SU FABRİKASI 7 MİLYON LİRAYA MAL OLDU

Uzun yıllar aylarca karayolu ulaşıma kapalı olduğu için ülke gündemine gelen, ancak hükümet tarafından sürdürülen yoğun çalışmalar sonucu bu ulaşım sorunu çözülerek tamamen asfalt bir yola kavuşturulan Bahçesaray'ın ekonomik kaynakları yavaş yavaş değerlendirilmeye başlandı. Sahra Bilişim Telekomünikasyon İnşaat Gıda A.Ş. tarafından, ilçenin Kırmızıköprü mevkiinde kurulan ve doğal kaynak suyunun değerlendirildiği fabrikada üretim başladı.
Şirket Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Hakan, yaptıkları yatırımla başarılı, iyi bir örnek olmak istediklerini anlattı. Hakan, ilçenin, doğal suları gibi, ceviz, bal, alabalık gibi değerlendirilebilecek önemli kaynakları olduğunu, bunların mutlaka değerlendirilip ekonomiye kazandırılarak istihdama katkı sağlayacak yeni yatırımlar yapılması gerektiğini ifade etti.
YENİ YOL YATIRIMA DENK GELDİ
Bir gurup arkadaşla birlikte, daha önce sadece ilçe halkının kalitesini ve lezzetini bildiği ve yüzyıllardır boşa akıp duran doğal kaynak suyunu değerlendirmek istediklerini anlatan Erkan Hakan, bu amaçla aldıkları numunelerin uzmanlar tarafından çok beğenilmesinin kendilerini teşvik ettiğini söyledi. Daha önce uzun yıllardır yaşanan ulaşım sıkıntısı konusunda endişeler yaşarken, mevcut hükümetin başlattığı yeni yol çalışmalarının ardından yatırım yapma kararı aldıklarını ifade eden Hakan "Yeni yol çalışması adeta bizim yatırım yapmamızın önünü açtı. Nakliye bizim için en önemli sıkıntı. Mevcut Çatak bağlantılı yolumuz çok güzel. Geçen yıl çok kısa bir süre kapanmasına rağmen bu yılki yoğun kar yağışı yüzünden uzun süre kapalı kaldı. Biz de bu süre içinde mecburen nakliye için Bitlis'in Hizan bağlantılı yolunu kullanmak zorunda kaldık. Bir suyun Erzurum'dan Van'a getirilmesi ile Bahçesaray'dan Van'a nakli neredeyse aynı maliyette. Gerek maliyet ve gerekse ulaşımda yaşanabilecek muhtemel risklere karşı, Gevaş gibi yakın bir ilçede geniş bir depo kurmak da planlarımız arasındadır" dedi.
SUYUN KALİTESİ ÇOK YÜKSEK
Fabrikada işledikleri su hakkında da bilgi veren Erkan Hakan "Doğal bir kaynaktan gelen suyumuzun kalsiyum ve florür değeri daha yüksek. Kesinlikle ağır metal yok, soydum en düşük seviyede. Yumuşak içimli suyun rezervi günlük 1 200 ton ve saniyede 40 litre. Bizim fabrikamız 700 ton kapasiteli ve yeni üretime başladığımız için halen günde 70 ton su kullanıyoruz. Dedelerimizin 'Biz bildik bileli bu su hiç kesilmez ve sürekli akar' dediği kaynak suyun kullanılmayan bölümü şimdilik Bahçeseray deresine akıyor. Üretimi artırıp kaynağı tamamen kullanmak nihai hedefimiz" diye konuştu.
Yapılan değerlendirmelere göre fabrikalarının Türkiye'de ilk 5. sırada yer aldığını anlatan Hakan, yatırım için şimdiye kadar 7 milyon lira harcadıklarını söyledi. Bu miktarın bazı yeni bölümler için harcanacak parayla beraber 8.2 milyon liraya yükselmesini tahmin ettiklerini ifade eden Erkan Hakan, bu yatırım için Eximbank'tan yüzde 50 kredi kullandıklarını, diğer yüzde 50 yatırım maliyetini ise kendilerinin karşıladığını ifade etti. Şirketin çok ortaklı olduğunu belirten Hakan şunları söyledi:
FABRİKADA ÇALIŞANLAR BAHÇESARAYLI
"Fabrikamızda halen tek yapılıyor ve 20 kişi çalışıyor. Vardiya sayısının 3'e yükselmesi halinde çalışacak eleman sayısı 100'e yükselecektir. Bazı idari ve teknik elemanlar dışında fabrikamızda çalışanların hepsi Bahçesaraylı. Daha önce fabrikanın kuruluş aşamasında çalışanların birçoğu, kısa süreli eğitimin ardından artık işin uzmanı personel oldular. Duvar ören, sıva yapanları eğiterek fabrikada makineleri çalıştıran elemanlar haline getirdik. Bu durum kalifiye eleman yetiştirilmesi açısından da önemli bir başarı. Nakliye için de ilçemizin araçlarını kullanıyoruz, bu açıdan da istihdam sağlıyoruz. Toplam alanı 4 bin 800 metrekare olan fabrikanın üretim bölümü için 2 400 metrekare kullanıyoruz. Yaklaşık bin 200 metrekare olan ve çok güzel bir manzaraya sahip olan bir terasımız var. Burayı ilçemizdeki sosyal faaliyetler ve toplantılar için de kullanmayı düşünüyoruz."
İÇME SUYUNDA ESAS KALİTE OLMALI
Sahra Bilişim Telekomünikasyon İnşaat Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Erkan Hakan,
pazarlama hedeflerini de 4 halka olarak planladıklarını anlattı. Önce Van, sonra bölge ve Türkiye'ye ürünlerini tanıtmak istediklerini anlatan Hakan, son hedeflerinin de ihracat olduğunu söyledi. Bu amaca ulaşmak için sularının kalitesine güvendiklerini ifade eden Erkan Hakan "Halk arasında hazır içme suyu konusunda esas alınan fiyat değerlendirmesi pek doğru değildir. İçme suyunun doğal kaynak olması, kimyasal özellikleri, kalitesi çok önemlidir. Genellikle halkımız kalite yerine fiyatı dikkate alıyorlar ve bu da çok yanlıştır" diye belirtti.
İYİ BİR ÖRNEK OLMAK İSTEDİK
Bahçesaray gibi Van'ın en küçük ve ücra bilinen ilçesinde önemli bir yatırım yaparak iyi bir örnek olmak istediklerini anlatan Erkan Hakan "Temel amacımız ilçemizin kaynaklarının değerlendirilmesidir. Suyumuz kadar çeviz, bal ve alabalık gibi çok değerli ürünlerimiz var. Bunların da büyük işletmelerde değerlendirilip ekonomiye kazandırılması, istihdama katkı sağlaması lazım. Bunun için biz iyi bir örnek olabiliriz. İlçemizin sadece ulaşım sıkıntılarıyla oluşan ülke genelindeki imajını yıkmalıyız. Bu yatırımı yaparken yöneticilerimizden büyük destek almamıza rağmen bürokrasi ile hayli mücadele ettik. Tek bir imza için aylarca beklediğimiz oldu. Bütün zorluklara rağmen yılmadık ve mücadele ettik. Bu durum yatırımcıları yıldırıyor. Ülke olarak bu sorunu mutlaka çözmeliyiz. Yatırım yapmak isteyenler her konuda desteklenmeli, önü açılmalıdır. Milletvekillerimiz, valimiz, vali yardımcılarımız, kaymakamımız, belediye başkanımız başta olmak üzere herkes bu çalışmamızı çok takdir ediyor ve destekliyor" diye konuştu.

Bakmadan Geçme