenistan''idi. Osmanlı Devleti ise tebaası olan tüm Milletlere olduğu gibi Ermenilere karşı da yapıcı bir siyaset izleme yolunu seçmiştir. Bunun en basit örneklerinden biri olarak 1863 yılında kabul edilen Ermeni Milleti Nizamnamesi gösterilebilir diye düşünüyorum.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme